A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Az igazán finom pitypangméz titkai +recept +leírás

2017. május 17.

A pitypangméz -aminek egyébként semmi köze se a mézhez, se a méhekhez-, igazából inkább egy rendkívül finom, sűrű szörp, ami sokáig eláll, ráadásul egy igen jótékony hatású gyógynövény virágából készül. 

pitypangmez_1.JPGHa szeretnél valami igazi különlegességet a kamrád polcára, akkor próbáld ki, mert értékes ingyenbókokat zsebelhetsz be azoktól, akiknek jut belőle. Persze, ha jut!

Te hogyan nevezed a pitypangot?

Ezt a játékos virágot valójában nem pitypangnak, hanem gyermekláncfűnek hívják (igaz, a pitypang nemzetségébe tartozik). És persze hívjuk még kutyatejnek (szintén helytelenül), lámpavirágnak, békavirágnak, pimpárénak vagy épp kikiricsnek, és még sok-sok más elterjedt neve is van. Te hogy ismered?

Tehát, se nem méz, se nem pitypang, de így ismerjük és ennél lényegesen nagyobbakat is tévedett már az emberiség bizonyos dolgok elnevezését illetően, ezen tehát elegánsan túllépünk!

Jöhetnek a praktikus, gyakorlatias jó tanácsok és szuper házi receptúrák? Kattints, lájkolj, én meg hozom őket folyamatosan! ;)

A gyermekláncfű az a sárga virágú növény, aminek ha letéped a szárát, akkor fehér, tejszerű nedv folyik ki belőle (amivel biztos, te is játszottál már) és csini kis pitypangkoszorút lehet belőle könnyedén készíteni a fejünkre. Nem, nem csak a gyerekekére! :P

pitypangkoszoru.jpg

Most, hogy már tudod, mit keress, fussunk neki a receptnek és lássuk, miért is jó nekünk, ha pitypangmézet készítünk.

Ez a 3+1 dolog kell a pitypangmézhez

Mondanám, hogy semmi nem kell a pitypangméz elkészítéséhez, de akkor vége lenne a cikknek, azt meg egyikünk sem akarja! Tehát, amikre szükséged lesz:

- pitypang (a virága kell, a szárát akár ott is hagyhatod a négylábú fogyasztóknak)
- víz
- cukor
- sűrű szövésű szűrő vagy konyharuha (de szuper eszköz erre a célra egy pelenka vagy nagyobb gézdarab is)

A megfelelő mennyiség elég talányos fogalom, mi öten vagyunk a családban, én egy szezonra tele szoktam szedni egy jó nagy műanyag bevásárló szatyrot, amit a multik árulnak.

Íme, 5 praktikus trükk, ha eszköz híján vagy a konyhában! --->

Így készül a pitypangméz

1. A zsákmányt borítsd ki az udvaron vagy az erkélyen, és terítsd ki egyenletesen, hogy a hangyák és más apró rovarok kimászhassanak belőle. Ez pár óra alatt meg szokott történni, aki pedig nem lépett le, az magára vessen, kapott elég időt rá!

2. Most jön a trükk, jelesül az, hogy a virágokat nem mossuk meg! Ha megmosnánk őket, akkor a virágpor jelentős része is eltűnne a lefolyóban és nem cukorszirupot szeretnénk kapni végeredmény gyanánt, hanem értékes hatóanyagokkal dúsított szörpöt.

3. A többé-kevésbé rovarmentes virágokat tedd egy főzőedénybe, majd engedj rá annyi csapvizet, hogy ellepje a pitypangokat. Ez csak azért trükkös, mert a virágok azonnal feljönnek a víz tetejére, tehát vagy lenyomod őket kézzel, hogy lásd, mennyi az annyi, vagy szemmértékre vizezel.

pitypangbol_mez_keszitese.jpgkép forrása: andcute - pitypangméz készítése

Nekem van egy harminc literes szilvalekvárfőző lábasom, én azt szoktam használni, de ha nincs célszerszámod, az sem baj, bármilyen edény megteszi, több részletben is készítheted.

4. Gyújts alá és forrald fel! Mikor már gyöngyözik a víz, maradj mellette, mert a felforralás a pitypangméz készítésének esetében annyit jelent, hogy amikor elkezd rendesen forrni, már el is kell, hogy zárd alatta a tűzet, de azonnal.

Ekkor, a pitypang rendkívül kellemes, édeskés illata, a gőz, és az apró szárrészekből áradó tej kesernyés aromájú egyvelege borít majd be mindent, ami egészen komolyan igazi tavaszi érzést kölcsönöz bárkinek, tehát depisebb napokon a pitypangméz készítése önmagában egy hatásos terápia.

5. A felforralt virágos vizet hagyd állni 24 órán keresztül, majd szűrd le a virágokat és alaposan nyomkodd vissza a lébe a bennük maradt virágport. A virágokat ezt követően már nem használjuk.

A továbbiakban csak a lével dolgozunk.

6. A levet szűrd át még egyszer egy pelenkán, vagy egy ritka szövésű konyharuhán.

7. A tiszta, leszűrt folyadékot tedd a tűzhelyre és kis lángon forrald, miközben adagolod hozzá a cukrot.

Mennyi egy marok?

A legtöbb recept 2 marék virághoz ír egy kiló cukrot, ami azért furcsa, mert vajon kinek mekkora a marka, szorongatva vagy lágyan ölelve mérjük-e, és még hosszasan sorolhatnám a bennem ilyenkor felmerülő kérdéseket.

Ki kell jelentenünk tehát, hogy a pitypangméz készítése nem tartozik az egzakt tudományon közé, mindazonáltal van egy kapaszkodód, miszerint a neve méz, azaz ha az állaga mézszerű, akkor túl nagyot nem tévedtél.

Mennyi ideig főzzem a pitypangmézet?

Lassú tűzön bepárolva, ha úgy bugyog, mint a sóska- vagy a spenótfőzelék, akkor jobb már nem is lehetne, elég lesz a cukorból.

pitypangmez_keszitese.jpg

8. Ezt követően hagyd kezelhető hőmérsékletűre kihűlni, csavarj bele ízlés szerint friss citromlevet (de magok nélkül), majd alapos keverés után kanalazd kristálytiszta befőttes üvegekbe.

Légmentesen lezárva akár két évig is eláll, de nem fog, mert annyira finom, hogy ősszel már készítheted is a télire való mennyiséget, ami pedig szürke, hideg reggeleken a napfény ízét adja a teának, vagy bárminek, amit ízesítesz vele.

Mit érdemes tudni a gyermekláncfűről?

Alapesetben áprilisban virágzik, a globális felmelegedés korában viszont bátran javaslom, nézz ki az ablakon, mert random lehet virágokat találni az egész év fagymentes szakában, ahogy még most is sok helyen virágzik vidáman. Egy nagy üveg mézhez sem kell belőle sok, úgyhogy nincs szükség több száz virágfejre, amennyi neked a mézhez kell, annyit találni fogsz, ne aggódj!

A gyermekláncfűnek nincs olyan része, amit ne használnának gyógyszerként. Vér- és májtisztító hatása van, segíti az anyagcserét, valamint epe- és vizelethajtó, szóval tényleg sokat tud ez a kis átváltozó növény.

Van, aki allergiás a tejszerű nedvre, így ajánlott a kertészkesztyű viselete, ráadásul a méhek is pályáznak a virágokra, nem csak te, úgyhogy csak óvatosan!

pitypang_viragbol_mez.jpgKép forrása: theguardian - pitypangmézhez pitypang beszerzése

Fontos: autóút mellől NE szedj virágot! A benzingőz még egy gyógynövénynek sem használt, azok fogyasztóinak pedig végképp nem. Lehetőleg forgalommentes helyről gyűjtsd, pl. egy rétről, kirándulás közben (nem védett növény, ezért bárhol szedhető), vagy ahogy én szoktam, a hátsó kertben, ezzel is ürügyet találva a fűnyírás elnapolására.

Így fogyaszd a pitypangmézet!

Mi, nyáron úgy isszuk, hogy ébredés után egy háromdecis pohárba megy a szörp, rá egy kanál organikus almaecet és szénsavmentes ásványvíz. Az almaecet a pitypang vízhajtó, vértisztító és anyagcseregyorsító hatását felerősíti, úgyhogy nálunk 4o fokban sem dagad senkinek a lába.

A pitypangmézet ízesítheted karamellizált cukorral is, érdemes kipróbálni! Ez esetben, a beforralás közben serpenyőben karamellizálj egy kevés cukrot, öntsd fel vízzel és add a félkész sziruphoz. Ettől a szörp kicsit sötétebb, akácmézszínű helyett vadvirágmézszínű lesz, az íze pedig markánsabb.

Karamellel vagy anélkül, jégkockával vagy papírnapernyővel, teába vagy szörpként, mindenképp egy egészséges, nagyon finom ínyencség a pitypangméz, úgyhogy futás kismókusoddal a rétre, és a kötelező koszorúmennyiség mellé szedjetek össze még egy adaggal!

Tehát: mielőtt fehérbe borul a pitypang virága, gyűjts össze egy adaggal és készíts belőle mézet. Mert a mókusok szeretik a mézet. Te is? :) Akkor légy a mókusok barátja facebookon is! Gyere, várunk! 

Képek: innen, innen, innen és pinterest

A cikk megírását a Provident támogatta.

konyha virág olcsó édesség recept méz házilag egészséges DIY pitypangméz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4812509369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása