A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

3+1 tipp, hogy ne kínszenvedéssel induljon az iskolakezdés

2019. augusztus 27.

A szeptember egyet jelent a gyerkőcök visszakerülésével az iskolába, ami valljuk be végeláthatatlan ellenállás és az iskolaundorítisz elszabadulását jelenti reggelente. Most olyan trükköket fogunk bevetni, aminek köszönhetően a kis mókusok egy fokkal jobban viselik a becsengetést és így nem arról szólnak majd a hétköznapok, hogy győzködni, rimánkodni és veszekedni kell minden ébredés után.

iskola_iskolakezdes_suli_tippek_otletek_tanacsok_reggeli_keles_indul_az_iskola_reggeli_keles_suli.jpg

Azok a szülők, akinek a gyerekei szeretnek iskolába járni el sem tudják képzelni, hogy micsoda ötöst húztak ők a sors lottón. Mert azok a kicsik, akik a sírástól a hisztiig mindent képesek bevetni, hátha aznap megúszhatják a sulit bizony embert próbálók tudnak lenni az első korty kávé előtt, hiába imádjuk őket teljes szívünkből.

Bár sokszor eszünkben sem jut, hogy milyen fontos és jövőre kiható hatása van annak, hogy hogyan sikerül és mi az alap érzése a csemetének az iskolával a kezdeti időszakban. A szeptember egy remek lehetőség arra, hogy pozitív hangulatban és lelkesen vagy legalább kevésbé szenvedősen induljon a tanév és ahol csak lehet minél többet meg kell tenni, annak érdekében, hogy kellemesebbé tegyük a vissza (vagy be) szokást az iskolapadba.

Most hoztunk néhány trükkök, amik segítenek megkönnyíteni ezt a nehéz időszakot, amíg visszaszoknak a gyerekek a rendes kerékvágásba.

iskola_iskolakezdes_suli_tippek_otletek_tanacsok_reggeli_keles_indul_az_iskola_reggeli_keles_suli_3.jpg

Ébredést könnyítő zsákbamacska

Az első számú veszekedést kirobbantó probléma, a "kelj már fel kérlek, hányszor szóljak még" típusú harc a csábító ágy elhagyásáért. Kell egy kis motiváció, amivel rá tudod venni a kis mókust, hogy különösebb balhé nélkül, első szóra kiugorjon az ágyból.

Az iskolakezdés első egy maximum két hetében minden reggel készíts a reggeliző asztalra egy kis meglepetést. Amikor a gyerkőc kinyitja a szemét mindjárt arra gondol, hogy "ajándék, huuu de jó" és már rohan is öltözködni és mosakodni, csak, hogy minél előbb megtudja, hogy mi lesz az aznapi ajándék. Nem kellenek nagy dolog, csak néhány a sulihoz úgyis kellő apróság, amit majd mosolyogva használ az órákon pl. jégvarázsos vonalzó, kis kedvencek titkos élete füzet, minionos ceruzavég dísz, barbies tolltartó, flitteres matricák amivel díszítheti a könyveit stb.

Az a legjobb, ha először azokat adod oda, miket már az első napokban kell majd használnia, mint például a füzet, mert a radírt bármikor lecserélheti a későbbiek során is.

Tipp: Amikor bevásárolsz a sulihoz kötelező és kiegészítő holmikból, ne mutass meg minden új, klassz holmit a gyereknek, hogy legyen mit a zsákbamacskába rakni.Jjobban is fogja értékelni, mintha augusztus végén végig rángatod magaddal az összes papírbolton és hirtelen kap egy csomó új sulis felszerelést.

iskola_iskolakezdes_suli_tippek_otletek_tanacsok_reggeli_keles_indul_az_iskola_reggeli_keles_suli_5.jpg

Anélkül, hogy a csemete rájönne, hogy tulajdonképpen mire ment ki a játék igazából, már meg is szokta a reggeli korán keléseket és nagy örömmel pakolja ki a felszerelését a  leginkább rettegett tanórákon is. ;)

Csak a legfinomabb falatok kerüljenek az uzsidobozba

Egy rövid hétre zökkenj ki az aggódó és full egészségtudatos mami szerepéből és csomagolj egy rakás fincsit tízóraira és uzsonnára. Hidd el nem lesz komoly következménye, ha egy gyerkőc egy hétig kakaós csigát, házi pizzát, ropit és hasonlókat eszik. Lényeg, hogy legyen jó kedve és élvezze a suliban töltött időt, a humuszos barna kenyér bevezetése néhány napig még ráér. Most első a közérzete! 

Nem azt mondom, hogy chips legyen csokival, de biztos tudok találni egy olyan középutat pl. lekváros palacsinta vagy sonkás-sajtos császárzsemle, amiben ki tudtok egyezni.

iskola_iskolakezdes_suli_tippek_otletek_tanacsok_reggeli_keles_indul_az_iskola_reggeli_keles_suli_4.jpg

A jó jegyek jó dolgokkal járnak

Tudom nincs a szülők között általános egyetértés arról, hogy a jó jegyeket kell-e, jó-e vagy egyáltalán mivel lenne érdemes jutalmazni. Én most arra biztatnálak, hogy ajánlj fel a kis mókusnak egy "üzletet". Történetesen, hogy ha ő és a 2 legjobb barátja megkapják fejenként a három első ötösüket, mindegy melyik tárgyból, akkor elviszed őket valahová. Olyan helyet válassz, ahová nagyon szeretnének eljutni, vagy amiről tudod, hogy imádnák ezáltal jól motiválhatók vele pl. 4DX mozi, jégkorizás, lovaglás stb.

Hála ennek a megállapodásnak a gyerekek egymást fogják biztatni a jobb jegyek mielőbbi megszerzésére, és mindent megtesznek majd azért, hogy segítsenek a társaiknak is jól teljesíteni. Arról nem is beszélve, hogy erősíti a nyáron talán meglazult barátságokat, amik nagyon fontosak.

Persze szuper lenne, ha olyan tárgyakból sorjáznák az ötösöket, mint a matek, történelem, idegen nyelv, de most nem az a lényeg, hogy rajzból vagy tesiből szerezték meg, csak azt hogy igyekezzenek, tegyenek jó benyomást a tanáraikra és legyen egy elérhető cél a szemük előtt.

iskola_iskolakezdes_suli_tippek_otletek_tanacsok_reggeli_keles_indul_az_iskola_reggeli_keles_suli_2.jpg

+1 Állj hozzá te is pozitívan

A gyerekek megérzik és észreveszik, ha te is a hátad közepére kívánod az egész suliba készülődés, értük menési macerát, és ha nem ott jár a fejed. Szánj időt arra, hogy amikor felveszed az iskolánál megkérdezed, hogy milyen volt a napja, és tényleg hallgasd meg a választ! Biztasd ha kell, nevess a viccein (bármilyen szakállasak is már neked), vigasztald meg, ha szükséges és légy ott neki! Lásd el tanácsokkal, de próbáld meg elkerülni a kioktatás látszatát is! Hívd fel a figyelmét azokra az apró jó dolgokra, amiket talán ő észre sem vett a napjából vagy ha hirtelen te se találsz egy kellemes emléket aznapról, akkor csináljatok egyet közösen hazaérkezés után!

Most, hogy megbeszéltük, hogy hogyan fogjuk reggel boldogan elindítani az iskolába a kis mókust, hogyan fogunk neki kedveskedni néhány igazi csemegével, hogy tanítjuk meg neki, hogy akarjon ötöst kapni és milyen vidáman fogjuk várni az iskola kapuban délután már csak egy mély sóhaj következik kedves szülők! Nagy belégzés, benntart most pedig lassan kifúj, mert igen hamarosan tényleg jön a suli a maga összes előnyével és hétköznapi kellemetlenségeivel. Kitartást és csak ügyesen! :)

 A cikk megírását a Provident támogatta.

tanulás gyerekek motiváció ajándék iskola szeptember tízórai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr5714992158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása