A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

9 szuper gyerekjáték egyszerű műanyagkupakból

2019. szeptember 29.

Egy-egy gyerekjátékért a boltban elkérnek több ezer, de inkább több tízezer forintot is. De biztos, hogy az önfeledt szórakozáshoz elengedhetetlenek a drága holmik? Csináljunk inkább pénztárcabarát műanyag kupakból játékokat! Azt mondtam már, hogy az ehhez hasonló újrahasznosítások a környezetnek is jók? :)

olcso_gyerekjatek_keszites_hazilag_diy_muanyag_kupak_ujrahasznositas_2.jpg

Melyik gyerek ne örülne egy új játéknak, amit előtte még nem próbált? Nem kell mindig szörnyen bonyolult játékokra gondolni, a legegyszerűbb dolgok is lehetnek egy kellemes kikapcsolódás alapjai főleg kisebb korban. Az unokahúgom például a járókában a sok csili-vili csörgő helyett egy kaviccsal megtömött műanyag palackot szeretett a legjobban rázogatni...

Színes kupak szortírozás

Amikor még a színek gyakorlásával és a finom motoros funkciók fejlesztésével vagytok elfoglalva, akkor ez lesz a kedvencetek! Ha van otthon konyhai csipeszetek, akkor már csak egy rakás színes műanyag kupak és egy tojástartó fog kellene a játék elkészítéséhez.

muanyag_kupak_ujrahasznositas_13.jpg

A két kezes, összehangolt eszközhasználatot segíti elő az következő játék:

Pecázzunk kupakokat!

Két hurkapálca vagy ha hamarabb találtok otthon, akkor kínai evőpálcika kell hozzá, meg egy tál víz. Na és persze az elengedhetetlen színes kupak gyűjtemény. A pecázás szabályait ti magatok is alakíthatjátok, de annyi a lényeg, hogy a kis rudakkal kell kiemelni egy-egy adott színű kupakot, anélkül, hogy leejtenétek. Akinek leesik egy körből kimarad.

Tálam, tálam mond meg nékem ma ki lesz a legjobb horgász a vidéken?

muanyag_kupak_ujrahasznositas_2.jpg

Tedd a négyzetbe, amit látsz!

A gyerekek legkönnyebben utánozva sajátítják el az ismereteket. Éppen erre alapoz a következő jópofa játék. Nem elég ám csak a színekre, a mennyiségre is figyelni kell! Ha pedig két dologra már könnyen tud koncentrálni a lurkó, akkor jöhet a nehezítés és a kupakok méretére is adjatok meg elvárást!

muanyag_kupak_ujrahasznositas_7.jpg

Pörögj velünk!

Percek alatt kivitelezhető ez a kis pörgettyű, ami akár fél órákra is képes lekötni a csemetéket. Ez a házilag elkészíthető leegyszerűsített búgócsiga filléres tétel, mégis érdemes otthon megcsinálni.

7767622_orig.jpg

Játszva tanulni a legjobb! Miért nyüstölnéd unalmas módszerekkel a kis mókusod, ha szeretnéd, hogy megtanuljon egy-egy fontos ismeretet, ha mindezt játék közben észrevétlenül is megteheti? Készíts neki színes, szórakoztató kupakos feladványokat, amiket aztán megoldhat. Mutatok néhány klassz kis példát ilyenekre:

Hány pöttyöt látsz?

Katicával túl könnyű a feladat, így inkább műanyag kupakok bevonásával számolgassátok a pöttyöket. Lehet kicsit dekoratívabbra is készíteni a képen láthatónál, de a célnak így is tökéletes megfelel. Tuti élvezetesebb mint a tankönyv lapjain oldani a matek feladványokat.

94121d0cd89155673877f6c8974228f6.jpg

Az óra leolvasásnak tudománya

Tudtad, hogy egyre több iskolában szembesülnek a tanárok azzal, hogy a gyerekek nem tudják leolvasni a hagyományos órát, akár még felső tagozatban sem? Már több helyen hallottam róla, hogy kénytelenek voltak/lesznek lecserélni a termekben az órát digitális változatra.

Nálatok hány éves korban került elő a kis papír tik-tak, amivel megtanulható az óra leolvasása?

muanyag_kupak_ujrahasznositas_6.jpg

Az abc, a nagy mumus!

Sok gyerek nehezen tanulja meg az abc sorrendjét, nem hiába foglalkoznak vele annyit a suliban is! Itt van két kupakos játék, ami szolgálatotokra lehet, ha ehhez a kihíváshoz érkeztetek.

Az első képen még csak a felirat szerint kell ráhelyezni a megfelelő helyre a betűkkel ellátott kupakokat, míg a másodiknál már súgó pontok nélkül kell a helyére tenni a hiányzó betűket.

olcso_gyerekjatek_keszites_hazilag_diy_muanyag_kupak_ujrahasznositas.jpg

Hogy kell írni? Utánozz!

Elég beszédes a kép, így különösebb magyarázatra azt hiszem nem szorul. Hogy a betűket mivel írod fel, vagy ragasztod fel a műanyag kupakok tetejére, az csak rajtad múlik! A kirakásra váró szavakat pedig a szórólapokból is kivághatod, nem muszáj túlbonyolítani! Minden esetre a mókus szó az első kirakásra váró feladványok között legyen okés? ;)

muanyag_kupak_ujrahasznositas_10.jpg

 Mire vársz még? Gyorsan idd ki a félig üres ásványvizes üveget és a gyümölcslét is töltsd ki másik tárolóba! Hiába ha kupakra van szükség, akkor sok folyadékot kell fogyasztani!

Legyetek jók, hasznosítsatok újra ezúttal minél több műanyag kupakot! Ha pedig a cikkben nem szereplő új kupakos játékot találtatok ki, akkor fotózd le és küld el nekünk e-mailben vagy a facebookunkra!

A cikk megírását a Provident támogatta.

játék gyerek újrahasznosítás olcsó kreativitás műanyag palack DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3015072738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása