A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Klassz gyerekfoglalkoztatók kocsis utazásokhoz

2019. augusztus 21.

Gondot okoz lekötni a kis mókust, amikor hosszabb útra indultok autóval? Vannak jól bevált autós játékaitok, de mindig jól jön néhány új ötlet? Tarts velem és mutatok néhány kreatív játékot, amivel el tudja foglalni magát a kicsi!

utazos_jatek_gyerekeknek_otletek_6.jpg

Maci befűzés

Puha anyagból vagy papírból mackó (vagy legyen inkább mókus :) ) alakú formát kell kivágni és a apró lyukakkal tarkítani. Innentől csak egy fonalra lesz szükség a játék elkezdéséhez, ami nem más, mint befűzni a figurát. A feladat könnyűnek tűnik, de próbáld a gyerkőc szemével nézni.

foam-lacing-gift-or-busy-bag-550x576.jpg

Rafinált rajzfüzet

Ha a kis mókusod szeret rajzolni, akkor ezzel biztos sokat próbálkoztok az autóban is, aminek szinte mindig az a vége, hogy a gyerekülés mellett egyenesen a kocsi aljára potyognak a ceruzák, amiből könnyen sírás kerekedik. Ismerős?

Akkor ezt a trükkös kis füzetet nektek találták ki! Rá vannak erősítve a ceruzák, így velük biztos nem lesz gond. Az írásbeli utasításoknak köszönhetően, hogy az adott helyre mit kell rajzolni, a gyerekek az olvasást is észrevétlenül gyakorolják.

Ha kíváncsi vagy, hogy kell elkészíteni, akkor kattints a képre!

Játék a formákkal és színekkel

A játék elkészítése nagyon egyszerű, akárcsak a vele való foglalatoskodás. Fa spatulákra kell felrajzolni, hogy hány darab és milyen színű, milyen alakú tárgyakat kell a csemetének kigyűjteni a nagy dobozból. A játék kezdetén mindig kihúz egy-egy spatulát, majd igyekszik kiválogatni a megfelelő darabokat. A tárgyak lehetnek gombok, korongok stb. A lényeg, hogy olyat válassz, amit a kicsi biztos nem fog megkóstolni a hátsóülésen. Ha teszel kis mágneseket a tárgyak hátára csökkentetted annak az esélyét, hogy az ölébe borítsa a kicsi a kellékeket.

Dobozos lego

Legozni a legtöbb ember imád egészen kis kortól is, így egy utazós pakk igazán praktikus. Mutatok két lehetséges ötlet, ha ti is odavagytok a legozásért.

utazos_jatek_gyerekeknek_otletek_4_lego_hordozhato.jpg

Utazós kereső játék

Írj fel rengeteg lehetséges látnivalót egy listára és kérd meg a kicsit, hogy amit lát az utazás alatt azt pipálja ki. Hála ennek a játéknak a kis mókus majd ráfeszül az ablakra és izgatottan fogja keresgélni a különféle állatokat, tereptárgyakat és közlekedési eszközöket.

Ha a listát összekötöd egy bingós játékkal és táblázatszerűen írod/rajzolod fel a keresnivalókat, akkor még élvezetesebb lesz a játék.

utazos_jatek_gyerekeknek_otletek.jpg

Szín vadászat

Azoknak a kicsiknek, akik még a színek azonosítását tanulják nagyszerű elfoglaltság lehet ez a csipeszes játék. A korábban bemutatott fa spatulás játékhoz nagyon hasonló módon előállítható.

popsicle-craft-stick-fine-motor-color-match-game-600x545-550x500.jpg

Szín zsákolás

Hasonló játék kicsit más köntösben a szín zsákolás. Ezt többen is lehet játszani, ha kártyaszerűen egy közös pakliból vakon húztok egymás után. Az nyer, akinek hamarabb lesz egy adott színből egy tele zsákja. Cserélgetni természetesen lehet, de vigyázz, hogy előnyös alkut köss! sz2.jpg

Pohár egyensúlyozó játék

Utazás közben is meg lehet vele próbálkozni elvégre úgy még nagyobb kihívást rejt magában, de a hosszú utat megszakító pihenőhelyeknél talán célszerűbb elővenni, miközben bekap a család pár falatot. Maga a játék csak néhány kartonpapírt és műanyag/papír poharat igényel és már indulhat is az építkezés.

Lehet szabad alkotásokat is készíteni, de egy-egy lemásolandó feladvánnyal is nagyon élvezetes.

utazos_jatek_gyerekeknek_otletek_2.jpg

 Szókirakó

Egy fém ládika tele a tudás betűivel. Itt is előkerülnek a fa spatulák, amikre rövid szavakat vagy szótagokat kell felírni, a kis mókusnak pedig meg kell keresni a megfelelő betűket hozzá és sorba tenni őket. Abban az esetben ha szótagokat írsz fel, akkor plusz feladat,hogy értelmes szavakat is kell formálni a töredékekből.

word-building-activity-travel-kit-2.jpg

Ha pedig ennyi klassz játék után azon töröd a fejed, hogyan lenne célszerű magatokkal vinni ennyi fajta játékot, akkor arra is hoztam két ötletet.

Játék szállítási tippek

A legkézenfekvőbb venni egy szép nagy mappát és belefűzni a tasakba rakott játékokat. Szerencsére a legtöbb fent bemutatott játéknak minimális helyigénye van.

A másik lehetőség, hogy bezacskózod a játékokat egyesével és csak bizonyos eltelt idő vagy megtett kilométer után lehet kinyitni el elkezdeni a következő meglepetés játékot. Hála ennek a trükknek, nem tudnak a csemeték ráunni a játékokra, ráadásul van mire figyelni és várni egész úton, persze az úti célról nem is beszélve.

Már csak az egy darab fém dobozkának kell helyet keresni. Apropó látta valaki a fém uzsonnás dobozt? ;)

utazos_jatek_gyerekeknek_otletek_5.jpg

A családi nyaralás egyik sarkalatos pontja már meg is van oldva. A gyerkőc egész úton le lesz kötve jobbnál-jobb játékokkal. Nem is indulhatna tökéletesebben az utazás, nem gondolod?

 A cikk megírását a Provident támogatta.

játék gyerek utazás autó nyaralás DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1414936740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2019.08.22. 13:20:43

Azért azt megnézném, hogy a magyar utakon rázkódó autóban lyukba fűzős vagy egyensúlyozó játékokat játszanak. Garantál sírás!

szepipiktor 2019.08.22. 16:31:13

Gondolom az fel sem merült, hogy a gyerekkel beszélgetni is lehet, hogy útközben megbeszélhetők a látott tájak, épületek stb.?
Például félreállni, mert éppen aratnak, és megnézni a kombájnokat, megbeszélni az egészet?
Ezt úgy 3 éves kortól gond nélkül megtehető a gyerekekkel és így az utazás nem lesz unalmas, és normális szülő leszel, nem pótcselekvéseket tolsz az arcukba.
A gyerek alapból kreatív, érdeklődő, sokkal jobban érdekli egy traktor, egy legelő boci, mint egy kifestő vagy legó.

Melee 2019.08.22. 18:44:13

A befűzős és az egyensúlyozós játék kivételével a kocsi rázkódása miatt mindegyik rontja a szemet. Azok hátrányát már előttem leírták.
szepipiktor +1
süti beállítások módosítása