Kivételesen nem egy adott felhasználási módját mutatjuk be a kis kedvenc csodaszerünknek, hanem arról írok pár mondatot, hogy mire figyelj, ha szódabikarbónával sütsz vagy főzöl.
Hamarosan jövünk szódás receptekkel is, mert csodát művelnek még olyan kajáknál is, amiket eddig anélkül készítettem és soha nem gondoltam, hogy lehetnének még jobbak!
Tuti, hogy már Te is készítettél pl. szódabikarbónás muffint vagy egyéb tésztát, süteményt. Gondolom, a recept szerint jártál el, így, ha az jól volt leírva, akkor Neked nem fogok sok újdonságot mondani. De azért fusd át! ;)
Mire figyeljek, ha szódabikarbónát használok?
- A legfontosabb, hogy mindig a száraz összetevőkkel keverd össze!
- Mindig csak friss szódabikarbónát használj!
A nyitott, maradék, régi szóda tökéletes lesz egyéb dolgokra, mint pl.Így tisztíts vele ezüstöt. >>> Vagy használd lábápolásra, repedt sarkakra... > - Mindig legyen egy savas (nedves) összetevő is a hozzávalók között, pl. ecet, joghurt, író, tejszín, stb.
Ha nincs elég savasság az összetevők között, nem fog megfelelően reagálni a szódabikarbóna és nem keletkezik elegendő szén-dioxid, így a süteményed sem fog megemelkedni és lazulni. :(
Az a bizonyos szörnyű szappanos íz is akkor jön elő, ha ez a feltétel nem teljesül. Úgyhogy ezentúl amiatt sem kell aggódnod, csak odafigyelned! ;) - Ahogy összekevered a nedves és száraz összetevőket, azonnal tedd a tésztát a sütőbe!
Ha ezeket betartod, mindenképp sikere lesz a szódás receptjeidnek! Ha van kedved, küldd el a Te kedvencedet, hadd készítsük el mi is. ;)
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.