A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így lehet az átlagnál jóval olcsóbb konyhád!

2018. szeptember 30.

Muszáj lenne felújítani a konyhát, de egyszerűen csak nem akar összejönni a rá szánt összeg? Van néhány tippem, amivel csökkentheted a kiadásaidat, hátha így már pont bele fogsz férni a keretbe.

konyha_felujitas.jpg

Ne félj, a nadrágszíjad békén hagyom, semmi szorosabbra húzás nem lesz, inkább a hagyományos álomkonyhán módosítunk egy picikét!

Számolj le a szekrényekkel!

Egy új konyha kialakításának az egyik legköltségesebb tétele a konyhaszekrény, ami egyszer áll egy felső és egy alsó részből. A felső sort gond nélkül lehet száműzni, ha neked bejön az őszinte konyha típus, ahol minden a kirakatban van. A probléma egy picikét az alsó tájékon kezdődik.

Az alsó részből, amit kötelező megtartani, az maga a konyhapult, mert valahová azért pakolni is kell, na meg a hagymát is nehéz a levegőben aprítani. Ha neked mégis megy, akkor kérlek küldj róla egy videót, mert nagyon szeretném látni! :)

De a konyhapult alá nem feltétlen szükséges kialakítani körbe a zárt szekrényeket, lehet ott is nyitott polc, vagy egyszerűen néhány pult alá tolt vászonzsák vagy igényesebb fajta gurulós tároló.

latvanyos_olcso_konyhak.jpg

Attól függően, hogy neked a fémrúdra akasztott, kampós megoldás vagy inkább a mágnesestábla, esetleg a fából készült nyitott polcok tetszenek (és persze ez attól is függ, hogy milyen alapanyagok vannak már otthon ezekhez), akár több mint százezer forintot is spórolhatsz. Ha az indusztriális stílus is fekszik, akkor egy natúr fémes vagy szépen lefestett salgópolc is a barátod lehet.

Minek csempe a konyhába?

A csempe minőségétől, mennyiségétől és megjelentésétől erősen függ, hogy végül mennyibe is fog kerülni egy konyha burkolása, de abban megegyezhetünk, hogy hacsak nem utolsó, kicsit sérült, ezer különböző színű és mintájú darabból vadászod össze, akkor nem két fillér lesz. Én láttam már élőben ilyen konyhát, nekem egy kicsit bohém volt, a tulaj viszont büszkén mutogatta és imádta az árát és a végeredményt is. Te kipróbálnád saját mókus odúdban?

Mi lenne ha azt mondanám, hogy a falra csempézés teljesen felesleges? A ma világban sok más módszer is rendelkezésedre áll pl. a vízálló és mosható tapéták és a hasonló tulajdonságokkal rendelkező falfestékek.

konyha_csempe_nelkul.jpg

Ha ezek közül választasz, jó eséllyel a burkoló munkadíját is megtarthatod, mert te magad is könnyen elboldogulsz velük (persze ha járólapot szeretnél akkor csak egy részét). Azt említettem már, hogy ha ügyes vagy, gyorsabban is fogsz végezni ezzel a munkafázissal?

Ha nálad napi jelleggel úgy szokott festeni a konyha, amikor mosogatsz vagy a tűzhelyen főzöl, mintha valami felrobbant volna, akkor fontold meg, hogy ezeken a helyeken, (de csak ezeken a helyeken!), meghagyod a csempét. Így is sokat takaríthatsz meg, mégis nyugodt a lelked, hogy tutira bírni fogja az új konyha is a gyűrődést.

Konyhai kiegészítők házilag

A konyhai apró kacatokra senki nem gondol, amikor a felújítás költségeit tervezgeti, pedig észrevétlenül ezrek folynak ki a kasszából. Hogy is nézne ki a szép, új konyha azzal az agyon nyűtt konyharuhával?  Ráadásul a fűszereknek is venni kell egy tartót, mert már össze-vissza hánykolódnak a tűzhely környékén. Stb. stb.

Két dolgot tehetsz vagy beletörődsz egy nagy sóhaj közepette, hogy az bizony úgy marad, és elszörnyülködsz valahányszor arra jársz és meglátod, vagy készítesz saját kezűleg újrahasznosított anyagokból egy sokkal szebbet.

Konyharuhát ruhaanyagokból pl. kinőtt, elszakadt, egy helyen leöntött ruhákból, mosószer adagolót befőttes üvegből és filléres szappan pumpából, fűszertartót pedig bébiételes üvegekből. Igazából bármi mást is lehet, csak hirtelen ezek jutottak eszembe, légy kreatív!

Emlékezel korábban már írtam egy cikket a saját kezűleg készült fűszertartómról. Ha kíváncsi vagy itt találod a részleteket.

olcso_konyha.jpg

Jó, de mi legyen a konyhai gépekkel?

A konyha felújítás tetemes költsége a konyhai műszaki berendezéseire megy el. Hiába oldották meg őseink fele ennyi géppel a főzőcskézést, azért már nehezen mondanánk le a zöméről. De vannak apró dolgok, amiket átgondolva és mérlegelve pénzt takaríthatsz meg, de sajnos itt mindegyik esetében ára lesz a lemondásnak, így neked kell mérlegelni, hogy melyik kompromisszumot fogadod el.

Biztos szükséged van arra a konyhai gépre?

Persze könnyebb az élet egy kenyérszeletelővel, de késsel is fel lehet vágni. Minden egyes tételnél fontold meg, hogy neked valóban kell-e. A kotyogós kávé is finom, nem kell hozzá súlyos tízezrekért latte és még ki tudja mit főző masinát venni, ha kávé kell így is lesz.

Tényleg kell neked akkora, vagy csak az a szokás?

Egy térdig érő hűtőbe is be lehet pakolni, csak sokat kell hajolgatni (vagy emelvényre rakni), és tudatosan és előre tervezve kell bevásárolni. Ha 30 négyzetméteres lakásban élsz egyedül, akkor neked egy 2 lángos tűzhely is elég lehet, főleg ha főzni se szeretsz/tudsz, fölösleges 4 lángost választani.

Be mersz vállalni egy "lehet, hogy problémásabb" műszaki cikket?

Ha igen, több opciód is van: pl. azok, melyeknek csomagolása sérült, ilyen a kiállított mintadarab is a boltokban vagy a kétes garanciás ügyintézést nyújtó külföldi weboldalak által forgalmazott termékek (magyar leírás nélkül). Viszont jó hír, hogy sok olyan oldal van, ami biztonságot nyújt, csak jól nézd meg magadnak, honnan vásárolsz! 

Én lennék a legboldogabb, ha azt írhattam volna, hogy most futottam össze a tündér keresztanyával és azt üzeni, hogy holnapra meglesz a korlátlan összeg a bankszámládon, hogy olyan konyhád lehessen, amilyent csak szeretnél. Ez legnagyobb bánatomra nem így működik.

Viszont a fenti ötleteket kihasználva remek kis konyhád lehet, jóval az átlagos konyhák ára alatt. Azért ez is valami, főleg, hogy még trendi is a végeredmény!

konyha praktika spórolás felújítás lakberendezés DIY

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr814194787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulapruton 2018.10.02. 09:38:09

A polcozás nálam tökéletesen bevált. Nem csak a konyhában, a nappaliban is. Teljesen feleslegesek azok a nagy böhöm szekrények.
1) Pocsék a helykihasználásuk. Általában van a szekrény teteje és a plafon közt van egy min. fél méter magas "holt tér", ahova vagy semmi nem kerül, vagy feltöltöm kacatokkal (egyesek szerint "dísztárgyak"), amiket aztán minden takarításkor lehet porolgatni... A polc ezzel szemben felépíthető a plafonig (még két sor könyv - nálam általában ezekkel van a gond - vagy bármi egyéb). Egy könyv pl. ritkán szélesebb 25-30 centinél, felesleges ennél szélesebb polc, egy jobb szekrény meg ugye 60-80 centinél kezdődik.

2) A szekrény lényegében egy nagy süllyesztő. Ami nincs szem előtt, arról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nagyon jókat lehet túrni egy konyhaszekrényben mondjuk dugóhúzót keresve, de időhatékonyabb, ha szem előtt vannak.

Leooo 2018.10.05. 14:12:03

Persze, a pénztelenség, meg a spórolás nagy úr! Trendi is lehet a szekrénytelenség. Ám a gyakran használt konyhában száll a kaja párája, meg a sütésnél használt zsiradék mikroszkopikus cseppjei, elszívás ide, vagy oda... Az ilyen konyhában nagyon hamar minden nyitott polcon tárolt tárgy, fűszer- és más tartó, kések, edények ragadnak a rákerült mikroszkopikus cseppektől. De hát ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie megéri-e/lesz-e ereje,ideje, kitartása az EGÉSZ konyhát az aljától a tetejéig darabonként, naponta-hetente kisuvickolni! Mert egyébként káoszos kinézete lesz állandóan, amit egy barátoméknál az ilyen konyhában rendszeresen megtapasztalok, nem mellesleg emiatt undorítóak a tárgyak, amihez hozzá kell érni. A mai, amerikai konyhás lakásokban ez fokozottabban is érvényes.
süti beállítások módosítása