A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

A hagymapucolásnál jobb tippek szemszárazság ellen

2017. szeptember 28.

Néha elhomályosul a látásod, de sűrű pislogás után vagy ha egy másik pontra nézel, akkor javul? Könnyen meglehet, hogy te is szemszárazságban szenvedsz! Én is tudom, mit érzel és folyamatosan keresem a megoldásokat, így hoztam neked is párat!

szemszarazsag.jpg

A minap az orvosnál ülve egyszerre hívtak be szemvizsgálatra egy 6 év körüli kisfiút és engem. A lurkóval kezdték a vizsgálatot, amíg én lefutottam a papírozás kötelező köreit.

Miután a kismókus félszemű kalózt játszva, ügyesen felolvasta a betűket, a doktorbácsi egy géppel is megvizsgálta a szemét. Majd felszisszent! A pici aggódóan és félve nézett az apukájára, aki azonnal megkérdezte, hogy mi a gond. A válasz gyorsan jött: “Nagyon száraz a gyermek szeme! Ne engedje, hogy napi fél óránál többet töltsön a számítógép vagy a TV előtt!

Azt gondolod, hogy ezt nem nehéz tartani, ugye? Hiszen “csak” egy kisgyerekről van szó, ő majd eljátszadozik a legóval vagy fára mászik (csinálnak még olyat a mai kissrácok?). No de mi a helyzet velünk, felnőttekkel? Akik a legtöbbször egész nap a monitor előtt ülve dolgozunk? Ismerős?

Most nem kezdek bele az ülőmunka egyéb káros hatásainak a felsorolásába, mert soha nem jutnánk el a szemszárazság megoldásáig, de ha nem is szorosan, mégis, ez is közéjük tartozik. Igen, a rossz hír igaz: a monitorbámulás - legprofibb monitorok ide vagy oda - nem tesz jót a szemnek!

Mi is az a szemszárazság?

szaraz_szem.jpg

A szemszárazság kisebb-nagyobb tünetei a lakosságunk 10-30%-át érinti. Valami miatt csökken a könnytermelés, vagy túl hamar elpárolog, így a szemfelszín túlságosan kiszárad. Szúró, viszkető érzés lehet az első jel, mely néha pillanatnyi elhomályosodással társul.

Ezen tünetek többségét felerősítheti a rendszeres klíma használata, a nagyon száraz, párátlan szoba levegője, az egész napos monitor bámulása, a telefon nyomkodása és persze a tévézés.

Sok esetben azonban egy betegség egyik tünete a szemszárazság, ezért elsősorban figyelj a testedre és ha bármilyen bajod van, ezt a problémát is említsd meg az orvosnak! A jó hír, hogy ha “csak” egy betegség miatt szárad a szemed, akkor az adott betegséggel el is múlik, volt szárazság, nincs szárazság! :)

Így kezeld a szemszárazságot, ha nem akarsz ezreket költeni!

borogatas_szaraz_szemre.jpg

Már egy egyszerű meleg vizes borogatás is sokat segíthet, ha gyorsan kell a segítség, hiszen a vérkeringés fokozásával a könnycsatorna is megnyílik és rögtön jobb lesz! De ha hosszú távú megoldást keresel, ennél többre lesz szükséged!

Te elég folyadékot fogyasztasz?

Hogy jön ez ide? Mondom! A szemszárazság egyik fő oka a dehidratáció, ezért fontos, hogy naponta minimum két liter vizet igyál. Nemcsak a szemednek, de a bőrödnek is szüksége van rá! És az egész testednek!

Hogyan igyak megfelelő mennyiségű vizet egy nap? Mutatom! Kattints és ezentúl nem leszel dehidratált!

Mézet a kammillába, kamillát a szembe!

Több gyógynövény alkalmas a szem szárazságát megszüntetni (én pl. imádom a cuki nevű szemvidítófüvet), de talán ez az, amit a legkönnyebb beszerezni, de jó eséllyel most is van otthon, nálad is.

Készíts egy bögre kamillateát és alaposan szűrd le! A nagy részét fogyaszd el egy kanál mézzel (én úgy szeretem - egészségünkre), de előtte vegyél ki belőle egy picit.

Ha kihűlt a tea, egy vattapamacs segítségével juttass pár cseppet mindkét szemedbe! Furán hangzik, tudom, de hidd el, egy próbát megér és teljesen biztonságos és természetes. Érzésre is csak olyan, mint amikor egy zselésebb típusú szemcseppet használsz (persze, ha azt az érzést sem ismered, akkor ez nem segítség, úgyhogy próba cseresznye kammilázás).

A kamilla azonnal megnyugtatja a fáradt, viszkető szemeket, ráadásul finom illata is lesz a bőrödnek. Tiszta főnyeremény! A cikk végén egy kényeztető kammillateás tippet is adok, addig izgulj még!

Rendezzetek versenyt, ki tud többet pislogni egy perc alatt!

Alapesetben 3-4 másodpercenként pislogunk, de sok esetben valahogy “elfelejtünk”. Hülyén hangzik, mi?

Ha sokat ülsz a monitor előtt észre sem veszed, hogy ritkábban pislogsz. Próbálj erre nagyon figyelni! Állítsd be a telefonodon egy emlékeztetőt, ami félóránként jelzi neked, hogy kicsit lazítsd el a szemeidet! Pislogj sokat, de ezúttal ne a monitort nézve! Azonnal segíteni fog, de ez a trükk legfőképp megelőzésre jó, úgyhogy ne csak akkor pislogj, amikor már viszket vagy szúr!

via GIPHY

A vitamin, nagy a-val: A-vitamin

Tudom, mindenhol hallod, mégis elmondom én is: ügyelj a vitaminpótlásra! A szem érzékenysége adódhat az A-vitamin hiányából is, így ha azt érzed, hogy valami nincs rendben a szemeddel, esetleg túl érzékeny a fényre, vagy félhomályban rosszabbul látsz a megszokottnál, akkor mindenképp kezdj el szedni A-vitamint! A legtöbb szemcseppben is megtalálható, nem véletlenül.

A sírás nem szégyen és még hasznos is!

Ez gyors lesz! Talán bugyuta jó tanácsnak tűnhet, de ne fogd vissza magad a moziban, ha egy romantikus filmben magadra ismersz vagy gyerekkori traumádat hozza elő a jelenet, amikor apuci elhagyja kicsi lányát. Sírj bátran, mert jót tesz! Nemcsak a szemednek és bőrödnek, de a lelkednek is. Ha van nálad zsepi, a film végére már csak a szemed csillogása vagy az elkenődött sminked árulja el, hogy elérzékenyültél.

Prevenció - az utálatos segítség, pedig ő a legjobb!

Ha még nem estél bele a szemszárazság alattomos gödrébe, próbáld meg megelőzni azt! Ezeket a tippeket betartva kicsi esélye van, hogy gyakori vendéged legyen a szemszárazság (ha mégis, akkor jó eséllyel betegség áll a probléma mögött, szóval irány az orvos). 

  • Tartsd nedvesen a szemed rendszeres, tudatos pislogással!
  • A monitort úgy helyezd el, hogy inkább lefelé nézz, mert ha felfelé nézünk, nagyobbra tágul a szemünk, így gyorsabban párolog a könnyünk.
  • Szellőztess többet a helyiségben, ahol éppen tartózkodsz!
  • Szerezz be egy párásítót, hogy ezzel növeld a szoba nedvességtartalmát!
  • Kerüld a huzatos helyeket, a kocsiban leengedett ablaknál való utazást!
  • Viselj napszemüveget, de minden esetben jó minőségűt! Egy rossz szemüveg sokat ronthat a szem egészségén!
  • A szakemberek a szempillafestésről is lebeszélnek, de én ezt csak félve ajánlom, hiszen én sem tudom/akarom betartani (irul-pirul).

Az omega-3 a barátod és a lenmagolaj veled van!

lenmagolaj_szemszarazsag_ellen.jpgAz omega-3-ban gazdag lenmagolaj nagyban hozzájárul a szem hidratációjához és serkenti a szem hajszálereinek vérellátását. Tudom, furán hangzik, de a szemszárazság egyik oka a rossz, hiányos táplálkozásban keresendő.

Kutatások igazolják, hogy akiknek megfelelő mennyiség van a napi étkezésükben ebből a zsírsavból, azoknál kevésbé jön elő a szemszárazság.

Szóval, egyél megfelelő mennyiségű omega-3-at (a dióban is sok van, csak mondom! :)), de ha nem megy, akkor legalább lenmagolajat szedj, naponta egy evőkanál már csodákra képes!

+ Extra tipp a fáradt, duzzadt szemek ápolására

Tegyél be két kamillateába áztatott vattapamacsot a fagyóba negyedórára! Addig engedj magadnak egy kád hűsítő vizet. Ha mindez megvan és letelt a 15 perc, vedd ki a pamacsokat a fagyasztóból, merülj el a vízben és tedd őket a szemeidre. Közben kapcsolj ki egy kicsit, hallgass zenét vagy készülj az újabb X Faktorra egy jó dallal! A végére nemcsak a tested, hanem a szemed is felfrissül! Imádni fogod!

szaraz_szemre_kamilla.jpeg

Biztos vagyok benne, hogy találtál az ötletek között olyat, amit te is könnyedén tudsz alkalmazni és ezzel kicsit nedvesebb lesz a szemed. Számomra pedig megható, hogy olvasol, így nekem már nincs gondom a szemszárazsággal.

Ha pedig szerinted más ismerősöd is szenved a szemszárazságtól, tégy velük egy kis jót és oszd meg ezt a cikket, hogy ők is megszabadulhassanak tőle! És ha már átugrasz facebookra, lájkold is mókust! Megérdemli!

A cikk megírását a Provident támogatta.

egészség víz testápolás arctisztítás szemszárazság

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1412909492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.09.30. 17:59:43

Hasznos irás, a példákból találtam is nekem valót:)
süti beállítások módosítása