A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így spórolj a fűtésen, ha mellette nem akarsz megfagyni sem

2016. október 19.

Mindenkin kabát, megy a fűtés, szürke szottyos az idő, túl vagyok az első megfázásomon és az emberekről is eltűntek a színek.sporolas_a_futesen.jpg

Azt hiszem, kijelenthetjük: megjött a hideg.


Persze az ősznek és télnek is megvannak a maga szépségei, például foltosan rozsdabarnákká válnak a parkok. Lesznek szép levélszőnyegek és több a koccanásos baleset, ami miatt sokkal több időt tölthetünk a nyáron igazságtalanul elhanyagolt kis autónkban. Egy dolog viszont biztosan nem a legszebb látvány: a fűtésszámla.

Csavarjuk lejjebb!

Azt sok helyen lehet olvasni, hogy csavarjuk lejjebb a fűtést, mert egy fokkal is már akár 7%-ot meg lehet spórolni (neten itt-ott eltérő ez az érték és ez még nem is a max.). Ugyan nem mértem, de nekem gyanúsan soknak tűnik (ráadásul sok panelban még mindig hiába), de tételezzük fel, hogy így van.

Ha te is a gyakorlatias tanácsok híve vagy és szereted, ha előtted már kipróbálja egy szókimondó, őszinte mókus, lájkolj minket facebook-on is, hogy a következő tippünkről se maradj le! 

Az nem spórolás, hogy megfagyok!”

Oké, csavarjam le a fűtést és akkor kevesebb lesz a számlám. Nahát, milyen váratlan fordulat! De ha én azon a hőmérsékleten érzem jól magam, amire befűtöm az otthonom? Hiszen nem véletlen! Mi van akkor, ha nem a fűtésen, hanem a fűtésszámlán akarok spórolni? Mit tegyek akkor, ha nem akarom elfogadni, hogy ha bebújok a síoverállomba, felveszek két zoknit és sálban-sapkában ülök a vasárnapi ebédhez a nagyi étkészletével, akkor elég csak 15 fokra fűteni a lakást?!

Az ember könnyebben spórol magán, de nem fogja a gyerek szobájában is lecsavarni a fűtést. És egyébként is, a fűtés még mindig olcsóbb, mint a gyógyszerek, meg a fizukiesés.

Érdekel, hogyan spórolhatsz az energiával a saját konyhádban? Nézd meg, te kihasználsz -e minden lehetőséget a spórolásra! Kattints! --->

Mit tegyek, ha úgy akarok spórolni, hogy a macska se költözzön a szomszédhoz?”

Ez járt az én fejemben is. Így, átrágva magamat a tömény bullshiteken, rengeteg ismétlésen  és üres puffogtatáson, végül belefutottam a D-profilba. Ez jó arra, hogy a nyílászárók résein keresztül ne tudjon a lakásban huzat kialakulni (ami egyből ki is húzza a lakásból a meleget). Leírások szerint maximum (!) 40%-ot lehet vele spórolni.

Mindenesetre a marketing diadala, hogy már nem is azt írom ki, hogy mi a minimum, amit meg lehet spórolni, hanem egyből a maximumot. Mintha azt mondanám, hogy a mósószerem nem a foltok minimum harmadát szedi ki a ruháidból, hanem maximum az összeset. Cseles.

d_profil_tomites.jpgMi az a D-profil?

Ez egy gumiszerű anyag, amit nyílászárók réseinek tömítéséhez találtak ki. Ha félbevágjuk, akkor egy “D” betűt kapunk - innen a neve. Nem világmegváltó újdonság, régen is lehetett ilyet kapni, sőt, szerintem a magyar ABC összes betűjét megcsinálták már. Biztos van már “LY” is, hátha jó valamire.

Régen is lehetett kapni ilyen szivacsot”

Sőt, nekem még volt is abból a szivacsból, de azt feltettem és azonnal le is mondtam róla, mert

  • gagyi minőség volt,
  • pár hónap nyitás-csukás után elengedett és leesett,
  • elszíneződött a szivacs,
  • eldeformálódott.

Lényegében csak arra nem volt jó, amire vettem. Úgyhogy a csalódások miatt én is ilyen szkeptikusan álltam szegény D-profilhoz is, ahogyan most te.

Ha még nem olvastad, hogyan lett szuper költséghatékony fűtésem és kíváncsi vagy a tapasztalataimra, kattints a következő cikkre is, hogy neked már ne kelljen körbejárnod a témát!

Hogyan lett 50 m2-en 175 ezer Ft-ból olyan fűtésem, aminek az üzemeltetése is filléres? Mutatom! --->

cserepkalyha_elbontva.jpg

Miért a D-profil?

Mert univerzális. Azt derítettem ki, hogy ez az, amin a legkevesebbet kell gondolkodni. Az ablakok vagy az ajtók rései nem olyanok, hogy körben mindenhol 4 milliméteresek, hanem itt-ott 3mm, míg a tetején 5 és így tovább. Na. a D-profil azért jó, mert a D betű nagy hasa benyomható.

Ennek köszönhetően pedig ugyanúgy jó a 2 mm-es rések kitöltésére, mint a 7 mm résekhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elég ezzel az egy csíkkal körberagasztanod az ajtódat és nem kell külön 2 mm-eset és 5 mm-eset venned és azokat váltogatni az ablakban.

d_profil_tomites_ablakra.jpg

Vettem és felragasztottam

Az ablakaim újak, de az ajtóim nem. A bejárati ajtóm résein meg már kézzel érezhetően jött a hideg. Ennek már két éve és nem bántam meg, íme a tapasztalataim:

  1. Nagyon egyszerű feltenni, a csomagolás kibontásával sem több 3 percnél.
  2. Máig tart, nem esett le, nem engedte el. Gyönyörűen tapad az ajtómhoz.
  3. Nem színeződött el.
  4. Azonnal megszűnt a cúg, érezhetően jobb a komfort. Főleg az előszobában.
  5. Elvileg 7 évig bírja, szerintem gyakorlatban is fogja.
  6. Filléres: méterenként volt 2-300 forint.
  7. Az elején nehezebben záródik az ajtó, érezni, hogy ott van valami, de 3-4 nap múlva már felvette a gumi az ajtó formáját.

Így keresd: D-profil tömítés

Több cég gyárt D-profilokat, úgyhogy nem lesz nehéz megtalálnod. D-profil tömítés néven keresd a kedvenc barkácsáruházadban vagy háztartási boltokban, de szerintem a nagyobb áruházakban is megtalálod a barkácsosztályon. A nagyon olcsóval csak akkor próbálkozz, ha biztos, hogy visszaveszik, ha neked nem megfelelő, mert nagyon fontos, hogy a ragasztója jó legyen. Gondolom semmi kedved minden évben újat venni.

Van több színben is, hogy a fehér ablakhoz ne kelljen barnát feltenni. Úgyhogy már semmi akadálya, hogy még a hétvégén megcsináld az ajtóidat, ablakaidat, hogy a meleg ott maradjon ahova vetted.

Tehát: használj tömítést a cúg ellen és spórolj a fűtésen könnyedén! Evidensnek tűnik, mégsem használja ki mindenki. Te igen?

A natív cikk megjelenését a Provident támogatta.

tél spórolás praktikus kipróbáltuk fűtés szigetelés könnyen megvalósítható

79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr5811822205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.10.19. 23:35:44

Ebből sikerült tartósat szerezned? Az előző lakásban próbálkoztunk vele, de másfél évig bírta a legjobb fajta, az is csak azon az ablakon, amit nem nyitottunk ki naponta :(

Egyébként konvektoros lakásokban és nyílt lángot használó gázkészülékek mellett vigyázni kell a teljes szigeteléssel, érdemes szakembert megkérdezni róla!

mokuspanna 2016.10.20. 11:59:15

@Étteremkritikus: Bizony! Nálunk 2 éve van fent ez a fajta és annak ellenére, hogy nem a leggyakrabban látott márka, szuperül működik, napi nyitogatás mellett!

Medgar 2016.10.20. 12:08:24

A penészedés mikor fog kezdődni?

gigabursch 2016.10.20. 13:11:11

@Étteremkritikus:
A konvektor - bármily meglepő - kintről veszi a levegőt.
MAx a régi átfolyós vízmelegítők, falifűtők és társaik azok amik bentről.

Megjegyzendő a kedves Cikkíró felé, hogy a gerébtokos ablak ~100-ból 100-szor általában úgy szar ahogy van. Ereszt az ablak felől, ereszt a tok felől és ha van akkor még a redőny felől is.

Persze lehet azon vitázni, hogy akkor kapok friss levegőt, vagy megoldom olyan szellőztetéssel, ami termikus működésű és hőcserélős (tehát nem kell delejes vetéllátor), de ebbe nem megyek bele.

Ésszel él az ember és kellő tudatossággal.

mokuspanna 2016.10.20. 13:17:54

@Pázsitfütty: Próbáltuk, de nekünk az nem vált be! :P

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.10.20. 13:18:24

A 7% nem tudom, hogy jön ki (nyilván alacsonyabb külső, vagy belső hőmérséklettel), én eddig 5% körüli értékeket hallottam. Szóval az ökölszabály az, hogy 1 fok hőmérséklet emeléshez kell valamennyi energia. Télen a mo-i átlaghőmérséklet 0 C, a lakásban van 20 C, tehát 1 C az kb. 5%. Nyilván minél hidegebb van kint, annál többet spórolsz 1 C belső csökkentéssel, nem is beszélva arról, ha 16 fokról lemész 15-re a lakásban. :-)

Mindenesetre ez a 0 fok tudtommal a december-januári középhőmérséklet.

2016.10.20. 13:22:52

Viszont!!!!!

Azokban helyiségekben ahol valami lánggal ég... és nincs saját önálló légcsatornája.

- gáztűzhely, pláne a sütője
- gázkazán
- gázbojler
- kandalló
- kályha

Mert ÉLETVESZÉLYES helyzet alakulhat ki a rések tömítésével, azaz >> CO mérgezés lehetséges a kellő légcsere híján, ami gyors és eléggé biztos halál :-(
Lásd az utóbbi napok híreit sorozatban...

Ugyanez igaz az új tömített ajtók/ablakok beépítése esetén is az ablakcsere után.

Szóval csak ésszel, ha lánggal működő cuccok vannak a lakótérben!
Ez esetben gondoskodni KELL a nekik szükséges légcseréről is!!! a tömítés/ablakcsere esetén.
A szükséges méretű szellőzők kialakításával, beépítésével.

-----

Illetve az embernek is szüksége van friss levegőre!!!

Úgy 20-50 m3/óra mértékben fejenként és az aktuális tevékenységtől függően.

Egy két fős hálószobában pl. 8 óra alváshoz cirka 2x8x30=480 m3 levegőt kell kicserélni !

HA kipihente akar ébredni reggel az emberfia...

Ami azt jelenti egy 10-12 m2 körüli helyiségben a légcser szám: 480/11/2,60=~16 lesz !!!!

Azaz cirka 15X kéne kicserélni a hálószoba levegőjét az éjszaka során.
(becsukott ajtó/ablak esetén)
Ehhez pedig KELL a szellőzés...

--------

Szóval, a túlzott tömítettség sem jó !
Mert lehet
- életveszélyes
- egészségtelen >> fáradtság/fejfájás
- és még a penész is előjöhet a falakon, bútorokon ill. a dohszag a ruhákon, ágyneműkön

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.10.20. 13:23:23

@gigabursch: Meg a gáz főzőlap/rezsó. Ami igazán necces, az a nyílt égésterű kazán / vízmelegítő / Héra gázégő, kombinálva egy szagelszívóval / szellőztető ventilátorral. Az utóbbi jól megszívja a lakás levegőjét, az egyetlen szabad nyílás, ahol levegő tud bejönni, meg az előbbi kéménye.
És kész is az újsághír... :-(

2016.10.20. 13:28:26

@mokuspanna: @Csokis:

"Télen a mo-i átlaghőmérséklet 0 C, "

A teljes fűtési szezon átlaga cirka +4 fok kishazánkban tipikusan.

A benti hőmérséklet pedig "szabványosan" 20 fok.

A hőlépcső tehát 16 fok és 1/16 >> ~6%
Innen jön az egy fok ~6% különbség ...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2016.10.20. 13:47:08

Nekünk, épesanyánk családi házánál ez nem vált be, mert eleve van egy gyári tömítés és inkább azt cseréltük ki újra. Még egy sor ilyennel már nem záródott az ablak. Ha kintebb állítom a zsanérokat, akkor meg gyári tömítés nem fog tömíteni.

Még is mit tettünk? A kétüveges üvegbetéteket cseréltük ki három üvegesekre. Ez sem egy ördöngőség és ez tényleg hatásos.

Márk_Márk 2016.10.20. 14:23:43

@nonolet:
"Egy két fős hálószobában pl. 8 óra alváshoz cirka 2x8x30=480 m3 levegőt kell kicserélni !"

Ezt a baromságot honnan szedted?
Egy 60 négyzetméteres lakás (érted, a teljes lakás) kb. 180 légköbméter).
Akkor ott minden éjszaka meghal mindenki már éjfélre. Ha csak egyedül lakik is.

Márk_Márk 2016.10.20. 14:29:55

@nonolet:
(Valójában kb. 20 levegővétel/perc x 1,5 liter levegő (ez már egy nagy levegővételnek számít) x 60 perc = 1800 liter/óra, ami nincs 2 köbméter. 8 óra alvással és 2 fővel számolva valamivel kevesebb mint 30 köbméter, egész éjszaka. Ehhez ugye elég egy 3x3,2 méteres hálószoba.

Arról nem is beszélve, hogy a belélegzett levegő oxigéntartalmának kb. 20%-át veszi fel a szervezet, azaz 80% oxigén ott van a kilélegzett levegőben is, tehát elméletben ugyanazt a levegőt ötször szívhatod be, hogy teljesen elfogyjon belőle az oxigén (jó, nem egészen igaz, mert van úgynevezett parciális oxigénnynomás is meg hasonlók, de nagyjából).

2016.10.20. 14:59:33

@Márk_Márk: Honnan tudod, hogy nem 30-an alszanak egy 2x8 m-es szobában? :-D

otapi 2016.10.20. 15:07:07

@Márk_Márk: hálószobába két főre 60m3/óra légcsere az optimális. Nem az oxigén, hanem a kilélegzett CO2 és a páratartalom miatt. A túl sok CO2-re sokkal érzékenyebb az ember, mint az oxigényhiányra.

Egy kis segédlet: www.proidea.hu/kamleithner-budapest-83631/index/Muszaki_segedletek.pdf

2016.10.20. 15:08:16

Ez a "D" profilú szivacs nagyon jópofa ötlet, de nem univerzális megoldás. Először meg kéne vizsgálni, hogy milyen problémák okozzák a hőveszteséget, hol vannak hőhidak. Ha nincs normális szigetelés az épületen, akkor ez a házibarkács megoldás sz@rt sem ér, viszont a naiv olvasó elköltött több ezer forintot egy felesleges dologra.

Azzal nincs semmi gond, ha valaki lóf@aszt sem ért az energetikához, de felszínes tanácsokkal nem kéne ellátni a nagyérdeműt. Talán a blogíró anyagi felelősséget is vállal a nem megfelelő, általa reklámozott "D" profilra?

otapi 2016.10.20. 15:10:55

@Márk_Márk: Nem halnak bele, csak mosott sz*rként, fájó fejjel ébrednek. Mondjuk, van aki megszokja ezt az állapotot is és ráfogja a frontokra vagy a vitaminhiányra :)

Nand 2016.10.20. 15:13:12

@Márk_Márk: 30m3/h/fő német szabványból jön, idézni nem tudom, és nem a O2 pótlására találták ki, hanem a feldúsuló CO2 eliminilására.
Azok a szegény migránsok, akik megfulladtak a hűtőkcsiban se az O2 hiánytól haltak meg hanem a CO2-től.

Skywatcher 2016.10.20. 15:17:52

Ezt én is megcsináltam 2 éve, a jó öreg verébtokos :) ablakokkal, ahol néha tényleg érezni lehetett a levegő süvítését. Sokat nem dobott, de az önérzetem megnyugodott, hogy legalább már itt sem szökik a meleg. Mérni nemnagyon tudtam, mert vízteres kandallóval fűtünk. Ártani biztosan nem ártott, és tuti jól zárnak mostmár az ablakok, mert mikor a belső szárnyakat csukom, szabályosan érzem ahogy szorítom ki a levegőt a 2 ablakszárny közül, nyitásnál meg a vákumhatást.
Ami igazán sokat dobott, az a padlás-szigetelés. Igaz ez nem a fent említett filléres pártízméter Dprofil kategória, hanem közel 100 pénz volt, de 25 cm kőzetgyapot lett leterítve, és ezzel elértem, hogy mikor reggel 21 fokosan otthagyom fűtés nélkül a házat, akkor délutánra 19-re megyek haza, és nem 16-ra, mint szigetelés előtt.
Ha még a falakat is leszigetelném, meg kicserélném az ablakokat, tán elérném, hogy nem csökkenne a hőmérséklet, sőt, nőne :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.20. 15:38:49

Való igaz, az ablakréseken kihúzott meleg levegő fűtési veszteség, amit szigeteléssel csökkenteni gazdaságos. Lehet, hogy évente új csíkot kell feltenni, de megtérül az ára.

De @nonolet: @Csokis: és mások jól mondják, hogy a lakás légterében bárhol nyílt lánggal égő eszközök élből életveszélyesek, ha a levegőutánpótlás, illetve az égésgázok eltávolítása elégtelen. A szén-monoxid szagtalan, és néha még akkor is öl, amikor már azt hisszük, hogy megmenekültünk, kijöttünk, friss levegőt szívunk. A vörösvértestek addigra már kritikusan megrongálódhattak. Az ablakrésekre bízni a biztonságos szellőzést önveszélyes marhaság, de tény, hogy az elzárásuk a rossz szellőzést életveszélyessé tudja tenni, utolsó szög a koporsóba. Mondom, nyílt lángot használó vízmelegítő, tűzhely, kályha stb. esetében.

A gáztüzelés még nagyjából rendben van, de a fa, szén, olajkorom csendben éghet akkor is, amikor szemre úgy néz ki, mintha már kialudt vona. Gondosan megépített, karbantartott szellőzés és elvezetés nélkül bármikor újsághír lesz a családból, takaros, rendes házban és lakásban is. Erre nem szabad sajnálni a figyelmet, szakember megfizetését.

Az efféle lakásokban egyébként lennie kell beépített levegőztető nyílásoknak is a falon, lent és fent, megvannak erre a szabályok. A szabályok nem megszegésre valók. Ezeket a nyílásokat elzárni tilos és idiótaság.

Az ablakréseken akkor áramlik be kinti levegő, ha a lakásból valami máshol kihúzza a levegőt. Kémény, vagy huzatos ajtó, mondjuk.

Időnként szellőztetni kell, akkor viszont erőteljesen és gyorsan, ajtó-ablak kitárva. A meleg levegő hidegre cserélődik, de a temperálódott falakban, bútorokban tárolt hő rövid idő alatt nem csökken túlságosan. A kis résen nyitva hagyott ablak csakis hűti a lakást, nem szellőzteti.

Aki a túl meleg lakásban nem a fűtést veszi lejjebb, hanem kinyitja az ablakot, az a pénzt dobja ki az ablakon. A radiátorszelepet tessék még nyáron megcsináltatni, de még most sem késő. Akkor is pénz megy ki az ablakon, ha a fűtést a közös költségben fizetjük, csak akkor más pénzéből is dobálunk ki azon az ablakon.

A szén-dioxid nem öl észrevétlenül. Előbb a fejfájás jön, aztán a köhögés. Friss levegőhöz jutás után ezek elmúlnak. Kis légterű lakást lefekvés előtt jól át kell szellőztetni, és akkor valószínűleg meglesz az éjszakai levegőkészlet. Az oxigénhiányt a szervezet nem érzékeli, csak a növekvő szén-dioxidot, elég érzékenyen. De a csökkenő oxigénellátású alvás nem pihentet eléggé. A nehézkes ébredés, kialvatlanság egyik oka lehet a friss levegő hiánya is.

Egy takarófüggöny az ablak előtt csökkenti a szoba hőveszteségét. De csak akkor, ha a függöny nem pont a radiátorra, konvektorra lóg rá. Mert akkor azzal az ablakot fűtjük a szoba helyett, sok pénzért. Márpedig a fűtőtesteket zseniális módon az ablak alá szokás telepíteni. A függönyt tessék behajtani, valamivel beterelni a fűtőtest mögé.

A szellőztetés egyetlen hátránya az, amikor kintről még rosszabb levegő jön be. Pöfögő kémények, pöfögő autók, szottyos idő, hát ez nem kedvez az életnek. A kellemes melegbe beosonó túlélőművész poloskák sem. De szellőztetni ettől még sajnos szükséges.

2016.10.20. 16:41:31

@Márk_Márk:

Mivel VAN szellőzés így nem hal meg.

DE!!! ha nem elegendő a légcsere akkor, fáradtan-kialvatlanul ébred...

2016.10.20. 16:56:31

@Márk_Márk:

Nem okoskodni kel hanem utána nézni a dolgoknak!

A baj az, hogy a CO2 dúsul fel!!!!! a kilégzéstől....

Megnő a parciális nyomása miközben az oxygéné pedig lecsökken.

1000 ppm CO2 fölött már áporodtt (azaz szar) levegőről lehet beszélni.
Ami levertséget, fáradságot, elgyengülést okoz.

Még több CO2 fejfájást és a még több halált.

Szóval, nem a haláltól kell félni elsősorban.
DE a pihentető alvást biztosító, egészséges CO2 szint az 600 ppm alatti.

Úgy 1000 fölött pedig már elégtelen szellőzésről van szó, bár még nem halsz meg, csak szarabbul érzed magad, levert leszel.

A jó alváshoz pedig épp ezért szükség van 20-30 m3/óra légcserére fejenként.

Könnyű fizikai tevékyenséghez ~50 m3/óra
Edzéshez akár 80-100 m3/óra is kell, fejenként

------------

Szóval, máskor tájékozódj írás előtt.

Mert csak szenvedhetsz az alig szellőző hálószobádban és másnap levert-fáradt, kialvatlan, balesetveszélyes leszel.

Másként szólva: nagy hülye az aki nem biztosítja az elegendő szellőzést a lakásában, amikor otthon van.

Ami 4 főre, alváshoz: 120 m3/óra körül van.

Azaz a mondott 180 m3-es lakás levegője csak cirka 1,5 óráig lenne elég a jó levegőhöz, ha nem történne légcsere a réseken/szellőzőkön át is.

2016.10.20. 17:12:11

1 m3 levegő 1 fokkal való melegítése 0,00036 kWh energiát kíván

Egy szelesebb napon a rosszul záró ablakok/ajtókon át akár tízezer m3 levegő is áramolhat FÖLÖSLEGESEN, azaz a szellőzési igény fölötti mértékben.

Ami egy 0 fok körüli napon, bizony
10000x0,00036x23=83 kWh
Ez gázzal/fával fűtve úgy 1000 Ft veszteség ...

Azaz a túlzottan jó szellőzés (huzatos a lakás) több tízezer Ft-ba is kerülhet egy télen potyára.

Ezért kell/érdemes a fölösleges szellőzést kizárni a tömítésekkel.
Csak közben figyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásba sem, mert a túl kicsi szellőzés is okozhat gondokat!

Főleg, ha valamilyen eszköz a lakótérben lánggal ég és bentről veszi az égéshez szükséges levegőt magának.

Ekkor az ablakok/ajtók tömítésekor vagy a tömítettre történő ablak/ajtó cserekor különösen megfontoltan kell eljárni!
Gondoskodni kell az eszköznek szükséges légcseréről !!!! mielőtt CO mérgezésben percek alatt hal meg valaki.

Márk_Márk 2016.10.20. 18:00:50

@Dr. Trejo:
Mert 2 főről beszélt.

@otapi:
Baromság.
Ekkora levegőcsere egyetlen lakásban sincs, esetleg nyáron, nyitott ablaknál.

@nonolet:
Hülye gyerek, és honnan jönne annyi szén-dioxid?
A két ember kilégzéséből?
Fáj neked, ha gondolkozol, azért nem csinálod?

A többi marhának is szól.

Márk_Márk 2016.10.20. 18:02:08

@nonolet:
"Mivel VAN szellőzés így nem hal meg."

Aztán honnan a faszból van, mondjuk egy lakótelepi lakásban, lecserélt nyílászárókkal?

Márk_Márk 2016.10.20. 18:07:34

@nonolet:
Hülye gyerek, ekkora légcseréhez süvítő huzat kellene.

"Edzéshez akár 80-100 m3/óra is kell, fejenként"
Igen, ahogy látom, tudsz te egyre méretesebb baromságokat is írni.

2016.10.20. 18:57:59

@Márk_Márk:

Igen vazze!
Tájékozódj...

ekat 2016.10.20. 21:03:52

@Étteremkritikus: Pont azt akartam írni, hogy vajh mit szólna a Gázművek, ha direkt betömném az általa előírt lukakat...:) Úgy eltekintve attól, hogy okos dolog lenne-e. Vagy esetleg Darwin-díjas. :)

Márk_Márk 2016.10.20. 21:11:24

@nonolet:
Talán te tanulj meg inkább számolni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.20. 22:02:43

@csentecsa: Ezek a pincebalesetek sajnos fájdalmasan tragikomikusak, bár nincs kedve ezen nevetni senkinek. Főleg azokra az esetekre gondolok, amikor valaki a rosszul lett ember után siet, hogy kihozza, de ő is meghal. Ez egy mocskosul egyszerű csapda, és tényleg csak annyi az ok, hogy a szén-dioxid leülepedve kiszorítja az oxigént. A szén-dioxidtól az embernek légszomja lesz, köhög (és később erős fejfájása, esetleg hányingere is lesz), viszont nem ezért halnak meg, hanem az oxigénhiánytól, amit viszont NEM érzünk meg. Így aztán szerencsétlen ember lesiet a láthatatlan szén-dioxidba, hogy kiráncigálja az ájult társát, és köhög ugyan a szén-dioxidtól, de úgy érzi, hogy az kibírható, csak gyerünk innen. És egyszerűen nem veszi észre, amikor az oxigén nélkül 10-15 másodperc múlva már nem tudja pontosan, hogy mit is akart, hol is van, aztán elesik, és többé nem is kel fel. Tényleg nevetségesen egyszerű és gyors halál, egy teljesen átvészelhetőnek tűnő szituációban. Minden évben meghal így néhány ember, holott "jelzőrendszerként" csupán egy szál gyertya is elég volt évezredekig. Ma, amikor a pincében villanyvilágítás van, az elalvó gyertya észrevétlen maradhat. Szinte jelképezi a technikai sebezhetőségünket.

A szén-monoxid mérgez, akkor is, ha közben kapunk elég oxigént. Tönkreteszi a vörösvértesteket. A szén-dioxid viszont a szokásosnál tízszer nagyobb töménységben sem árt, ha közben kapunk oxigént. Elméletileg akkor is életben maradhatnánk, ha a levegőnk 21% oxigénből és 79% szén-dioxidból állna, de persze a valóságban ez nyilván nem igaz. A tüdőhólyagokban meg az agyi erekben levő receptorok már 2% széndioxidra is félreverik a harangokat. Nem tudom, hogy a vörösvértestek hogy bírnák a nagy töménységű szén-dioxiddal való találkozást, sőt, hogy az oxigén vagy a szén-dioxid megkötésére erősebb-e a kémiai kényszer.

A lényeg ennyi: ha valami ég, annak sok levegő kell, és jó kémény. Mert különben az ember álmában vagy ébren, de meghal. És ha én meghalok, az engem utána már kevéssé fog felzaklatni, de nehéz elképzelni a hátralevő életemet úgy, hogy, mondjuk, a gyerekeim halnak meg reggelre, ahogy az nemrég megtörtént egy családdal.

A hőszivárgást megállítani hasznos és takarékos dolog, viszont gondolni kell mellette a rendes szellőzésre is, gyorsan, hatékonyan, akkor is, ha sajnáljuk kiengedni pár óránként azt a jó meleget.

2016.10.20. 23:21:13

@Figyel Castro:

...mi is a baromság?
A leírt légcsere igény?

Ha így gondolod a nagy-nagy tájékozatlanságod okán,akkor te sem vagy értelmesebb a példaképednek vett agyatlan komcsi Castro-dnál.

Figyel Castro 2016.10.20. 23:24:19

Ja, hogy nálad ez ilyen ego-kérdés? Mondd, nagyon kicsi, vagy egész Viagra kell?

Figyel Castro 2016.10.20. 23:25:03

@Figyel Castro: @nonolet-nek, ha nem lenne világos...

Figyel Castro 2016.10.20. 23:27:46

@Androsz: A CO-val az a baj, hogy ugyanúgy kötödik a hemoglobinhoz kémiailag, mint az O2, csak párszor erősebben. A CO2 ilyet nem tud.

Figyel Castro 2016.10.20. 23:42:46

@Márk_Márk: 16 levegővétel/perc (ez sztem alvás közben kb 10-re csökken), és fél liter levegő.

otapi 2016.10.21. 00:42:04

@Márk_Márk: Attól hogy mindenkit lebarmozol és lehülyegyerekezel, még nem lesz igazad, sőt :)
A régi rossz ablakos lakásokban még ennek a sokszorosa is meg van a légcserének, a panelekben meg tudtommal központi szellőző megy végig függőlegesen a vizesblokk mögött.
Az ésszel leszigetelt házakban pedig célzottan az ilyen értékre számolva építik ki a gépi, hővisszanyerős szellőztetőt.

Kicsit tájékozódj a témában, lásd a fent belinkelt tervezési segédletet. Arra már nem volt eszed, hogy megnézd, mi? :)

Márk_Márk 2016.10.21. 03:22:30

@otapi:
Végigmegy, te hülye barom, de 30 köbméter/órához iszonyatos huzat kellene, meg egy folyamatosan működő nagy ventilátor.
A régi nyílászárók esetén dettó.
De az én lakásomban pl. minden nyílászáró ki van cserélve műanyag bukó-nyílóra, a hálószoba ajtaja meg zárható, légmentesen, szerinted hogy a faszba nem fulladtunk még meg eddig egyik télen sem naponta a kb. 35 légköbméterben (radiátor fűt) ketten az asszonnyal?

És egyikünk sem ébred fejfájósan, meg a többi baromság, amit itt összehordtatok.

Esetleg B változat: alaptalan faszságokat beszéltek a hülye cimboráiddal együtt, és az áll, amit én leírtam fentebb.

Nand 2016.10.21. 08:05:17

@Márk_Márk: Ajj-ajj, nagy a szád a haver! 10X le lett írva, hogy nem megfulladásról van szó, hanem arról amiről.
Bevallom, én nem érzek nagy különbséget az ébredésben, mióta ki van építve a rendszerem, de azon kívül minden másban igen. Amúgy az említett szabványban max 1000ppm-es határ van megcélozva, ha jól emlékszem 30m3/h/fő ezt célozza meg.
30m3/h szélvihar??? Ember, egy 1W-os PC ventilátor 100m3-t mozgat meg óránként. 30m3/h-t, ha irányítva fújod meg se érzed 1,5 méterről.

2016.10.21. 08:35:05

@otapi:

Na számolgass csak hülyegyerek...

A 30 m3/óra az 0,00833 m3/sec
Ami CSAK 8,3 liter/másodperc, vazze!!!

Még egy vödörnyi levegő sincs másodpercenként, fogod ?!

Ha van csak egy 120x150-es ablakod, akkor annak a kerülete 5,4 méter.

Ezen kell a 0,00833 m3-nek átjutnia.

Szóval milyen vihar, te agyatlan, te ...

-----

Avagy ha egy 10x10 cm-es (0,01 m2) szellőzőn kell átjutnia, mert minden más tömített.

Akkor 0,00833/0,010=0,833 m/sec lesz a légáramlás sebessége.

Ami ugye 3 km/h-ás szellőcskének felel meg. Szóval milyen szélvihar?!!!

Bírom amikor az ilyen Márk_Márk és Castro féle tudatlanok akarnak észt osztani.

Miközben a 7-es fizika és 4.-es matek is magas nekik. A való világhoz pedig totál hülyék...

2016.10.21. 08:36:07

@nonolet:

Hoppá az előbbi Márk-Márk-nak szólt valójában...

2016.10.21. 08:37:25

@Márk_Márk:

Na számolgass csak hülyegyerek...

A 30 m3/óra az 0,00833 m3/sec
Ami CSAK 8,3 liter/másodperc, vazze!!!

Még egy vödörnyi levegő sincs másodpercenként, fogod ?!

Ha van csak egy 120x150-es ablakod, akkor annak a kerülete 5,4 méter.

Ezen kell a 0,00833 m3-nek átjutnia.

Szóval milyen vihar, te agyatlan, te ...

-----

Avagy ha egy 10x10 cm-es (0,01 m2) szellőzőn kell átjutnia, mert minden más tömített.

Akkor 0,00833/0,010=0,833 m/sec lesz a légáramlás sebessége.

Ami ugye 3 km/h-ás szellőcskének felel meg. Szóval milyen szélvihar?!!!

Bírom amikor az ilyen Márk_Márk és Castro féle tudatlanok akarnak észt osztani.

Miközben a 7-es fizika és 4.-es matek is magas nekik. A való világhoz pedig totál hülyék...

Nand 2016.10.21. 08:39:36

@nonolet: Amúgy tavasszal-ősszel, amikor a külső belső hőmérséklet nagyjából megegyezik, a légcsere a nyitott ablakon keresztül konvergál a 0-hoz, sztem a 10m3/h-t se nagyon éri el. Ezért is szarok az ilyen aereco-s réses szellőzők..

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.10.21. 13:29:36

@gigabursch: Az a konvektor is kintről veszi a levegőt, ami nem parapetes, hanem a kéménybe van bekötve? Nem hiszem.

Figyel Castro 2016.10.21. 16:55:12

@nonolet: ott b@sszátok el, hogy a köbdeci (liter) is létező mértékegység... Amúgy csókoltatlak, versenyeztem fizikából, nem eredménytelenül, de kémiából még sokkal eredményesebben, ja, és vegyészmérnök vagyok...

otapi 2016.10.21. 16:56:52

@Márk_Márk: Hát, az írásaid alapján nincs minden rendben a fejeddel: sem az olvasás, sem a matek, sem a fizika, sem a normális kommunikáció nem megy.
Lehet hogy a rossz levegő az oka :)

Az asszonyt meg kérdezd meg hogy szokott-e szellőztetni, mert ha igen, akkor ott a megoldás. 35m3 levegő elég két embernek egy éjszakára, de az _ajánlott_ légcsere az _egészséges és pihentető_ alváshoz kell. Lehet hogy akkor nem lennél tele ennyi stresszel, meg gyűlölettel, ami süt a válaszaidból.

Légmentesen záródó hálószoba ajtóról meg még nem hallottam, te valami laborban élsz? :)

otapi 2016.10.21. 17:03:15

@nonolet: Na azért :) Az óránkénti mennyiség soknak tűnik, de folyamatos napi 24 órás működéssel, ez szinte semmi.

otapi 2016.10.21. 17:12:29

@Figyel Castro: Okos vagy, 1 l = 1dm3. Most ezt miért is tartottad fontosnak közölni velünk?

Figyel Castro 2016.10.21. 17:39:24

@otapi: mert ezt hagyjátok ki a számitásból. Egy éjszaka alatt majdnem 500 köbméter levegő... és nem a számolási hiba a baj, az ember tévedhet, hanem hogy a hihetetlen eredmény láttán sem kezdtek el gyanakodni.

otapi 2016.10.21. 18:09:46

@Figyel Castro: továbbra sem mutattál rá hol lenne a hiba a számolásban. Mi a gondod az egy éjszaka alatti 500 m3 levegő cserével? Soknak tűnik, vagy valami egyéb?
Másodpercenként kb 0,018 m3, az durván egy 20x20 centis kocka. Ez is soknak tűnik? Egy 30 centi átmérőjű tányéros befújón ezt csak akkor lehet észrevenni, ha odateszed közvetlen a réshez a kezed. De nem ragozom tovább, minek?

Figyel Castro 2016.10.21. 18:16:16

@otapi: éppen egy 100 négyzetméteres lakásban vagyok,qrvanagy, különösen takaritani, de nem ez a lényeg. Ha 5 méteres lenne a belmagasság (de csak a fele), akkor lenne 500 köbméter. Vagy ha hozzáadom a felettünk levő lakást is, hogy jobban el lehessen képzelni. Nem sok, rengeteg.

otapi 2016.10.21. 19:17:44

@Figyel Castro: és? Már többször írtuk fenn, hogy a szellőzés elsődleges célja a keletkezett CO2 eltávolítása. Vagyis inkább a jelenlevő CO2 sűrűség hígitása, hiszen a friss levegő is tartalmaz valamennyi CO2-őt. A keletkező CO2 pedig elsősorban az emberek számától és a végzett tevékenységtől függ, nem a szoba méretétől.

Márk_Márk 2016.10.21. 21:05:52

@otapi:
Éjszaka hogy szellőztetne, te ökör?

"Ha van csak egy 120x150-es ablakod, akkor annak a kerülete 5,4 méter.

Ezen kell a 0,00833 m3-nek átjutnia."
Másodpercenként, baromka. Ha ilyen az ablakod, akkor azt dobd ki a picsába, mert egész télen az utcát fűtöd.

@Nand:
"1W-os PC ventilátor 100m3-t mozgat meg óránként"
Álmodban.

Márk_Márk 2016.10.21. 21:11:47

@otapi:
Attól, hogy sokszor leírod, még nem lesz kisebb hülyeség.

"Avagy ha egy 10x10 cm-es (0,01 m2) szellőzőn kell átjutnia, mert minden más tömített."
És vágsz egy ilyen lyukat a falra, ahol folyamatosan 3 km/h-s légáramlás van?

Az ablak körül pedig ez bizony süvítő huzat lenne, mert ott ugye számolj tizedmilliméteres légrésekkel az 5,4 méteren, ahol ennek a másodpercenként 8,3 liter levegőnek át kellene jutnia.

Ha ketten vagytok, akkor ugye már 6 km/h, ha család, akkor vagy egy helyen 12 km/h, vagy körbe van a lakás 10x10-es lyukakkal.
Még mindig nem feltűnő, mekkora baromságot írtál?

Figyel Castro 2016.10.21. 22:00:22

@otapi: Na jó: neten talált adat szerint egy perc alatt a kilégzett CO2 mennyisége kb 1,9 dm3. az két emberre 8 óra alatt 1,824 m3. aludjanak egy 12 nm-es zért szobában, 2,6m-es belmagasságnál. az 31,2 m3. Fentebb azt irta valaki, a CO2 2%-a a kritikus. az 0,624 m3, az 1,8xx-nek kb a harmada. Vagyis a légcsereszám nem 16, hanem csak 3. Szerintem.

Figyel Castro 2016.10.21. 22:01:30

Bocsánat, PERCENKÉNT 1,9dm3 a kilégzett CO2.

Figyel Castro 2016.10.21. 22:15:34

@Márk_Márk: Jön a forradalom ünnepe, lehet szitává lőtte a falat :D

otapi 2016.10.22. 14:56:01

Igen, lakásszellőztető gyakorlatilag azt jelenti hogy az amúgy szinte tökéletesen záró ablakok mellé lyukakat fúrsz a falba, és egy-két ventilátor gondoskodik az _állandó_ légcseréről. Nem velem vitatkoztok, hanem a légtechnikai szakmai ajánlásokkal. A Helios egy elég profi légtechnikai eszközöket gyártó cég, ők ilyen számokat ajánlanak. A többit velük játszátok le, kezdetnek itt van ez a segédlet: www.proidea.hu/kamleithner-budapest-83631/index/Muszaki_segedletek.pdf.
Sok sikert :)

2016.10.23. 01:14:48

@Figyel Castro:

Akkor extra ciki, ha
mérnökként ennyire nem fogod fel,
hogy miről van szó és miért.

Olvass után a dolgoknak, a méretes hülyeségeid irkálása helyett...

Figyel Castro 2016.10.23. 21:08:28

@nonolet: nem. Azert latom, hogy baromsagot szajkozol, mert mernokkent at tudom gondolni. Amugy pont ilyen Helios nevu izet szereltek a furdonkbe a laks epitesekor, egy rakas fos...

Nand 2016.10.24. 10:58:56

@Márk_Márk: megkövetlek. www.glacialtech.com/products/dc-fan-fixspeed.htm

itt a 12 centis: 1,44 W-ból csinál 65m3/h-t

Márk_Márk 2016.10.25. 20:30:22

@Nand:
Azaz másfélszer annyiból 2/3-a annyit.
Erről ennyit.
Másrészt próbáld ki, milyen ekkora huzatban ülni egész nap. Ja, ahhoz, hogy ennyi levegőt kivigyen, valahol kell egy másik nyílás is, amint a kivitt levegő helyére más levegő beáramlik.

@Androsz:
"A tüdőhólyagokban meg az agyi erekben levő receptorok már 2% széndioxidra is félreverik a harangokat."
Konkrétan: lófaszt.
A levegőben alapból van kb. 400 ppm szén-dioxid, ha nem lenne, a növények mind elpusztulnának. A városi levegőben ennél jóval több is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.25. 21:19:10

@Márk_Márk: Konkrétan?

400 ppm, az 400 milliomod rész. 0,000400. 0,04%. Stimmel.

"A tiszta levegő mintegy 0,040% (térfogatszázalék) szén-dioxidot tartalmaz." (Wikipédia)

Viszont az én számom sem helyes, csak sajnos én nem vettem észre. 12%-ot akartam írni, bár a pánikreakció helye persze egyénfüggő. Jó régen a SOTE egy kísérletében ennyi jött ki. Ami persze elég magas, hiszen közben a nitrogén 78%-a nem változik. De egy ilyen koncentrációjú szén-dioxidtól az ember már fuldolik, konkrétan.

Márk_Márk 2016.10.26. 01:31:37

@Androsz:
És szerinted mennyi ideig kell egy 30 légköbméteres zárt szobában lenned, hogy ennyire feldúsuljon a CO2 a levegőben?
Mert szerintem 48 óra simán kevés hozzá.

A kilélegzett levegőnek ugyanis kb. 5% a CO2-tartalma, meg kb. 16% az oxigén, a nagyjából 78% nitrogén meg kb. 1% egyéb mellett. Tehát a percenként mondjuk (erősen felfelé kerekítve) 20 liter kilélegzett levegő 5%-a, azaz percenként 1 liter. Van 30 ezer liter levegő a szobában (30 légköbméter), ennek a 12%-a 3600 liter. Azaz 3600 perc, ami 60 óra. 4,5 nap. Teljesen hermetikusan lezárt szobában.

Nand 2016.10.26. 13:52:22

@Márk_Márk: jelenleg kb 140m3/h friss levegő jön be, és kb ugyanennyi levegő is hagyja el a 100nm-es házat egy hőcserélőn+G4-es szűrőn keresztül, 2X7W villamos teljesítmény felhasználásával. Mivel nincs még diffúzor a beömlőnyílásokon lehet alatta érezni a befújást. Természetesen, mivel nem az ebédlő asztal felett van a csővég az egészből senki semmit nem érez. Ha lenne diffúzor, akkor akár az előbb említett asztal felett is lehetne a befújás.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.26. 14:00:34

@Márk_Márk: Máshol ugyan percenként 1,9 liter szén-dioxidot olvasok, de ez a dolog engem már nem érdekel. Ezt a számolgatást mások kezdték. De nem szeretném, ha olyan levegőben kellene aludnom, amely a kilélegzett levegővel azonos összetételű.

A szén-dioxid feldúsulását a szervezet ennél jóval kisebb aránynál észlelni kezdi, az a 12%, amit mondtam, a kibírhatatlanság határa volt úgy, hogy lözben az oxigén arányát fenntartották, a nitrogén csökkentésével.

De a szén-dioxidtól köhögni kezdünk, meg fáj a fejünk. Meghalni, akár, az oxigén elfogyása miatt lehet. Számolgatni azt kellene.

Márk_Márk 2016.10.26. 15:42:18

@Nand:
Milyen az a 100 nanométeres (nm) ház?

Márk_Márk 2016.10.26. 15:44:03

@Androsz:
A szén-dioxidtól nem kezdesz köhögni.
Épp ez benne a veszélyes.

"De nem szeretném, ha olyan levegőben kellene aludnom, amely a kilélegzett levegővel azonos összetételű."
Pedig abban még bőven lehet.

Márk_Márk 2016.10.26. 15:44:52

@Nand:
Egyébként ezzel remekül fűtöd az utcát, és bevallottan csinálsz magadnak huzatot a lakásban. Gratulálok.

Nand 2016.10.26. 16:58:03

@Márk_Márk: Ja, kemény 100W-tal. Épp most akarnak újra virágozni a muskátlik emiatt.

Márk_Márk 2016.10.27. 01:49:27

@Nand:
140 légköbméter a 100 négyzetméteres lakásod teljes levegőjének több mint fele (mert ugye bútorok is vannak, amik mind teret foglalnak). Magyarul <2 óránként nulláról (kinti hőmérsékletről) kell felfűtened a lakást.

Vagy iszonyatos mértékben hazudsz.
Én az utóbbira tippelnék.

Nand 2016.10.27. 08:48:34

@Márk_Márk: Látom nem tudod, hogy mennyi energiát igényel a levegő fűtése. 100m3/h 10 fokos emeléséhez 330 Watt teljesítmény kell.
Az a baj, hogy olyan témában olyan kurva nagy a szád, amihez rohadtul nem értesz és arccal próbálod helyettesíteni a hozzá nem értést...
Amúgy leírtam, de nem figyelsz. Hőcserélő van a rendszerben, az elszívott levegő hőjét átadja a bejövő frissnek, tehát nem a kinti levegő a bázis.
Egyébként, ha nem lenne hőcserélő: mondjuk 0 fok van kint, bent 20 fok: 920 W a szükséges teljesítmény, nem kevés de azért nem is eget rengető.

Márk_Márk 2016.10.27. 14:28:45

@Nand:
Lakáson belül a 20 fok elég kevés.
És azért napi 16 órában >1 kW, meg mondjuk napi 8-ban 0,8 kW, az azért elég jelentős fűtésszámlát eredményez (mivel kb. 2 óránként cserélődik a teljes levegőmennyiség, nagyjából 15 kWh/nap, 450 kWh/hónap).

A hőcserélő meg lófaszt sem ér, tizedmásodperceket tartózkodik benne a levegő, ennyi alatt nem nagyon vesz fel hőt.

És akkor a folyamatos huzatról még szó sem esett.

Nand 2016.10.27. 18:17:43

@Márk_Márk: Nem esett szó az állandó huzatról? Egy hsz-ból se hagyod ki..
Áruld már el, egyszer bosszúból kilógatták a fejed az autóból egy autópályás meneten, vagy mi?
NINCS HUZAT!
A 20 fok csak példa volt (ahogy a 0 is !!!)
Kicsit úgy állsz a témához, mint a klasszikus viccben: értem, hogy villanymotor, de mi hajtja???
Igen, szépen kiszámoltad, hogy hőcserélő nélkül pénzbe kerül a dolog, de szerintem 100 ezrek vannak az országban, akik inkább fizetnék ezt mint hogy vakarják és szagolják a penészt. Amúgy az átlag magyar tél +4 fokos, és egyáltalán nem kötelező 140m3-rel szellőztetni
Házilagos kivitellel lazán elérhető a 66% (@140m3/h) kisebb tömegárammal 80% se lehetetlen. És nem tizedmásodpercet van benn a levegő, és nem is ezen múlik. Sokkal inkább a felület nagyságán.

Márk_Márk 2016.10.28. 17:05:00

@Nand:
Ó, hogyne.
Hagyjuk már a kamuzást.

Varga Ádám 2000 2021.05.19. 16:03:56

@: Keresgélek a témában, mert szeretek mindig barkácsolni és optimalizálni az élet dolgait, folyamatait.

Bár... Igen, teljesen igaza van az előttem szólónak, a spórolást érdemes a józan ész határain belül tartani.

Nálunk is van gázkazán és egy cserépkályha. A gázkazán a mosókonyhában van és mindig bukóra ki van nyitva az ablak.

Ez egy "hővisszanyerős kazán", kondukciós, így pár száz forintot spórolhatnék, ha bezárom az ablakot, viszont lehet, hogy nem élném túl. :D

Nos, mérlegelni kell a túlélés jegyében. :)

Tehát csak ésszel... Nehogy a végén spórolásból baj legyen.

Bár ezt is lehetne okosítani, ha mondjuk egy pl 110 pvc csövet kimondottan az égéstérhez vezetnék oxigénellátással, ezen már gondolkoztam, de szakembert még nem kérdeztem meg erről. Lehet, hogy jobb is. :O

Ezt egyébként kérdezném is a fórumtársaktól, hogy erre gondoltatok már? Netán valaki megvalósított már valamni hasonlót?

A témában találtam több cikket, ez nagyon rövid, de van benne pár jó gondolat, ha valaki érdekel: www.szerelvenyaruhaz.hu/sporoljunk_a_futessel
süti beállítások módosítása