A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Nevetni, sírni vagy világot megváltani van kedved? Így inspirálódj 20 percben!

2015. május 10.

ted.jpg

Ha inspirációra vágysz, de nincs időd elvonulni egy tópartra vagy nincs pénzed beülni egy drága előadásra, akkor pont erre van szükséged. Ha nevetnél vagy épp sírnál egy jót, de csak 20 perced van, szintén ez a megoldás. Izgulsz már? ;)

Ismered azt az érzést, amikor egy igazán erős személyiség egy rövid beszélgetés alatt is olyan hatással van rád, hogy utána még napokig azon gondolkodsz, amit mondott? Vagy amikor fogalmad sincs mitől, de egy szimpatikus idegentől olyan dolgokat hallasz, ami hirtelen felnyitja a szemed? Vagy amikor a könnyed kicsordul, annyira nevetsz egy sztori hallatán? Imádom!

Szívesen vagy inspiráló társaságban? Gyere és legyél Te is a mókuscsapat tagja! Ha Neked is van kedvenc TED-videód, mutasd meg! 

A mókusok alapjáraton pörögnek, de még nekünk is van, hogy épp tele van a mogyorónk, vagy épp belénk kell, hogy csípjen valaki, hogy tovább ugrándozzunk. Megmutatom, sokszor mi ad ilyenkor újbóli lendületet. Ha egy mondatban akarom elmondani - még szép, hisz pörgünk :) -, akkor ezek 20 perces inspiráló videók, amiken egy-egy szakember, véleményvezér, vagy akár csak egy ugyanolyan halandó, mint Te vagy én mutat be pl. egy kutatást, ismertet meg minket egy innovációval, vagy csak elmondja a véleményét, elmesél egy sztorit. Van hogy mindezt provokatív, van hogy szívszorongató módon, de minden egyes videó gondolatébresztő.

Egyik kedvencem "Shawn Achor: A boldog titok a jobb munkához" című előadása, amiben a pozitív pszichológiáról beszél közvetlenül, humorosan. Ahogy egy mókus is tenné. "A munkahelyi sikerek 75%-a jósolható az optimizmusból, a társadalmi támogatás szintjéből és abból a képességből, hogy a stresszt kihívásként kezeljük és nem fenyegetésként."

Még akarok!

Sok-sok 20 percre való anyagot találhatsz a TED oldalán és a legjobb benne, hogy külön rá tudsz keresni a magyar nyelven is feliratozott videókra (ha esetleg nem menne az angol). 

Maysoon Zayid, az arab-amerikai komikus "99 problémám van.. és a bénulás csak egy közülük" címmel humorosan és meghatóan mesél egy kicsit magáról ("Olyan vagyok mint Shakira, keresztezve Muhammad Alival.") és felébreszt a 'szörnyű életem van és nekem minden nehéz' álomból"Ha én képes vagyok, Önök is képesek."

Inspiráló magyar előadók

Elképzelni sem tudom, hogy eddig miért nem mutattam meg nektek ezt a szenzációs gyűjteményt, pedig én évek óta hatalmas rajongó vagyok. No de most! Május 21-én lesz az idei TEDxDanubia, a TED konferenciák magyarországi változata. Idén "TEDxDanubia 2015.05.21. Egyensúly Pengeélen" néven, egy igen nehéz témában fognak a meghívottak előadni.

Egy régebbi konferencián Erőss Zsolt mesélt nekünk a motivációról és a választott út kockázatáról mind testi, mind lelki oldalról megközelítve.

A konferenciasorozat célja, hogy a hallgatók olyan előadókkal, alkotókkal találkozhassanak, akik legalább egy évre elegendő inspirációt adnak. Azt írták, hogy akár én is ott lehetek, ha írok róluk, így hát most jött el az ideje a mostnak. :)

A magyarországi előadásokat a TEDxDanubia oldalán nézheted meg, ahová majd az idei konferencia anyagai is fel fognak kerülni és remélem, mi is tudósíthatunk nektek! 

Mikor jöhet jól egy TED-vidi?

- ha szívesen eltűnnél a világból 20 percre,
- ha egy kis vidámságra vagy épp megható könnyekre vágysz,
- ha kíváncsi vagy, mások hogyan látják a világot,
- ha épp szívesen hagynád, hogy hatással legyen rád valaki vagy valami,
- ha szívesen hallasz más kultúrákról,
- ha meg akarod érteni, miért gondolkoznak mások máshogy,
- ha megerősítésre vágysz olyan dolgokban, amikről azt hitted, csak te vagy úgy vele,
- ha elfog a "merre tovább?" érzése és jól jönne egy kis segítség,
- ha épp kimásznál egy gödörből - akár ez is lehet az a bot, amire szükséged van,
- ha elengednéd magad egy kicsit, úgy igazán, vagy
- ha csak egyszerűen inspirálódni szeretnél.

Már az elején rájöttem, hogy a végtelenségig tudnám folytatni a felsorolást, mert minden TED videó más és más érzéseket kelt bennem és még ha nem is oldják meg minden problémámat, de sokszor segítenek. 

Rendszeres társa a reggeli kávémnak egy-egy TED videó, ami elindítja a napomat és mivel mindegyiknek egyedi mondanivalója van, a napi gondolkodni való is megvan. Tarts velem Te is! ;)

Ha találtál olyan videót, ami Téged is elkapott és inspirált, oszd meg velünk, hadd legyen egy jó napunk! Facebookon várunk!   

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit The Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat. ~wiki

vélemény ajánló humor innováció inspiráció gondolatébresztő TED

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr907446812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása