Találós kérdés: Kívül zöld, belül barna és már több mint 60 éve a mókusok egyik kedvenc csemegéje. Mi az? Igen, a Sport szelet!
Sportosak ugyan nem lettünk tőle és néha a fogunk is majd beletört, ha ráfutottunk egy-egy muzeális darabra a közértben, de vígan majszoltuk, míg anyu ledarálta a kávét a pénztártól való távozás után, mikor már reklamációt nem fogadtak el. Az akkori városi legenda szerint, ha az amalgámos fogtöméseddel ráharaptál a csokiba beépült ezüst papír darabkára, simán fogta a buksid a Szabad Európát.
Tudtad? 1953-ban, a hajdani Népstadion megnyitójával egy időben robbant be a Közért Vállalat hiánygazdaságtól roskadozó édességpolcaira a Zi-zi és a Melba kocka mellé a Sport szelet. 25 grammnyi rum és kakaó szerencsés találkozása étcsoki borításában... így kell legendát alkotni!
Alkossunk mi is!
Íme a (TITKOS) recept
Háziasított Sportszelet (Sportszeletus Domesticus)
- 1 bögre dióbél
- 1 bögre megmosott, beáztatott mazsola (nem árt neki egy éjszaka sem, de pár óra már elég lehet)
- 1 bögre ledarált háztartási keksz (turmixgép remekül darálja)
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek vaníliás cukor (Nem, nem etilvanillin! Olyat mókus nem használ!)
- 2 ek rum
- 20 deka étcsoki
- 1 ek olaj
Megj.: 1 bögre=2 dl
Tipp: alkoholmentes változathoz használj rumaromát!
Ez a keményvonalas recept, igazi Sport szelet rajongóknak. Ha úgy érzed, neked sok ez a brutál verzió, akkor 1 ek kakaót válts ki 1 ek porcukorral. Ha még így is nagyon “dark”, akkor cserélj le még egy kanál kakaót kekszlisztre. Így készül a Sportszelet LIGHT.
Lássunk hozzá!
1. Pirítsuk meg a dióbelet illatozásig. (Sütőben is piríthatod, de ezt ki ne hagyd!) Kicsit nassoljunk belőle! ;)
2. Öntsük le a mazsola fürdővizét és még egyszer mosdassuk meg a dundisodott szemeket. Rettenetesen koszos tud lenni a mazsi! Legyünk alaposak.
3. Diódarálás következik! Kinek van otthon régi, vas, asztalra erősíthető kézzel tekerős “ántik” masinája? Nekem sajna nincs, ezért megint a turmixgépet dolgoztattam.
4. Turmixoljuk össze a mazsolát jó krémesre. Én már előző este be szoktam áztatni a ráncos bandát, így jó alaposan megszívják magukat és tényleg hamar lehet masszásítani.
5. Tegyünk bele minden hozzávalót egy tálba és nagyon-nagyon alaposan gyúrjuk össze az egészet. Kóstolgatni - módjával - ér!
Ötlet: én egy nagyon lusti mókus vagyok. Ha ti is, akkor tartsatok velem és bízzuk a munkát a turmixgépre.
6. Kiolajozott szögletes dobozba jó erősen nyomkodjuk bele a masszát és tegyük negyed órácskát cidrizni a mélyhűtőbe.
7. Olvasszuk fel a szép feketecsokit vízgőz felett egy ek. olaj társaságában. Ha csillogva-villogva csorog, kíméletlenül öntsük rá a hideg, tányérra borított masszára! Brrr...
8. A csoki hamar rádermed a sportos szeletünkre, de a végső ízhatás elérése érdekében ildomos még pár órára hűtőbe helyezni és nem beleenni - ezzel fantasztikus mókusakaraterőről téve tanúbizonyságot.
Extra: ha nagyon szorgos mókuska vagy, akkor a jégkorszaki ítélet lejártakor vágd szeletekre és egyenként vond be őket az olvadt étcsokoládéval.
9. Lehet szeletelni és… NYAMM
... még a sütőt sem kellett bekapcsolni!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.