A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Nyiss Te is Nemzeti Madáretetőt! +kép +nyomtatható sablon

2013. november 22.

Hivatalosan is itt a madarak koplaló szezonja. Ilyenkor nem is kérdés, hogy egy gondos mókus megosztja a madarakkal az éléskamráját, hiszen a madarak nem tudnak a neten házhozrendelni.

nemzeti-madareteto-cover.jpg

Szoros, tiszta és teljesen átlátható pályázati rendszerben elnyertem egy Nemzeti Madáretető nyitására feljogosító koncessziót. Mivel minden pénzem elment a döntőbizottsági madarak megkenésére meggyőzésére, így megmutatom hogyan kell majdnem 0 forintból madáretetőt készíteni.

Mi kell hozzá?

Nemzeti Madáretető a'la Mó:

  • tejesdoboz (szerencsés, ha már üres)
  • 1-4 db ceruza vagy hurkapálca
  • olló/kés
  • cellux
  • papír, nyomtató (arculathoz - amit innen tudsz letölteni)

Viccesnek tartod az ilyen kezdeményezéseket? Tetszik?

Hogyan álljunk neki?

Mivel veszélyes késsel/ollóval dolgozunk, ezért figyelmesen olvassuk el hazánk Munkaügyi Hivatalának munkavédelmi iránymutatásait. Képzés elvégzését követően bele is kezdhetünk.

Láttál már napelemes madáretetőt? >>>

Én egy automata-magadagolós 2013-as modellt szemeltem ki, mert a madarak a legmodernebb technológiát érdemlik meg. Még ha szuperszabadságos harcot is kell vívnunk érte az oroszokkal bankokkal multikkal >unióval< szemben, akkor is ezt fogom csinálni (ez a legegyszerűbb és leggyorsabb).

Íme ő fog születni:

071 country lore - milk carton bird feeder.jpgAzért tetszik, mert egyszerű. Két hurkapálcával alul átszúrom, hogy legyen kapaszkodójuk (UPDATE: végül nem is szúrtam, hanem csak a kis nyíláson átvezettem a hurkapálcát és az egyik végét celluxszal az etetőhöz rögzítettem, hogy ne csúszkáljon).

Remélem feltűnt, hogy ez nem holmi egyszemélyes etető, ez igazi társasetető, mert egyszerre négyen fogyaszthatnak a ház számlájára. A mókusoknak fontos a madarak társas érintkezésük, szavazz rám!

nemzeti-madareteto-collage.jpg

Majd a 4 élét késsel bevágom és behajtom, így készítve utántöltő tálkát. Utána jön a gyors dekorálás. A tetejét átszúrom, hogy fel tudjam kötni, vagy csak egyszerűen használok egy bindercsipeszt.

Megtöltöm maggal és már jöhetnek is a sárgamellényes éhenkórászok.

Inspirációul:

madareteto-tejesdobozbol.jpg

Miért jó tejesdobozból?

Egyszerű: mert rengeteg mag fér bele (1 liter) egyszerre. Hulladék, tehát nem kell rá költeni és fogyás alapján tölti után magát.

És ilyen lett:

Nemzeti_Madareteto_Duhos_Mokus2.jpg

Hol van Nemzeti madáretető?

Fogjunk össze és segítsünk a madaraknak, hogy könnyen rátaláljanak a Nemzeti Madáretetőkre. Én már elhelyeztem egyet a Haller utcánál egy fára. Csináltam egy térképet, hogy minden madár idetaláljon:

Mivel a Népnek érdeke, így a Nemzeti Madáretetőnek is szigorú arculati előírása van. Innen tudod letölteni a front arculatott (pdf), illetve a szigorú megkötésű táblát.

Szerintem máig vakarják a fejüket a TESCO biztonságisai, hogy miért centizi valaki a tejesdobozokat. Ám megállapítottam, hogy nincs két egyforma tejesdoboz. (És ezt most már Te is tudod! Ugye, hogy már megérte felkelni?!). Így kicsit nagyobbra csináltam az arculatot, hogy a Te tejesdobozodra is biztosan jó legyen (maximum levágsz belőle).

Tehát: nem is kérdés, hogy nem akarsz kimaradni ebből a business-ből. Így, nosza, gyorsan nyiss egy Nemzeti Madáretetőt (a koncessziót megoldjuk okosba'). Ha pedig már lefüggönyözted az ajtót is, akkor írj nekünk (hello@duhosmokus.hu) és gyorsan be is jelöljük a környékedet minden madár megnyugvására.

zöld dohányzás újrahasznosítás hogyan felelősség állatbarát DIY Nemzeti Madáretető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr955643983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása