"Ha nem akar magától megfőni a hús, tegyél bele vasszöget!" - mondták az öregek. "Vagy szódabikarbónát!" Ősrégi szóda-tipp ez, nagyanyáink is használták... és gondolom, unokáink is fogják.
De tudtad, hogy mitől olyan puha a kínai éttermekben mindig a marhahús is? Utánozzuk őket bátran! "Nem kici." ööö Vagyis, nem ciki. :)
A főzőlébe szórt szóda még nekem sem újdonság, de van más is, ami nekem teljes új volt.
Ez pedig a szódabikarbóna felhasználása húspuhításra, közvetlenül a húson.
Gyorsan mondom, hogy ez a tipp kifejezetten a darabolt húsok puhítására működik, tehát ne lásd már lelki szemeid előtt a hatalmas, vastag szelet húst, ami porhanyósra sül neked, akkor is, ha már kicsit öregecske. Nem, az nem fog. De isteni, tuti biztos puha húst készíthetsz a kis darabokra vágott húsok esetén.
Rászórhatom a húsra?
Abszolút. Legalábbis, nálam nagyobb hússütő mesterek azt mondják. Ennek a módszernek kifejezetten az a lényege, hogy a hús puhább, szaftosabb legyen. Ebben az esetben már az elején használjuk a szódát.
Hogyan?
1. Sütés előtt szórd meg a húst szódabikarbónával.
2. Forgasd meg, hogy a hús felületére mindenhová jusson. Hagyd rajta kb. 30 percet.
3. Fontos! Alaposan mosd le a szódabikarbónát.
4. Innen már minden ugyanaz: törölgesd szárazra, majd süsd ki, ahogy egyébként is tennéd.
Ha sütés közben leszel türelmetlen, nyugodtan szórhatsz a zsiradékba is és egy-két keverés után felgyorsul a húspuhulási folyamat. (Jót tesz ez vajon a húsnak?)
Ebben az esetben kevesebb sót használj, mert a szódabikarbónának sózó hatása van.
+infó: minél kisebb darabokra vágott vagy minél vékonyabbra szeletelt húsra használjuk, annál jobban működik.
Szóda a húslevesbe?
Bizony. Oda is.
Ha nem akar megpuhulni a hús, tegyél egy késhegynyi szódabikarbónát a főzővízbe.
Megmondom őszintén, nincs saját tapasztalatom, ennek több oka is van, de nem untatlak a "Hogyan vagyok képes a húslevest is elrontani" sztorimmal. :)
Ezt a tippet már most is biztos, sokan használjátok.
Te próbáltad már? Tényleg működik?
Kivételesen én támaszkodnék Rád, ha van saját tapasztalatod. Mindig kíváncsiak vagyunk a véleményedre, de most kifejezetten kérlek, hogy ha Te használsz szódabikarbónát húspuhításra, akkor milyen módon, mikor, mennyit, milyen sikerrel teszed?! Mókushála.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Basa Piroska 2020.04.12. 15:18:12