A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Ha nem puhul a hús, de a vasszög a képet tartja a falon...

2013. október 30.

"Ha nem akar magától megfőni a hús, tegyél bele vasszöget!" - mondták az öregek. "Vagy szódabikarbónát!" Ősrégi szóda-tipp ez, nagyanyáink is használták... és gondolom, unokáink is fogják.

huspuhitas_szodabikarbonaval.jpg

De tudtad, hogy mitől olyan puha a kínai éttermekben mindig a marhahús is? Utánozzuk őket bátran! "Nem kici." ööö Vagyis, nem ciki. :)

A főzőlébe szórt szóda még nekem sem újdonság, de van más is, ami nekem teljes új volt.

Ha te is gyűjtöd az apró háztartási praktikákat, kövess és oszd meg velünk a sajátodat is!   

Ez pedig a szódabikarbóna felhasználása húspuhításra, közvetlenül a húson.

Gyorsan mondom, hogy ez a tipp kifejezetten a darabolt húsok puhítására működik, tehát ne lásd már lelki szemeid előtt a hatalmas, vastag szelet húst, ami porhanyósra sül neked, akkor is, ha már kicsit öregecske. Nem, az nem fog. De isteni, tuti biztos puha húst készíthetsz a kis darabokra vágott húsok esetén.

Rászórhatom a húsra?

Abszolút. Legalábbis, nálam nagyobb hússütő mesterek azt mondják. Ennek a módszernek kifejezetten az a lényege, hogy a hús puhább, szaftosabb legyen. Ebben az esetben már az elején használjuk a szódát.

huspuhitas_szodabikarbona.jpg

Hogyan?

1. Sütés előtt szórd meg a húst szódabikarbónával.

2. Forgasd meg, hogy a hús felületére mindenhová jusson. Hagyd rajta kb. 30 percet.

3. Fontos! Alaposan mosd le a szódabikarbónát.

4. Innen már minden ugyanaz: törölgesd szárazra, majd süsd ki, ahogy egyébként is tennéd.

Ha sütés közben leszel türelmetlen, nyugodtan szórhatsz a zsiradékba is és egy-két keverés után felgyorsul a húspuhulási folyamat. (Jót tesz ez vajon a húsnak?) 

Ebben az esetben kevesebb sót használj, mert a szódabikarbónának sózó hatása van.

+infó: minél kisebb darabokra vágott vagy minél vékonyabbra szeletelt húsra használjuk, annál jobban működik. 

Szóda a húslevesbe?

Bizony. Oda is. 

Ha nem akar megpuhulni a hús, tegyél egy késhegynyi szódabikarbónát a főzővízbe

Megmondom őszintén, nincs saját tapasztalatom, ennek több oka is van, de nem untatlak a "Hogyan vagyok képes a húslevest is elrontani" sztorimmal. :)

Ezt a tippet már most is biztos, sokan használjátok. 

Te próbáltad már? Tényleg működik?

Kivételesen én támaszkodnék Rád, ha van saját tapasztalatod. Mindig kíváncsiak vagyunk a véleményedre, de most kifejezetten kérlek, hogy ha Te használsz szódabikarbónát húspuhításra, akkor milyen módon, mikor, mennyit, milyen sikerrel teszed?! Mókushála.

Tehát: ha biztosra akarsz menni és vajpuha húst szeretnél az asztalra tenni, használj szódát. Ha leteszteld, szólj vissza! Köszi :) 

fotók: 1, 2, 3, 4, 5

szódabikarbóna sütés-főzés szupernagyik húspuhítás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr115546562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basa Piroska 2020.04.12. 15:18:12

öregecske kacsát sütöttem,3,5 óráig sült és rágós lett,pedig pataki tálba sütöttem
süti beállítások módosítása