A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Miért vérzünk a hitelkártyától?

2013. október 03.

Lépten-nyomon találkozni hitelkártya-reklámmal. A banki ügyintéző is nagyon kedvesen ajánlgatja. Szuper pontgyűjtő játékokkal van összekötve. A neten is rengeteg ember ajánlja a pénzvisszatérítéses hitelkártyát, amivel egy átlagos család évente 30 000 forintra is szert tehet. Juhú!

hitelkartya.jpg

És 30 000 forint (még ha csak évente is) már jelentős összeg annyira, hogy egy ilyen mókusféle spórolós blogban ajánljam. Nem teszem. Miért?

Mindannyian egyetértünk abban, hogy munka nélkül pénzt keresni jó dolog. Mi lenne, ha a havi kiadásainkkal is pénzt kereshetnénk? Ez persze önmagában paradox, inkább mondjuk azt, hogy pénzvisszatérítést érhetnénk el. Váltsunk ki tehát hitelkártyát, hiszen a forgalmunk (hitelkártyás vásárlásaink) után 3% pénzvisszatérítést kapunk.

Olyan, mintha bármi, amit a kártyával vásárolunk, az automatikusan 3%-kal olcsóbb lenne.

Márpedig sok kicsi sokra megy és ezért a kedvezményért matricákat sem kell gyűjteni. Egyszerűen csak ezzel a kártyával kell a pénztárnál fizetni, hónap végén pedig a fizetésünkkel visszatölteni a keretet. Egyszerű, mint egy pohár víz.

Jól jönnek az ilyen információk? Nyomj egy lájkot, hogy ne maradj le a többiről se!

Eddig nagyon csábító, de akkor hol itt az üzlet a kártyakibocsátónak?

Ismerjük meg Petit. Informatikus egy nagy multinál. Van két gyermeke, és egy fantasztikusan jól főző felesége. Jól keres, de mindig azon töri a fejét, hogyan szerezhetne még több pénzt, hogy a családjának még nagyobb biztonságot nyújthasson. Rettentően precíz és pontos. Tudod, ő az, akivel ha 8-ra beszéled meg a találkozót, akkor tuti biztos lehetsz benne, hogy ő 8 előtt 2 perccel már ott lesz. Kiadásait is '95-ig visszamenőleg bármikor meg tudja neked mutatni Excel-táblázatban. Imádja a rendet, mindennek velejéig utánajár.

Kedvenc informatikus magazinját lapozgatva futott bele az "X Bank" hitelkártya-hirdetésébe.

Nem is kétséges, hogy teljességgel körbejárta az ajánlatot és még egy kedves bankos ügyintézőt is felhívott, hogy érdeklődjön. Azonnal átlátta, hogy a hitelkártya olyan, mint egy rövid lejáratú hitel. Mint amikor csak egy barátodtól kérsz kölcsön fizetésig. Ha visszaadod azonnal a pénzt, akkor nincs semmi baj, viszont ha egy kicsit is megcsúszol, kellemetlenebb lesz a barát szemébe belenézni.

Ismerjük meg Pannát. Igazi életművész. Imádja a kézműves holmikat és a gasztronómiai csodákat. Életmottója, hogy éljünk a mának, a többi ráér. Kétségtelen, hogy jól keres és teljesen átlagos életszínvonalon élnek a barátjával, azonban nagyon szeleburdi. A villanyt sosem fizeti be határidőre. Nem azért, mert nincs rá pénz, hanem mert elfelejti, nem foglalkozik vele.

Rendszeresen kapja a fizetési emlékeztetőket, ilyenkor mindig azonnal elintézi a befizetéseket is. Ő az a barátod, akinek érdemes 20 perccel hamarabb szólnod, hogy lent állsz a kapujában, hogy mire oda is érsz, csak 13 percet kelljen rá várnod. Nem baj, így szeretjük! :-) 

Nos, mivel a hitelkártya egy hitel, így azt a banktól feltételekkel kapjuk kölcsön. Ilyen például, hogy:

  • 30-40 napra kapjuk. Tehát nem 15 év, mint a lakásunk, hanem csak jellemzően egy hónap
  • csak kártyás vásárlásokra használhatjuk, készpénzt nem vehetünk fel ilyen jó feltételekkel
  • stb...

Ha ezeket a szabályokat (sok van ám) maradéktalanul betartod, akkor nemcsak hogy egy havi fizetéssel mindig előrébb leszel, hanem pénzvisszatérítést is ad a bankod. Azaz, minden hónapban a költéseid 3%-át. Ez 100 000 forint elköltésénél 3 000 forint ajándékot jelent havonta. 200 000 forintnál ez már 6 000 forint (lehetne).

Peti és Panna pont a bank kapujában futnak össze. Peti udvariasan előre is engedi Pannát. Mindketten még aznap kiváltanak egy-egy 160 000 forint keretű kártyát. Ekkor útjuk ketté is válik, mindketten kíváncsiak a kártyájuk első közös 30 napjára.

Peti nem változott, így ő továbbra is kínosan ügyel minden kiadásra. Annyi történt, hogy mióta nála a kártya, azóta nem használ sehol se készpénzt, mindenhol kártyával fizet. Persze a tranzakciós adó miatt eddig is igyekezett. A fizetése is ott van a folyószámlán, hozzá se nyúlt.

Panna szintén nem változott. Használja újdonsült kártyáját, készpénzt is. Ja! Mondanom sem kell, hogy ínyencként végre meg is tudta venni azt a vízgőzös forgólevegős sütőt, amit még fél éve szúrt ki. Nem volt gond, mert ott volt a fizetése a sima számláján, expressz ki is szállították. Isteni húsokat süt benne.

Elérkezett a ciklus vége,

és mindketten kaptak egy sms-t, hogy 160 000 mínuszban van a kártya és nosza, fizesd be. Peti azonnal el is utalja a friss fizetéséből, Panna persze halogatja, de a második sms-re ő is befizeti ám.

Peti, mivel mindent könyvel, így azonnal kiszúrja, hogy visszakapott 3%-ot a keretéhez. Boldog is nagyon.

Panna pedig észre sem veszi, hogy egy csomó büntije van. Hogy miért is?

  • amikor összefutott Zsuzsival egy kávéra, ott nem lehetett kártyával fizetni. Szerencsére nem volt nagy gond, mert pont a kávézó mellett volt egy automata, fel is vett 2 000 forintot. Viszont mivel készpénzt vett fel a kártyával, így nemcsak, hogy 1 000 forintjába került az a 2 000 forint azonnal, de türelmi idő nélkül azonnal (évi 47%-on) kamatozott. Így az a 2 000 forintos kávé igazából 3 078 forintjába került.
  • mivel nem kérte le a hitelkártya egyenlegét (aminek szintén pár száz forintos díja van) így 140 forinttal átlépte a 160 000 forintos hitelkeretét. Ugyanis, míg a bankkártyádon ha nincs pénz, akkor nem tudsz pénzt felvenni, addig a hitelkártyánál van egy kis puffered. Azonban ez a 140 forintos túllépés azonnal 4 000 forint hitelkeret-túllépési díjba került.
  • mivel nem azonnal az első sms után egyenlítette ki a hitelét, így a kártyás vásárlásai sem voltak "ingyenesek". Ezzel pedig nemcsak a 3%-os pénzvisszatérítéstől esett el, hanem a 30-40 napos türelmi időszaktól is. Így pedig minden vásárlásán ketyegett a napi kamat. Ez neki 3 130 forintba került, amivel a jövő havi kerete mindjárt kevesebb is.

Láthatjuk, hogy míg Peti 4 800 forintot profitált, addig Panna 8 208 forintot bukott. Úgy, hogy mellette ott volt a fizetése is. Illetve csak egy ideig, mert abból vette a sütőt. Viszont mivel abból a sütőt vette, a mostani fizetéséből pedig éppen most töltötte fel a hitelkártyáját, így a számláján nincs egy fillér sem. Kezdi a következő hónapot úgy, hogy csak a kártyáján van pénz. Illetve azon is már csak 8 208 forinttal kevesebb.

Akkor ne használjak hitelkártyát?

Láthatjuk, hogy a hitelkártya inkább adott embertípusnak való. Ha te Peti személyében ismertél magadra, akkor szinte biztos, hogy neked már van hitelkártyád és még az is lehet, hogy lépten-nyomon hangoztatod az interneten, hogy "a hitelkártya a legjobb módja a bank kifosztásának", meg "évente 37 000 forintot fizet nekem a bankom". Köszönjük Emese Peti.

Ha viszont Panna áll közelebb hozzád, akkor eszedbe se jusson a hitelkártya! És nemcsak a bankoké, hanem a WizzAiré sem és a Tescóé sem. Hiába akar most 1000 ponttal megvesztegetni. Egyszerűen csak fogadd el, hogy ennek a konstrukciónak Te vagy a célpiaca. És Te biztosan nem fogsz vele jól járni.

Hogyan küzdjük le az adósságot? >>>

Ráadásul borzasztó nehezen fogsz kikecmeregni belőle, mert elköltötted azt az "első" fizetésedet sütőre. Így, ha leteszed a kártyát, akkor egy teljes hónapig kéne kibírnod fénnyel való táplálkozással.

hitelkartya-statisztika.jpg

Gondolom senkit sem lepek meg azzal a ténnyel, hogy a hitelkártya-használók 12%-a Peti. Így már érthető, hogy a 88% Pannáktól kapják a Petik azt az évi 30 000-et.

Tehát: a hitelkártya olyan mint a kés. Hiába lehet bárkinek, ha nem tudod használni, könnyen elvághatod vele az ujjadat.

Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon és RSS-en, így tuti nem maradsz le semmiről! Becsszó. ;)

Mielőtt kommentelsz, igen tudom, hogy többnyire csak 2%-osak a visszatérítések, és hogy még a vásárolt dolgok körét is limitálják, vagy korlátozzák a mennyiségét. Igen tudom, hogy a számítások hasra csapottak, de nem ismerem Panna pontos időbeni költéseit. ;)

hitel bankkártya kamat hitelkártya haszon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr385548466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása