A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Tedd el a nyarat! Így készíts kukoricakonzervet otthon! +fotó

2013. október 01.

Még tudsz venni jó áron finom kukoricát, azonban nemsokára vége a "Főzzönk egy kis friss kukoricát estére!" időszaknak. Azonban semmi gond, az ízéről nem kell lemondanunk, hisz konzerv formájában egész évben elérhető.

hazi_kukoricakonzerv.jpgDe miért vennénk meg drága pénzért az E betűkkel teli boltit, ha mi is elkészíthetjük?!

Rengeteg módja van. Van, aki nyersen fejti le a kukoricaszemeket (ami nem kis meló!), van aki külön csinál hozzá felöntőlevet (tovább eláll, állítólag), stb. Én most a legegyszerűbb verziót választottam.

Háztartási praktikák, olcsó receptek jöhetnek? Kövess és mindig újat mutatok! ;)

Ebben a változatban semmilyen tartósítószer nincs, még aszkorbinsav sem. Illetve de. Egy kis cukor és almaecet. Ez bőven elég arra, hogy kitartson addig, amíg el nem pusztítjuk. :D

Mi kell hozzá?

kukoricakonzerv_hozzavalok.jpg

+ víz :)

Lépések

1. Főzd meg a kukoricát!

Fontos! A főzővízbe soha ne rakj sót, mert megkeményedhet tőle a kukorica.

Tedd be a megmosott kukoricákat a lábasba, öntsd fel hideg (!) vízzel és forrástól számított 10 percig főzd! Soha nem kell neki több, ne is nézegesd. Ha ennyi idő alatt nem főtt meg, az már soha nem lesz finom. A jó kukorica így tökéletes lesz. Ígérem. Én sem régóta tudom a titkot, azóta viszont mindig jól sikerül.

Tehát hideg víz, no só és csak 10 perc! ;)

kukoricafozes.jpg

Hivatalosan a lábas aljára, a kukorica alá és a tetejére, fölé is kell egy kis kukoricalevél és haj is (persze megmosva), de ha konzervnek rakod el, ezeket hagyd ki!

2. Még melegen morzsold, vágd, rágd le (ja, azt most ne! :D) a kukoricaszemeket egy éles kés segítségével. Vigyázz, hogy a csutkájából ne kerüljön bele, de minél több kukoricát megments. Nem egyszerű. Kellene hozzá egy hajlított kés vagy valami célszerszám. :)

lemorzsolt_kukorica.jpgTudom, lehetne szebben is. Te vagdosd ügyesebben! :P :)

3. A kukorica főzőlevébe tegyél egy csipet sót, cukrot (igazából ízlés szerint - a kukorica édességétől is függ) és egy evőkanál almaecetet.

Forrald fel!

4. Töltsd meg a fertőtlenített, kigőzölt befőttesüvegeket a levarázsolt kukoricaszemekkel. Töltés közben többször rázd meg az üveget, hogy jól elhelyezkedhessenek a szemecskék és minél több férjen bele egy üvegbe. :)

kukoricaval_toltve.jpg5. Öntsd fel az újraforralt főzőlével, csavard rá a tetejét és fordítsd fejre pár percre.

felontve_fejjellefele.jpgApró titok - ha még nem ismernéd: ha egy kést raksz az üveg alá, nem kell rettegned attól, hogy esetleg megreped a forró létől.

6. Helyezd dunsztba pár napra, majd rakd a hűtőbe vagy spájzba.

+1 Bírd ki, hogy nem eszed meg még ebben a hónapban! ;)

Te készítettél már konzervet házilag?

Én egyelőre most ezzel próbálkoztam, de biztos sokan vagytok, akik konzerveltevésben nagyon képben vagytok. Küldj Te is receptet, ötletet, hogy mit érdemes (és mit éri meg) elrakni, hadd tudja meg minden mókus! :)

A legtöbb finomságot elrakhatod későbbi hónapokra, méghozzá sok esetben minden káros tartósítószer nélkül. Szánj rá időt, mert az egészséged és a pénztárcád is boldogabb lesz! ;)

Arra még nem jöttem rá, hogyan lehet úgy elrakni, hogy olyan ropogós legyen, mint az a bizonyos Bonduelle üveges (Imádom! :)), de majd egyszer... Ha Te már tudod a titkot, áruld el! Légyszi, légyszi, légyszi!!!

tartósítás otthon házi egészséges sütés-főzés kukoricakonzerv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr45545555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása