A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

A spórolás első vasszabálya

2013. június 07.

Egy olvasónk kérdezte, hogyan kezdjen neki a spórolásnak. Nos, ha már elhatároztad, hogy nekiállsz (mókustaps és szerpentin meg mókusbecsületrendi kitüntetés), akkor a mindent megelőző 0. lépésnek az előkészületnek kell lennie.

bank.jpg

Ez a 0. lépés a legfontosabb, különben teljesen hiába fogod a költekezéseidet megfogni. Hiába meg senki sem szeret dolgozni. Pláne nem spórolni.

Mi az első lépés, ahol a spórolást kell kezdeni?

Egy megtakarítási számla nyitása.

A pénz szeret kiúszni a kezünkből (nem bántjuk érte, így született). Ezért fontos, hogy mindent megelőzően nyissunk egy számlát, ami teljesen elkülönül minden más számlánktól.

Miért fontos ez?

A költségeinket hiába fogjuk vissza, ha az így megtakarított pénz elúszik máshol. Ha spóroltál már és sosem volt látszata, akkor csak azt a hibát követted el, hogy nem különítetted el a pénzügyeidtől.

Keress egy számodra megfelelő megtakarítási számlát (vagy kérd ki egy pénzügyi szakember segítségét) és kezdd el ott gyűjteni a megtakarított forintjaidat

Én úgy kezdtem, hogy kilestem egy megtakarítási számlát a CIB-nél. Nálam a malacpersely győzött. Nálad győzhet bármelyik másik, nem ez a lényeg. A malacpersely kamatozásra nem a legjobb (csökkennek a jegybanki kamatok, így a lekötési kamatok is esnek), viszont most még nem milliós megtakarítással indulsz. Így nem is a legjobb kamatozás az elsődleges szempont. A malacpersely viszont más okból ideális.

  • 0 Ft a fenntartási költsége (én kértem SMS értesítést és internetbankot, így havi ~50Ft dőzsölés lett)
  • havi kamatperiódusos, azaz nem kell hónapokra lekötnöm
  • baj esetén könnyen hozzáférek
  • kockázatmentes, 100 000 euróig biztosított

Nem kellett ott számlát nyitnom (máshol van), csak bementem és nyitottam 0 forintért egy ilyen malacot. Nincs megkötés arra se, hogy mennyit teszek be havonta. Viszont fontos tudni, hogy ha havonta 10 000 forint alatt teszek be, akkor kisebb kamatot kapok rá, míg ha semennyit, akkor abban a hónapban nem kamatozik a benne lévő pénzem sem. Ja! És ha megbontod (felveszel, kiutalsz, stb.), akkor mindentől függetlenül, abban a hónapban elbuktad a kamatot.

Tehát keress egy hozzád közeli fiókot.

Ezután állj neki minden megtakarításodat ide betenni.

Ha így csinálod, akkor biztosan nem fog elhagyni a motiváció, mert nagyon jó érzés látni, hogy csak gyűlik és gyűlik a számlánkon. Komolyan.

Próbáld ki, nem kerül semmibe.

Tehát: mielőtt nekiállsz spórolni, nyiss egy ingyenes megtakarítási számlát, hogy legyen hova gyűlnie a fáradozásaidnak. Ha Neked már van, mondd el, melyiket ajánlod.

spórolás megtakarítás cib malacpersely

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr325345904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása