A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

fürdenél 50x ugyanabban a vízben?

2013. április 10.

A Geopure zuhanyzó a saját vizünket cirkulálja vissza - természetesen szűrve - végtelen ciklusban, hogy ne pazaroljunk el egy cseppet sem.

szurkeviz-ujrahasznositas.png

Vannak dolgok, amikhez vizet használunk, de nincs szükségünk ivóvízre. Könnyű rájönni, melyek ezek: ilyenkor nem iszunk belőle. :) Ilyen a mosogatás, a mosás, a wc öblítése és például a zuhanyzás is. Ezekre tökéletesen alkalmas a "szürkevíz" is. A szürkevíz nem koszos víz, csupán nem ivóvíz minőségű. Amikor zuhanyzunk, akkor mi magunk is szürkevizet termelünk.

Erre alkottak egy zseniálisan egyszerű rendszert.

Nekem nagyon tetszik az az ötlet, amit egy francia csapat mutatott be az idei IDEX 2013-on, Abu Dhabi-n. Ez a zuhanyzó 2 tartállyal rendelkezik és összesen 50 liter vizet forgat. Az egyik tartályból a zuhanyzóba kerül az a víz, ami rajtunk végigfolyik, majd a zuhany alja összegyűjti és a második tartályba vezeti. Itt egy szűrőn átfutva visszaszivattyúzza az első tartályba és a folyamat kezdődik előröl.

szurkevizes-zuhanyzo.png

A zuhanyzó működési elve.

Ez a ciklus ötvenszer ismétlődik és csak azután kell vizet cserélni. Ez azt jelenti, hogy 50 x 50 liter zuhanyvizünk lesz . Így csinálunk az 50 literből 2500 liter zuhanyzásra alkalmas tökéletes vizet. Az pedig már 2,5 m3 víz! Ráadásul zuhanyzáskor nemcsak magát a vizet dobjuk ki, hanem a hőt is. Pedig pénzért vettük azt is, nem is kevésért. Egy ilyen zuhannyal viszont maga a hő is újrahasznosítható. 

Jelenleg hordozható verzióban csinálták meg és figyelemreméltó, hogy napelemeket tettek hozzá, ezzel teljesen önellátó rendszert alkotva. Remélem házakba beépíthetően is elkészül a technológia, mert az induló 10 000 eurós ár abszolút nem életképtelen a lakások gépészeti költségéhez viszonyítva. Ráadásul ez egy olyan befektetés, ami nagy tételben spórol vizet, áramot/gázt. Így a a mókusok máris imádják! :)

Addig pedig spóroljunk a vízen egyéb módszerekkel is!

hatékonyság zöld innováció spórolás újrahasznosítás érdekesség praktikus víz megtakarítás zuhanyzó 100%-os felhasználás szürkevíz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr505183521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása