A spórolás azt is jelenti, hogy nem pazarolunk. Semmit. Főleg nem a maradék finomságokat! :) Használj újra mindent más és más formában, így egy teljesen új étel kerülhet az asztalra, mégis megmented a maradékot.
A húsvéti maradék sonka, kolbász, szalonna és főtt tojás mind-mind tökéletes alapanyaga lehet rengeteg új kajának, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját! Így a főzés gyorsabb, egyszerűbb és nagyon jó érzés, hogy nem dobtunk ki semmit. Próbáld ki Te is!
Egyik kedvencem, amit most találtam (és még én sem készítettem el, de a napokban tervezem), ez a kolbászkrémbe töltött tojgli, ami egyrészt nagyon szép, másrészt rém egyszerű és nemcsak a tojást, de a kolbászt is felhasználhatjuk. Nézzük, hogyan!
Csak összedaráljuk a kolbászt (vagy sonkát, bátrabbak pedig akár mind a kettőt együtt :)) egy kis zsemlemorzsával, liszttel, tojással és az így készült masszából tenyérnyi nagyságú darabokat lapítunk. Ennek a közepére kerül a tojás, majd összehajtogatva zsemlemorzsába hempergetve (vagy akár panírozva) bedobáljuk a forró olajba és megsütjük. Gyorsabb és egyszerűbb, mint elolvasni, ez tuti. :D Egy kis fokhagymás tejfölös mártással isteni vacsi lesz belőle!
Ő a másik szépség, ami szintén tojás... egy kis avokádókrémmel felújítva. Ebből az ötletből merítve és továbbgondolva a tojássárgáját összekeverhetjük bármi olyannal, ami illeszkedik hozzá , amit aztán visszatöltünk a fehérjébe, mint ehető tányérba. :)
További ötletek:
- egyszerű sajtos-tejfölös tészta tetejére piríts egy kis maradék sonkacsíkot
- kedvenc pogácsarecepted tésztájához kevers apróra darabolt sonkakockákat és már kész is a sonkás-sajtos pogi
- szinte bármilyen salátának tökéletes kiegészítője lehet a főtt tojás, akár kockázva, akár csíkokra vágva
- rántott főtt tojás: karikázd fel az egész tojást 3-4 szeletre, panírozd be, ahogy a rántott húst is tennéd és süsd ki olajban
- készíts karfiollevest hagyományos módon, de az elején a hagymával együtt piríts egy kis maradék szalonnát is
- a maradék sonkából és kolbászból isteni húskrémet készíthetsz egy rúdmixer és egy kis vaj, fűszerek segítségével
- leveles tésztába töltve sajttal, hagymával, fűszerekkel, igazi sonkás rétest kapsz
- saját kedvencem: palacsintatésztába keverj apró sonka és főtt tojás darabokat és kicsit vastagabbra süsd. Mennyei! :)
- és persze az elmaradhatatlan, egyébként is nagy kedvenc mindenféle tojáskrémek, tojássaláták :)
Most Te jössz!
Egy kis fantáziával isteni újdonságokat találhatsz fel és készíthetsz el a maradékokból, akár rutinos szakács, akár kezdő háziasszony, vagy agglegény vagy!
Még csak meg sem kell erőltetned magad, hisz az interneten is rengeteg receptet találhatsz, de azért a saját recept mindent visz, hidd el! Kápráztasd el a közeljövőben feléd járó barátokat és tálalj fel nekik valami régi-újat! ;)
fontos ui.: ha a sonka főzőlevét sem dobtad még ki, íme egy gyors és egyszerű bableves recept belőle, amibe a maradék főtt sonkából is dobhatsz. Ha idén hamarabb löttyintetted a wc-be, mint kellett volna, jövőre mindenképp hagyd meg! ;)
Írd meg a saját ötleteidet vagy ha bármi izgalmasat láttál máshol, hogy minél több formában fogyjon a maradék! ;)
fotók: sharingmyitaly, drunkentailgate, livlifetoo és kaleandkumquats
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.