A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mit csináljunk a Föld óráján, hogy ne lemondásként éljük meg?

2018. március 23.

Mókusok, eljött az összefogás ideje! Újra itt van az évente megrendezésre kerülő Föld órája, amit március utolsó szombatjának éjszakáján tartunk. Idén március 24-én, 20:30 és 21:30 között kell lekapcsolni a villanyt és nélkülözni az áramot, amennyire csak lehetséges. A szimbolikus cselekedet arra hivatott emlékeztetni minden földlakót, hogy a környezettudatos életmód nem kiváltság, hanem kötelesség! Óvnunk kell a bolygót, amin élünk! Ugye, te is így gondolod?

fold_oraja_51.jpg

Miért fontos a Föld órája, van egyáltalán értelme?

Az idei év egyik talán legmegrázóbb híre az volt, hogy elpusztult a világ utolsó hím szélesszájú orrszarvúja. Sudan halála sokkolta az állatbarátokat és a környezetvédőket. Engem is! Ezzel kihalt egy újabb faj, ami nem volt képes túlélni minket, az embert. Ezért és számos más okból különösen fontos, hogy a Föld órája kezdeményezésről minél többen értesüljenek és csatlakozzanak hozzá. Használd hát te is a megosztás gombot, a kedvemért és a Földünk kedvéért!

A világméretű mozgalmat eredetileg az ausztrál WWF találta ki, abból a célból, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezettudatosabb életmódra és a klímaváltozásra. 2006-ban Sydney-ben már egy kerek órára le is kapcsolták a villanyt, így ebben a városban már az első alkalommal is kicsivel több mint 10%-os csökkentést mértek az energiafogyasztásban. Hihetetlen eredmény!

Nem csoda, hogy néhány év alatt megannyi nagyváros csatlakozott a kezdeményezéshez, és most már kapcsolja le egy kerek órára a díszvilágítást, a fontos épületeken is. Sok sztár kiáll a mozgalom mellett és a magánemberek száma évről-évre nő. Nőjön hát a mókusoké is!

fold_oraja_41.jpg

A Föld óráját támogató háztartások szintén áramot nélkülözve (vagy legalábbis drasztikusan csökkenve) töltenek el 1-1 órát ezen az éjszakán, minden évben. Magyarország egyébként először 2008-ban vett részt a Föld óráján. Úgyhogy 10. évfordulónk van, ünnepeljük hát meg duplán! :)

Mit lehet ilyenkor csinálni?

Sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy mit lehet a Föld órája alatt csinálni, mármint azon kívül, hogy csendben ülsz a sötétben és számolod a hátralévő perceket. Hát, elsősorban légy büszke magadra és érezd jól magad!

  • Mi itthon például minden évben gyertyafényben társasjátékozunk, a Tabu különösen jó játék ehhez.
  • Barátnőm is csatlakozott tavaly a Föld órájához, és azt mondta, hogy még életében nem volt ilyen pihentető kádas fürdőben része, mint amikor illatgyertyával körberakta a fürdőszobát és elmerült a habokban egy teljes órára. Mondjuk rá is fért! Egészségére! :)

    gyertyafenyes_furdes.jpg
  • Ha romantikusabb programra vágysz, akkor egy kellemes vacsora is jó lehet ilyenkor, amit követhet egy jó hátmasszázs. És még ki tudja, mi! Jó az, aki jóra gondol!
  • A természet szerelmesei csillagnéző kirándulásra indulhatnak, hiszen ilyenkor még a városban is sokkal inkább látszanak.
  • Szerintem a szentjánosbogár-keresés is izgalmasan hangzik, amit az egyik facebook oldalon vagy honlapon láttam, de nem tudom, hogy most épp hol van... keres-keres
  • A város fényeinek lekapcsolása ritkasága és látványossága miatt igazi élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Igazából bárhonnan!
  • Ha még több kikapcsolódási lehetőségre vágysz, nézz szét a neten, mert ebből az alkalomból kifolyólag több városban és faluban is szerveznek programokat, már kora délutántól kezdve egészen késő estig.

Hol tart jelenleg a kezdeményezés?

2017-ben már 187 ország vállalta hivatalosan is, hogy csatlakozik a Föld órájához, és közel 2,5 milliárd ember részvételével telt el az a bizonyos 60 perc. Tavaly a 60-as logó már egy + jellel is kiegészült, ami azt hivatott jelezni, hogy az évi egy órán túl, az év többi napján is ügyeljünk a környezetünkre. Jó ötlet, tegyünk így!

fold_oraja_1.jpg

2018-tól új üzenettel is képviselteti magát a Föld órája, ami így szól: „Kapcsolódj a Földhöz!”. Ez a jelmondat azt fogalmazza meg, hogy a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód is ott áll a kezdeményezés fő célkitűzései között. Menő! És ne hagyjuk ki a környezettudatosságot!

A WWF Magyarország idén egy mindenki számára teljesíthető négy lépést tartalmazó kihívást állít a csatlakozók elé. Nem is találhattak volna jobb szimbólumot ehhez, mint egy wifi jelet, melynek vonalaiban fokozatosan fedték fel és írták bele a kihívásokat a megálmodók. Kíváncsi vagy, mik azok? Az elsőt elárulom.

fold_oraja_2.jpg

Az első teljesítendő feladat, maga a cikk témája: a Föld órája. Ha kíváncsi vagy a többi fokozatra is, akkor itt tudsz tájékozódni és regisztrálni, valamint  a WWF Magyarország facebook oldalán is számos érdekes hírt és információt találhatsz.

A mókusok spórolnak és a mókusok mindig gondolnak a jövőre, nemhiába gyűjtjük szorgalmasan a mogyorótartalékokat egész évben. Igaz? Éppen ezért kicsit magam ellen beszélve, hiszem mi is az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot, arra kérlek, hogy mégis vegyél részt a Föld óráján és kapcsold le a villany mellett a számítógépedet is! Cserébe megígérem, utána megint találkozunk és a tőlem megszokott költséghatékony, izgalmas, érdekes tartalmakkal várlak vissza.

Velem tartasz, ugye? <3

A figyelemfelkeltő cikk megírását a Provident támogatta.

esemény környezetvédelem környezetbarát

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3813774962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása