A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hogyan lehetsz felelős gazdi és hogyan lehet fajtatiszta négylábúd szinte ingyen?

2015. január 20.

felelos_kutyatartas.jpg

Képzeld magad elé a következő jelenetet: A szülinapi torta mellett egy díszes doboz áll, a gyermeked izgatott kíváncsisággal bontogatja a masnit majd boldogan, kacagva öleli magához a papírok közül farokcsóválva a karjaiba ugró kiskutyát. Vaku villan, mindenki örül... Ugye milyen csodálatos?

... Nem, nem az!

Ha úgy döntötök, hogy új családtaggal bővülnétek, de még nincs tapasztalatotok, vagy csak homályos emlékeitek vannak a Zsiga bácsiék Bundásáról, akin lovagolni is lehetett vagy Gizi néni mindenkit megmorgó gonosz kis Fifijéről, érdemes átgondolni és mérlegelni néhány tényt, hogy az első felhőtlen pillanatokat ne kövesse csalódás (az állat mégsem viselkedik úgy, ahogy elképzeltétek), bosszúság (az új szőnyeget használja vécének), veszekedés ("Te akartad ezt a dögöd, nem én!"), stb.

*** Hogy véletlenül se a kanapé bánja... készíts kedvencednek kutyaágyat a saját pulcsidból! Mutatom hogyan! ---> ***

pulcsiagy_kedvenceinknek.jpg

Ha hasonló, komolyabb témákról is szívesen olvasol - nemcsak állatokkal kapcs., még ha mókus is vagyok :D -, akkor kövess és igyekszem gondolatokat ébreszteni benned is! 

Kutyát akarok!

Íme  pár  szempont  a teljesség igénye nélkül, hogy a leendő kedvenc minél zökkenőmentesebben tudjon beilleszkedni új családjába és sok-sok boldog évet tudjatok együtt tölteni! Tapasztalatból tudom, megéri, úgyhogy kérlek, ne menj el, olvasd el és ha nem tartottad hasznosnak, amit írok, csak mondd meg, de ne hagyj itt! Cserébe rengeteg jó tippet adok, lelőhelyeket pluszinformációkhoz, sőt még egy szuper, saját kipróbált házi kutyakeksz receptet is mutatok! ;)

Vegyek kutyát? Ne vegyek?

Ha már biztos vagy benne, hogy nektek bizony kutyátok lesz, akkor el kell döntenetek, hogy milyen fajta, milyen vérmérsékletű kutyát szeretnétek.

Ehhez mérlegelni kell…

... hogy milyen az életmódotok?

... milyen típusú emberek vagytok?

... mit vártok el a kutyától?

... mennyit vagytok otthon ?

... mekkora testű kutyához van fizikai erőtök?

... mennyi plusz szabadidővel és energiával rendelkeztek?

... mennyi pénzetek van?

Búvár Zsebkönyvek: Kutyák 

Fajtatiszta állatot szeretnék, de nincs több tízezrem

Ha nem akartok zsákbamacskát (kutyát), ezért mindenképp fajtatiszta állatot szeretnétek, de nincs 50-80-100 ezer jó magyar forintotok és/vagy annyira tudatos és felelős gondolkodású emberek vagytok, hogy nem pénzeltek szaporítókat és “kutyagyárakat”, érdemes hű társ után nézni a Fajtamentéseknél! Értő kezekből, ivartalanítva, chip-eztetve, oltva fogadhattok örökbe kölyök kutyát, de számtalan eset és saját tapasztalat is bizonyítja, hogy a szerelem első látásra felnőtt, idősebb, keverék esetleg sérült kutya esetén is sokszor bekövetkezik. Ilyen az ember-kutyaszerelem! :)

Néhány megbízható elérhetőség a sok közül: Futrinka Egyesület fb (weboldal), Rex kutyaotthon, Tacskó fajtamentés, Magyar Vizsla SOSNémet Juhászkutya fajtamentés, Agár fajtamentés, Vigyél Haza Alapítvány (már a neve is mennyire cuki :))

kutya_orokbefogadas.jpg

Mire kell felkészülnöm, ha kutyám lesz?

Készüljetek fel, hogy 

... 8-10 -15 évig lesz (+) egy 4 éves gyereketek. A kutyák átlagosan ezen az értelmi és érzelmi szinten mozognak, a szükségleteik is ennek megfelelőek.

... naponta 3-szor időhöz kötött, kötelező programotok lesz: ha esik, ha fúj sétáltatni kell! Igen, a kertes házi kutyát is ki kell vinni nagyot sétálni/futni!

... a kutyát chip-eztetni, ivartalanítani, rendszeresen oltatni és féreghajtatni  kell! Ez pénzbe kerül. Ha ne adj’Isten megbetegszik, az orvosi költségek akár az egekig szökhetnek.

Dr. Ludwig Wolf Friedl: Kutyabetegségek felismerése, kezelése, megelőzése

 ... a kutya nem száraztápon és konzerven él. Te sem lennél boldog, ha életed végéig “műkajákat “kellene enned. Főznötök kell rá külön, heti rendszerességgel, mert az emberi tápláléktól (só, cukor, fűszerek) súlyosan megbetegszik.

... nagytestű és/vagy célfeladatokra kitenyésztett kutyát iskolába kell vinni. (Megsúgom, a gazdik nehezebben tanulnak…)

*** Neked ez már nem újdonság, mert régi motoros kutyás vagy? Akkor süss kedvencednek és/vagy a menhelyi kutyusoknak házi jutalomfalatot! Recept + fotók ITT --> ***

hazi_bolti_kutyakeksz_ar.jpg

Tudnotok kell, hogy …

... a kutya falkaállat és eszerint viselkedik!

... attól a pillanattól, ahogy megérkezik közétek, ti lesztek a falkája.

... a kutya akkor lesz boldog, engedelmes és kiegyensúlyozott, ha megtalálja a helyét a falkájában.

... akármilyen népes a család, és akárki kényezteti jobban, csak egy embert fog elfogadni falkavezérnek és ez általában egy tapasztalt, idősebb szuka, embercsaládra levetítve a nő/anya.

orokbe_fogadott_kutya_elotte_utana.jpg

... csak kertben tartott kutya sosem fog hozzátok tartozni. Ha nem mehet be a lakásba, neki azt jelenti, hogy “ki vagyok rekesztve a falkából”. Falkátlan kutya pusztulásra van ítélve - akaratlanul is ezt az infót közvetítitek felé, és a kutya így tesz- ha testileg nem is, de lelkileg el fog pusztulni.

... nincs rossz kutya, csak elrontott. Bárhogyan is viselkedik az állat, mindig titeket tükröz.

... nem való mindenkinek kutya!

... a kutya nem felejt!

Jan Fennell: Kutyapszichológia

 Amit meg kell tanulnod

  • Rendszeresség és következetesség, végtelen türelem.

  • A család (falka) minden tagjának azonos dolgokat szabad engednie és tiltania.

  • Le kell menni "kutyába” ahhoz, hogy megértsétek, mit akar mondani az állat és ti is meg tudjátok értetni magatokat vele.

    felelos_gazdi.jpgDesmond Morris: Miért csinálja... a kutya

  • A falkasorrendet felállítani és megtartani. Pl. a kutya jön be és megy ki utolsónak az ajtón, ő eszik utoljára - ezt imitálni kell!

  • Akármilyen cuki az egy kilós kis gombócka, csak azt engedjétek neki, amit majd akkor is megtehet, ha 60 kilós lesz!

Tipp: Rengeteget tanultattok pl. Cesar Millan videóiból, TV sorozatából, könyvéből

Mit nem szabad?

TILOS

--- megütni, megcsípni, megrúgni! Nemcsak azért, mert aljas dolog, hanem mert értelmetlen. Nem ért belőle, viszont félni fog. Jelzésekből ért, jelezd neki az ő nyelvén, ha valamit nem tartasz helyesnek a viselkedésében.

--- heccelni, olyan helyzetbe hozni, hogy ne tudjon menekülni, mert valószínűleg támadni fog.

--- olyan viselkedést elvárni tőle, ami nem jellemző a fajra és a fajtára.

--- szaporítani. Óriási felelőtlenség!

Fontos! Kölyökkutyát 8 hetes kora előtt elszakítani az anyjától és a testvéreitől. Akitől már 6 hetesen elhozható a kölyök, messziről kerüljétek el!

--- hosszabb időre egyedül hagyni. A kutya 4 órát képes magányban tölteni. Ha rendszeresen túllépitek ezt az időt, az állat vérmérséklete szerint reagálni fog (pl. kedélybeteg lesz és/vagy széttépi a kanapét).

--- kisgyermeknek vásárolni kutyát. Az állat nem plüssjáték és az örök szabály itt is érvényesül: gyerekre nem bízunk gyereket!

--- kidobni. Legvégső esetben keressetek neki megfelelő családot vagy kérjétek a fajtamentések, állatmentők segítségét.

kutyat_akarok.jpg

Virtuális örökbefogadás

Nagyszerű módja annak,hogy akkor is támogathassatok egy menhelyről kiválasztott kutyát, ha nem tudjátok őt ténylegesen örökbe fogadni. Infók: Futrinka vagy Rex 

Tudtad?

A fajtamentéseknél hozzáértő, a szabadidejüket, energiájukat - sokszor a pénzüket -  az egyesületre és a gondozottakra fordító embereket találsz, akik őszintén elmondják, melyik kutyájuktól mit várhatsz, milyen tartásra ajánlják és azt sem titkolják el, ha a kutya problémás vagy beteg. Minden segítséget megadnak az örökbefogadott kutyához, nem hagynak magatokra.

 Cesar Millan: Hogyan neveljünk tökéletes kutyát

Keresem a párom

A Vigyél Haza alapítvánnyal karöltve a Telenor egy szuper kutyakereső mobilalkalmazást is fejlesztett okostelefonokra, aminek a segítségével már ma megtalálhatod azt a kutyust, akit holnap már akár haza is vihetsz és ami talán még fontosabb, hogy Te, mint kutyabarát, bárhol látsz pl. egy kóbor kutyát, egy kattintással felviheted őt az alkalmazásba, így gazdija is gyorsan megtalálhatja. Természetesen Te is felviheted saját kedvencedet, hogy bármikor megtaláld, de kereshetsz kutyabarát szálláshelyek vagy éttermek között is. Könnyen használható és szuper kis app! A képre kattintva olvashatsz róluk bővebben és persze azonnal töltsd le! ;)

vigyel_haza_telenor_mobilalkalmazas.jpg

Ismerkedj meg a feladattal!

Harmadik műszak: simogatásból, mozgásból soha nem elég egy kutyának! Az állatmentő egyesületek, menhelyek szeretettel várnak minden lelkes, szabadidővel rendelkező állatszerető önkéntes jelentkezését egy-egy hétvégi sétáltatásos programra. Itt jobban megismerkedhetsz a kutyákkal, kipróbálhatod magad a póráz végén és talán összeismerkedsz a leendő kutyusoddal is!

Fontos:

1. Közterületen csak pórázon szabad sétáltatni!

3. Köteles vagy a kutyád után a kutyapiszkot feltakarítani és a megfelelő gyűjtőedénybe kidobni! Van hozzá gusztusod?

3. Nézz utána a kutyákra vonatkozó jogszabályoknak, ezek kerületenként változhatnak !

Az itt felsoroltak csak támpontok, a sort a végtelenségig lehetne bővíteni. De kérlek, kérlek, könyörgöm, gondold át, kérj tanácsot, nézz utána, mielőtt döntesz! Szeresd a kutyád okosan! Legyél te is felelős gazdi! ;)

Te is állatbarát vagy? Én meg egy móóóóókus! :D Gyere és tarts velem ebben az őrült állatkertben, amit életnek nevezünk.  

gyerek kutya gondolatébresztő hogyan felelősség örökbefogadás állatbarát állattartás fajtamentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr737091431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása