A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Házi készítésű kutyakeksz - az egészséges és spórolós jutalmazás +recept +fotó

2014. szeptember 16.

kutyakeksz_hazilag_egeszseges.jpg

Ha nem akarsz vagyonokat fizetni az agyonreklámozott jutalomfalatkákért, plusz szereted tudni, hogy PONTOSAN mit is etetsz a kutyáddal, akkor itt a helyed a kutyakonyhámban! Készíts velem gyorsan, olcsón és könnyedén kedvencednek olyan finomságot, amit nyugodt szívvel adhatsz neki, ha jól viselkedett. Lelkes farokcsóválásra számíthatsz!

Annyira szeretjük őket valóban, hogy még a tányérunkról is kapnak, ugye? Pedig azok sokszor nem nekik valóak és kifejezetten akár kárt is okozhatsz vele, úgyhogy azzal csak finoman! Viszont! Ha nem szeretnél kutyusodnak olcsó ipari hulladék minőségű rágcsát adni, az állatorvosi költségekről nem is beszélve, akkor készíts neki Te magad jutalomfalatkákat! 

Rögtön mutatom, hogyan csináld, de kezdjük a legfontosabbal, lévén, hogy spórolós blog vagyunk... a kép önmagáért beszél:

hazi_bolti_kutyakeksz_ar.jpg

Persze ezen kívül annyira egészséges, hogy akár Te is ehetnél belőle és tuti, hogy Ő is érzi, hogy ezt bizony a gazdi készítette, ami pedig mindennél finomabbá fogja tenni! :)

Hozzávalók

hazi_kutyakeksz_hozzavalok.jpg

  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt (kb. 15 dkg ~ 30 Ft)
  • 1 csésze fehér liszt (kb. 10 dkg ~ 10 Ft)
  • 1 csésze teljes búza darálva (kb. 20 dkg ~ 140 Ft)
  • 1 és fél csésze kukoricadara (kb. 15 dkg ~ 35 Ft)
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • fél csésze olaj (kb. ½ dl ~ 15 Ft)
  • fél csésze lenmag, darálva (kb. 5 dkg ~ 40 Ft)
  • 2 közepes sárgarépa finomra lereszelve (kb. 20 Ft)
  • 1 ek. szárított menta vagy 1 csokor nagyon apróra vágva (150 Ft)
    Ettől nem lesz büdös a kedvencünk szája! ;)
  • 1 ek. petrezselyem vagy 1 csokor nagyon apróra vágott (50 Ft)
  • víz

+ egy nagy adag gazdiszeretet (és ez a legfontosabb és persze kihagyhatatlan!)

* Tudtad? Kutyáknak szigorúan tilos hozzáadott cukrot és sót tartalmazó ételt adni, mert nem tudja feldolgozni a szervezetük. A cukor diabéteszt és ennek szövődményét, vakságot okozhat, a só pedig a vese velőállományának finom szöveteit teszi tönkre!  *

Akár kis kedvencednek, akár a család többi tagjának szeretnél olcsó, finom falatokkal kedveskedni... hozok még! Úgyhogy gyere és tarts velem!   

Így készítsd! 

hazi_kutyakeksz.jpg

1. Daráld le a lenmagot - én kávédarálót szoktam használni a magok őrléséhez. Keverd össze másfél csésze vízzel és hagyd állni 5 percig. (Ez a keverék egyébként tökéletes tojáshelyettesítő, csak mondom! ;))

2. Keverd össze egy tálban habverővel a száraz összetevőket, majd keverd hozzá a sárgarépát és a zöldeket (menta és petrezselyem).

3. Az olajjal és a megduzzadt lenmaggal gyúrd össze az egészet egy lágy tésztává, majd tedd egy órára hűtőbe!

4. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra és darabold. *

5. 150 fokon süsd 40 percig, míg kemény és aranybarna színű lesz. Én az utolsó 10 percben egy fakanállal kitámasztom a sütő ajtaját és így szárítom ki.

* Használj  vicces sütikiszúrót, pl. csont vagy cica formájút. Így a gyerkőcök is szívesen részt vesznek a műveletben - és ebből bátran csipegethetnek is. :) Ha nincs, legközelebb megmutatom, hogyan készíts kiürült üdítős vagy sörös fémdobozból.

Ha nincs türelmed a sok-sok apró - kis méretű kutyusod pofijába illő - formát kivágnod, válassz nagyobb méretet és kés rányomásával oszd el félbe vagy negyedbe a kekszeket. Sütés után könnyen eltörhető.

hazi_kutyakeksz_darabolva.jpg

Búza helyett akár zabbal is készítheted ezt a finom jutalomfalatot, hátha a Te kutyusodnak az jobban ízlik.

Fontos! Bárhol is veszed a gabonát (piacon is kapsz, de gazdaboltban, állatkereskedésben is kapható), semmiképp ne csávázott legyen, mert az vetőmag, amit vegyszerekkel kezelnek és így mérgező lehet kedvencedre nézve.

* Tudtad? A lenmagtól gyönyörű lesz kedvenced szőre és az emésztésére is jól hat. *

Ezt a kekszet azok a kutyusok is ehetik, akik fehérjeallergiásak, sőt, gluténérzékeny kedvenceid is nyugodtan kapkodhatják, de nekik használj rizst vagy kölest a búza helyett! Ilyen egyszerű! 

Szerintem ajándékba is tökéletes, úgyhogy ha legközelebb egy kutyás barátodhoz mész látogatóba, készíts a kedvencének házi kutyakekszet és mindketten el fognak alélni, ezt ígérem! ;)

Kellemes sütögetést, a négylábúnak pedig jó rágcsálást kívánunk! Írd meg, hogy ízlett neki és fotónak is nagyon örülnénk!  

ui.: Fiúkutyának ne adj zellert, mert a papucsodtól a kispárnádig mindennek udvarolni kezd! :D

konyha kutya olcsó recept házi kipróbáltuk egészséges kutyakeksz mókuskonyha bolti helyett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr976703897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása