A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

hógolyóval az adósság ellen +infógrafika

2013. június 25.

Már volt szó a fizetésünk beosztásáról, most lássuk az adósságunk csökkentését. Arról nincs vita, hogy az adósságot le kell küzdeni. Arról viszont már sok, hogy hogyan. Elsőként most a hógolyótechnikát mutatom be Neked, mert a tengerentúlon is nagyon népszerű megoldás.

hogolyo-technika-cover.jpg

Hogyan szabaduljunk meg az adósságunktól a hógolyótechnikával?

A metódus lényege, hogy sorrendbe rendezzük az adósságainkat és a legkisebb törlesztőrészlettel rendelkező adósságunkat elkezdjük a havi törlesztő mellett előtörleszteni. Amikor azt kivégeztük, akkor ennek a törlesztőrészletét (ami most már felszabadult) és a ráköltött előtörlesztés összegét összeadjuk és haladva tovább, a következő legkisebb adósságunkat kezdjük ledolgozni.

Így haladva az előtörlesztésünk (ennek díja lehet, mindig nézz utána) mindig egyre nagyobb lesz (mint egy hegyoldalról guruló hógolyó). Ám persze kell egy pici hógolyó is, ami elindul onnan fentről.

Mekkora összeggel tudjuk ezt elindítani?

Ez a lehetőségeidtől függ. Ha csak egy ötezrest tudsz havonta felszabadítani a kiadásaidból, akkor annyi, ha százezret akkor meg annyival. Ha elhatároztuk, hogy ledolgozzuk az adósságunkat (más nem teszi meg helyettünk), akkor áldozzunk rá/szabadítsunk fel legalább havonta tízezer forintot.

Vagy vállaljunk másodállást. Nem olyat, amibe belerokkanunk, csak egy olyat, amivel havi + 10 000 forint fizetéskiegészítést szerezhetünk.

Össze is írtam 75 pénzszerző tippet >>>

adossagunk-lekuzdese-hogolyo-technikaval.pngadósságcsökkentés hógolyótechnikával

A adósságcsökkentő technikával kapcsolatban a viták ott szoktak fellángolni, hogy nem a legnagyobb kamatú (legdrágább) hitellel kezdi az előtörlesztés, hanem a legalacsonyabb törlesztő részletűvel.

Miért?

Tény, hogy ez a technika nem a legspórolósabb, hiszen előfordulhat, hogy a magasabb kamatozású hitel helyett így az alacsonyabbakkal kezdjük. Viszont motivációban ez a leglátványosabb az adósságleküzdésben. Pedig ha belekezdünk, akkor fontos, hogy látványos legyen, hiszen áldozunk érte. A kamatkülönbség pedig nem annyira nagy, hogy százezreket veszítsünk rajta...

Tehát: szabadítsunk fel egy kis összeget, (ha kell, mondd le a TV előfizetést, válts mobilcsomagot, vállald be a lassabb netet, vállalj plusz munkát, stb.) és kezdd el havonta az előtörlesztést. Majd figyeld, ahogy lavinaként elsöpöri az összes adósságodat.

pénz infógrafika adósságcsökkentés hógolyótechnika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr115372526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása