A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mert a kávé duplán boldogít, avagy a kávézacc utóélete

2019. április 06.

A legtöbb ember el sem tudja képzelni a reggelét egy gőzölgő kávé nélkül. Igen ám, de gyakran a kávézacc kukába dobásával végződik ez a reggeli rituálé. Súlyos hiba! Ha eddig te is így cselekedtél, akkor olvasd el, hogy milyen egyszerű újrahasznosítási tippjeink vannak és légy te is tudatos kávémókus! ;)

kavezacc_felhasznalas_praktikak_otletek_mire_jo.jpg

Mi a közös a kertészben, a horgászban, a gazdiban és a háziasszonyban? Az, hogy mind okosan használják fel a kávézaccot!

De kezdjük a legelején. Ott állsz a konyhában kezedben a kávézaccos edénykével és azon tépelődsz, hogy mit is csinálj vele. Mielőtt megindulnál a szemetes felé, inkább tedd félre, mert a későbbiekben komoly segítséget nyújthat. :)

Bár sokat hallottunk már a kávézacc csodatévő erejéről, még mindig megszámlálhatatlan ember dobja inkább a kukába, minthogy felhasználná a hétköznapokban. Pedig amilyen finom a kávé, legalább olyan sokoldalú és hasznos az utána megmaradt zacc.

Mert a szomszéd fűje mindig zöldebb (volt)

Arra nem bátorítanálak, hogy a reggeli kávékészítés végén hajítsd ki a konyhaablakon a megmaradt kávézaccot, egyenesen az kertbe, de lényegében erről az egyszerű dologról van szó.

Ha idén mesésen szép pázsitot szeretnél, olyat amitől a környéken lakókat a sárga irigység kerülgeti, akkor használj kávézaccot! Érdemes már a fűmagok kiszórása vagy a gyeptéglák telepítés előtt elkezdeni a kávézaccos kezelést, hogy a bomlási folyamatok megkezdődhessenek. Egészen késő őszig rendszeresítheted ezt a fajta fű támogatást. A kávézacc ugyanis remek nitrogénforrás és a gyepnek pont erre van szüksége a növekedéshez.

Arról nem is beszélve, hogy a csigákat, különösen a meztelencsigákat, és a hangyákat is segít távol tartani. Persze a vegyszerek jóval hatékonyabbak e téren, de azok a kert többi hasznos lakójának és növényének sem tesznek jót, szóval maradj inkább az újrahasznosítható, olcsóbb és környezetbarátabb megoldásnál.

Bónuszként végre a folyton hozzád járó macskák is átszoknak majd máshová a dolgukat végezni, ugyanis utálják a kávé illatát.

És ha már a cicáknál tartunk...

A gazdik titkos csodafegyvere a kávézacc

Mint ahogy említettem a macskák nem szeretik a kávé illatát, amit remekül lehet például kölyök macskák tanításánál alkalmazni. Na persze nem arra gondolok, hogy jól dörzsöld be vele a macska orrát, ha olyat csinált aminek te nem örültél, mert úgy nem lesz hatékony, max. szerzel már csúnya karmolást. De ha például le akarod szoktatni arról, hogy a könyvespolcon mászkáljon, vagy hogy felugráljon az étkezőasztalra szunyókálni, akkor egy tegyél egy félig zárt tálkába kávézaccot a kiszemelt területre.

kavezacc_macska.jpg

A kutyások ellenben a bolhák távol tartására használhatják sikeresen a kávézaccot, ami nagyon pénztárca kímélő a boltban kapható védekezési formákkal szemben. Így ha épp beljebb akarod húzni azt a bizonyos nadrágszíjat, akkor próbáld ki ezt a módszert! A kis kedvenc bundájába kell szárazon jó alaposan beledörzsölni, ezután a kávézacc szép lassan majd kipotyog a kutyus bundájából, ezért elsősorban kint tartott blökiknél javasolt ez a megoldás.

Azonban fürdetés után még nedvesen is át lehet masszírozni vele a kutya szőrét, ez esetben érdemes még egyszer leöblíteni. Utóbbi benti kutyáknál is praktikus, ráadásul isteni, de (sajnos csak) enyhe kávé illatuk lesz utána. Arra azonban ügyelj, hogy kedvenced ne egyen a kávézaccból, mert elfogyasztva mérgező hatású a számukra!

Ne feledkezzünk meg a horgászokról sem!

Ebben a szép, napsütéses időben még inkább kedvet érez az ember, hogy horgászbotot ragadjon és leüljön a tópartra egy kicsit lazítani. Ha te is élveznél egy ilyen szabadidős tevékenységet, akkor megsúgok egy titkot, amit a nagy horgászok előszeretettel alkalmaznak.

A jó csali már fél siker ez eddig evidens, de azt tudtad, hogy a horgászok által olyannyira kedvelt trágyagiliszta bolondul a kávézaccért? Tegyél a csalis dobozba egy kis földet és kávézaccot, és sokáig életben maradnak majd a halak csemegéi.

kave_felhasznalas_kavezacc_mire_jo_mit_csinaljak_vele.jpg

A másik trükk, az hogy egy frissen felásott földterületre kiszórva is megkönnyítheti az életedet a kávézacc. Tudni illik, ha megérzik a giliszták a kávézaccot, akkor tömegesen fognak érkezni az általad kiszemelt helyre és neked már csak össze kell gyűjteni őket.

Miért is fizetnél a boltban értük minden pecázás előtt, hogy így is hozzájuthatsz, nem igaz? 

Főzésnél is igazi megváltás

Sok étel van, ami bár nagyon finom, de rettentően büdös. Kicsit visszakacsintva a horgászos bekezdés felé, gondolj csak bele milyen iszonyú szagú tud lenni, amikor hallal vagy tengeri herkentyűkkel főzöl, esetleg tekintélyes mennyiségű hagymát vagy fokhagymát pucoltál meg. Ilyenkor a kezed is átveszi ezt a szagot, de ne aggódj! Hogy megszabadulj tőle, nincs más dolgod, mint hogy a hagyományos kézmosást összekötöd egy kiegészítő lépcsőfokkal, amikor alaposan bedörzsölöd a kezed kávézaccal.

Azon kívül, hogy máris sokkal kellemesebb lesz a kezed illata, még a bőrödnek is jót tesz. Kézápolás fél perc alatt, akár két keverés közben is! Sokkal puhább és ragyogóbb lesz a kezed a kávézaccos kezelés után, és még az elhalt hámsejteket is eltávolítja.

kavezacc_felhasznalasi_otletek_ujrahasznositas_hulladekmentes_elet.jpg

Milliónyi felhasználási módja van a kávézás után visszamaradt zaccnak, ami első ránézésre nem több puszta szemétnél, de a mókusok meglátják a kiaknázatlan kincset ebben az apróságban is.

Te szoktad alkalmazni ezeket az egyszerű praktikát? Ha igen, akkor szuper, ha eddig nem, akkor pedig tudod, mi a dolgod! ;) 

És egy kapcsolódó cikk: 

A szuper ötletek összeszedését a Provident támogatta.

kávé kutya macska újrahasznosítás kert kártevők háziállatok kávézacc

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1214719485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

böIcsbagoly 2019.04.07. 19:40:20

Főzd ki újra és ha kifehéredett, add el műhónak!

.:Z:. 2019.06.08. 12:17:31

Amúgy nagyon jó házi kozmetikumokhoz, tele van a net ilyen receptekkel, a kedvencem a mézes zaccos arcradír
süti beállítások módosítása