A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Radiátorfestés házilag

2018. szeptember 29.

Van egy csúnya radiátorod otthon, amit nincs szíved lecserélni, mert a működésével nincs semmi baj, mégis rontja az összképet? Erre jó megoldás lehet a radiátorfestés. Ha kíváncsi vagy a részletekre, tarts velem!

lakas_felujitas.jpg

Bár nem egy új keletű dolog átfesteni a radiátort, ennek ellenére elég kevés embernek jut eszébe. Lássuk, mikor jó ötlet és hogyan is kell ezt csinálni.

Sokat tanakodtam, hogy a régi radiátoraimat lecseréljem-e vagy sem, mert nincs velük semmi gond, de szörnyen rondán néznek ki. Az idő vasfoga bizony neki esett már rendesen, néhány helyen kilátszik a fémes alapszín is, illetve a korábbi lakó úgy festette ki a szobát, hogy bőven jutott a szobaszínből a radiátorra is.

Végül hosszas tépelődés után, eszembe jutott  rákerestem a neten, mit is tehetnék, és meg is találtam a választ, hogy akár le is festhetném őket. Ennek köszönhetően nyernék pár évet nekik, és nem lenne akkora lelkiismeret furdalásom, hogy pusztán a szépérzékem miatt kidobok egy tökéletesen működő tárgyat.

Na meg persze, erre szánt keretem sem volt most a malac mókusperselyemben.

Az egyik eredeti radiátorom:

lakas_felujitas_2.jpg

Miután rászántam magam, már gyorsan követték egymást az események. Megterveztem, bevásároltam és nekiestem a festésnek.

Anyagszükséglet

  • minimum egy kopott radiátor (hehe)
  • radiátorfesték
  • ecsetek

Mint kiderült, nem lehet ám akármivel lefesteni, mert hőálló festékre van szükség, hogy fűtési időszakban ne pattogjon le róla az új borítás. Nagy szerencsémre találtam a közeli barkácsáruházban ilyet. Mivel nem akartam sokat pepecselni vele (naná, hogy nem) így olyat választottam, ami alapozó és lakk volt egyben. Az ára miatt pedig egy saját márkás, magasfényű, fehér változatra esett a választásom.

radiator_festes.jpg

Egyéb apróságok

  • fólia, újságpapír, stb., hogy ne a padlóra csöpögjön a festék
  • festőszalag (mérőóra letakarásához)
  • hígító az ecset kimosásához (és a tisztálkodáshoz vagy vegyél gumikesztyűt)
  • üres üveg, ha te sem akarsz közvetlenül a festékesdobozból festeni (így kevésbé szárad be a maradék)
  • keverőpálcika (nálam ezt a szerepet a hurkapálca töltötte be)
  • csavarhúzó (Az előző nap a kiöntés során sajnos a peremhez kötött a festékesdoboz teteje és nem volt elég erőm kinyitni magamtól. Gyerekkoromban biztos több spenótot kellett volna ennem akárcsak Popeyenek.)

Előkészületek

A radiátorokat egyenként portalanítottam, mindig a festés megkezdése előtt közvetlenül. Mivel nálunk még a hagyományos, régi típusúak és nem lapradiátorok vannak fent, hogy nem volt egyszerű, iszonyú sok időm elment vele.

  • ecsettel kisöprögettem a közöket egymás után végig
  • porszívóval kitakarítottam, amennyire tudtam
  • majd portörlő kendővel, mosószeres ruhával és szárazzal megint áttöröltem
  • leteregettem a radiátor alá, hogy ne csöpögjön le a festék
  • + a mérőórát ha van rajta,neked is festőszalaggal le kell ragasztani, nehogy festékes legyen

lakas_felujitas_3.jpg

Be kell vallanom, hogy nagyon nem volt kedvem végig smirglizni a radiátorokat, ráadásul nagy valószínűséggel az apróbb rácsoknál nem is sikerült volna rendesen, így ezt a lépést hanyagoltam.

Hogyan is zajlott maga a festés?

Semmi ördöngösség nem volt benne, aki festett már bármit is, az tudja a lépéseket.

  • festéket felrázni, megkeverni
  • ecsettel felhordani a festéket két rétegben (Egy nap száradási időt hagyni közötte, ez fontos.)

radiator_festes_hazilag_28.jpg

Mire kell figyelni?

  • A radiátor nem mehet a festés közben, tehát lehetőleg ne fűtési időszakban állj neki különben tönkremegy a munkád. Viszont a teljes megszáradás után már gond nélkül fűthetsz.
  • Ne a legolcsóbb fajta ecsettel állj neki, mert úgy jársz mint én, hogy fél percenként szedegetheted ki az ecsetszőröket a friss festésből.

Szívesen írnám, hogy pikk-pakk kész voltam vele, de a száradási idők (és egyéb teendőim miatt) több napot vett igénybe a dolog.

Milyen lett a radiátor, amikor elkészült?

Még egyszer, ilyen volt:

radiator_festes_hazilag_36.JPG

Ilyen lett:

radiator_festes_hazilag_72.jpg

(A másik radiátort elfelejtettem lefotózni amikor elkészült, annyira örültem, most pedig nem sokat látnál, mert a képet eltakarná az ülőgarnitúra. Bocsi.)

Szerintem klasszisokkal jobb, főleg ahhoz képest, amilyen eredetileg volt. Tudom, hogy egy új extra modern radiátor nyomába se ér megjelenés szempontjából, de a költségek is jóval alacsonyabbak voltak.

Mennyibe került?

Egy 41x61 cm-es és egy 61x66 cm-es radiátor lekenése volt a cél, amit el is értem. A radiátor festék 375 militeres kiszereléses fajtájából két rétegben 2 dobozzal fogyasztottam el, úgy, hogy egy kevés még lötyögött a második alján, amikor végeztem.

A két doboz festék 3400 Ft-ba került + 400 Ft-ért vettem ecseteket ez így 3800 Ft, mert minden más volt hozzá itthon. Ellenben ha két új radiátort vettem volna, akkor kb. 16000 Ft-ot kellett volna az áruházban hagynom, a beszerelési költségekről nem is beszélve.

Mikor jó dolog átfesteni a radiátort?

  • ha a régi radiátorod rondán néz ki, de teszi a dolgát
  • ha egyszerűen sajnálnod kidobni a régi fűtőtestet, ameddig működik
  • ha néhány évvel ki akarod tolni a radiátor lecserélését, de addig is mutasson valahogy
  • ha olcsó megoldást keresel

Mikor felejtős ez a módszer?

  • ha a radiátor rossz vagy ha teljesítményén szeretnél javítani (mert azon nem segít ez a festék)
  • ha nem tudsz megbékülni vele, hogy nem olyan lesz mintha vadi új radiátorod lenne
  • ha egyszerűen nem tetszik az újrafestett radiátor és te inkább egy modernebb változatra gyűjtesz

Nem állítom, hogy mindenki számára tökéletes megoldás lehet a radiátor újrafestése, de jó ha tudja az ember mókus, hogy van más választása is, mint a megkopott régit nézegetni, vagy rengeteg pénzért venni egy újat. Időnként az arany középút a célra vezető.

spórolás festés fűtés DIY

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr6214194783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KiraCeles 2018.09.30. 12:51:58

És még egyszerűbb, ha az ember festék-sprayt használ. Például mert nem kell hozzá ecset, sokkal gyorsabban elkészül, és nem kell 24 órát várni két réteg között.
Viszont kimosni tényleg nem árt. Én az enyémet a zuhany nagynyomású állásával mostam le (leszerelés nélkül, mert a fürdőszobában van, és mert nem vagyok radiátor-szerelő - tettem alá lavórt). Ez volt a legnehezebb rész. Utána a festés már gyerekjáték.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.30. 13:28:17

*én* azért lecsiszoltam volna

boom2 2018.09.30. 13:38:23

A képen látható radiátorra kár volt egy fillért is elcseszni, nem beszélve az időről.
Ez a leghitványabb, semmitérőbb radiátor, ami csak van, rendkívül ajánlott kicserélni, akár a régi öntöttvasra(újban is van), vagy új lapradiátorra!!!

lutria 2018.09.30. 14:45:01

Nemrég cseréltem le az ugyanilyen tipusú,ugyanígy lefestett radiátorokat modernre,gondoltam pár ezerért eladom őket,az egyik vevő pont azért nem vette meg őket mert miért vannak feherre lefestve,neki a 35+ éves eredeti színben kellett volna...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 17:23:29

Ahogy fentebb írták, a festék eltömítheto a radiátorlemezek réseit. Ez csökkenti a hőleadást, ezért a kedves felhasználó a termosztatikus szelepet magasabb hőmérsékletre állítja. A költségmegosztó működési elvéből fakadóan pedig ekkor ugyanannyi felhasznált hőmennyiségért többet fog fizetni.

Napraforgó53 2018.09.30. 17:29:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én nem vettem ezt észre. Mert nyilván nem centiméter vastagon fested a radiátort. Én is megtettem jó pár éve, a költségmegosztón pedig semmi sem változott. A szelepet sem kellett magasabb hőmérsékletre állítani. És eszem ágában sem volt soha lecserélni, ami működik, csak egy kissé randa. Most már nem az. Köszönjük a cikket!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 17:44:32

@Napraforgó53:

Nyilván arra az esetre írtam, amikor a festék eltömíti a réseket. Lapradiátornál meg eleve fel sem merül a probléma, hacsak tényleg nem centis vastagságban hordod fel a festéket.

GöTi 2018.09.30. 17:45:02

Ha ügyesebb mókus akarsz lenni, akkor legközelebb kerüld el a közeli barkácsáruházat.
A festékeknek van színkódja, azoknak is, amik a falaidon vannak. Ha nem túl erős színek, akkor egy jó festék-szakboltban [cipőt a húsboltból...] kikeverik neked a hőálló festéket a fal színére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 18:01:21

@GöTi:

Vigyen a falból mintát a festékboltba? Mert esélyes, hogy nem tudja a fal festékének színkódját.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 18:08:29

Aztán meg nem mindenkinek van otthon pl. "hardveres" Pantone színskálája.

GöTi 2018.09.30. 18:09:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az ügyes mókus tudja, mert eltette a lakás iratai közé a falfesték színkódját, mert a színkeverést, már a falfestéskor sem bízta rá Jóskapistára a környék alkesz szobafestőjére.

Ha nem tudja, akkor a segítőkész festékboltban "egy estére - egy reggelre" kölcsön kaphat egy színkódokat tartalmazó kártyasort, aztán kiforgatja, megkeresi a legközelebbi szín kódját.

Bingó!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 18:20:50

@GöTi:

Azt azért megnézném, hány lakástulajdonosnak van meg a falfesték színkódja, főleg ha mókus módra saját maga festette ki a falakat és keverte ki a színt.

A színskála kölcsönkérése esélyesebb, bár azt is jobb napfénynél használni annak ellenére, hogy az izzólámpa CRI-je is 100.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 18:22:00

@GöTi:

"Jóskapistára a környék alkesz szobafestőjére"

Te már találkoztál nem alkesz szobafestővel? Én még nem.

GöTi 2018.09.30. 18:27:33

Miskolcon, az elmaradottnak csúfolt Borsodban az összes színkevert festék dobozának tetejére ráragasztottak a boltban egy öntapadó cetlit a festék színódjával...

A meddő felesleges vitából kiszálltam.

Szép napot!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.30. 18:38:45

Nem úgy vettem észre, hogy vitatkoztunk volna, sajnálom, ha te úgy véled.

Johnny16v 2018.09.30. 23:49:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
-80 mikron rétegvastagsággal nem hinném, annál kicsit szélesebbek azok a rések, nem falfestékkel kell festeni.
-Pantone színeket a festékiparban nem használunk (kivéve nyomdafestékek). Színeket kártya alapján nappali fényben szoktunk ellenőrizni, megelőzendő a metamériát (amikor 2 árnyalat egy típusú fényben ugyanolyan, más fényben viszont különbözik)
A spray jó, ha le tudod a radiátort venni, egy lakásban sok lesz a mellészórás...
a helyén mázolva a legjobb egy minőségi vizes radiátorzománc és hozzá egy prémium vizes ecset.

Johnny16v 2018.10.01. 00:00:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Néhány ezerrel már találkoztam, nagyon sokan nem isznak munka közben.
A színmérésre visszatérve pedig szinte az összes üzletnek, amelyik foglalkozik színkeveréssel, annak van elektronikus színmérője, amivel meg lehet keresni az adott színhez legközelebbi színkódot egy csomó színpalettából. Ez egy is kézi kütyü, ezt is ki lehet kölcsönözni sok helyen kaució ellenében.

bontottcsirke 2018.10.01. 08:19:11

Az ilyen típusú radiátort kár lefesteni. Esetleg egy öntöttvas vagy vastag lemezradiátort még megértem valahol de itt kát a gőzért.

igazi hős 2018.10.01. 08:35:21

@Johnny16v: Szerintem a spré akkor is jó, ha nem szeded le. Én lusta vagyok, raktam a radiátor mögé egy festőfóliát, a csapot is betekertem vele és lefújtam. Nem tökéletes, de előtte tök rozsdás volt, most közel egyformán fehér mindenütt (20 centiről látszik, ahogy kicsit megfolyt), szóval még a feleségemnek is megfelel, pedig ő elég szigorú minőségi ellenőr. Mondjuk azt nem számoltam ki, hogy mivel olcsóbb megcsinálni: lehet, hogy a festés nyer, ha a saját időmet nem számolom bele.

igazi hős 2018.10.01. 08:36:52

@Johnny16v: "80 mikron rétegvastagság" Ez nem egy nagyon profin fújt réteg vastagsága? Ecsettel nem nagyon lehet ezt elérni, nem?

netrunner71 2018.10.01. 09:05:13

@boom2:

Öntött vas radiátor, bár létezik még, de aránytalanul drága.

Az acéllemez lapradiátor méretben nem stimmel, a képen 600 mm-es kötéstávolságú radiátor van, ez az acéllemeznél 540 mm, azaz át kell alakítani a kötést.
Ráadásul ezeknek 1/2 collos kötésük van, a fenti radiátor 3/4 collossal van kötve. Bár leszűkíthető, de nem véletlenül van nagyobb keresztmetszetű kötés kialakítva.

De van még egy gond vele: ha olyan rendszerbe illeszted ahol aluminium radiátorok vannak, elveszíti a garanciát. És van esély arra is, hogy pár év múlva ki is lyukad.

Johnny16v 2018.10.01. 09:41:46

@igazi hős: Nem, ecsettel a festék viszkozitásától függően 40-60 mikronos rétegvastagságot tudsz elérni kb. A megfelelő fémvédelemhez a teljes bevonat általában min. 100 mikron körül kell, hogy legyen, különben a víz- és oxigénzáró képessége nem lesz megfelelő és nem fog a rozsdásodás ellen megfelelően védeni. Fújva kb 4-5 réteget kell felhordani, ennyivel kisebb a rétegvastagság. Az autóipari fényezés megint más, ott a különbség az, hogy jóval finomabb szemcseméretű töltőanyagot használnak a festékhez (ha jól emlékszem 5 mikron helyett 1-2 mikronost max, de ez már elég rég volt), így tudnak 5-6-7 réteggel is 150-200 mikron alatti bevonatokat elérni.

retimre75 2018.10.18. 12:58:24

Ha a régi radiátor takarításának és festésének idejét is megszeretnéd spórolni, inkább nézz körbe itt: szerelvenybolt.hu/viz-gaz-futes/radiatorok/lapradiatorok/szelepes-lapradiatorok-632/10v-beepitett-szelepes-lapradiator tökéletesen működő esztétikus és olcsó radiátorokat lehet kapni náluk.... szerintem felesleges rövidtávú megoldásra pénzt kidobni.

2019.06.12. 22:39:20

Nekem öntöttvas radiátorok vannak, de már igen tré állapotban, már ami az esztétikát illeti. Szeretném renoválni, nem feltétlen a leggyorsabb módszer érdekelne, hanem a legeredményesebb. Szoktak ilyet homokszórni?

mokuspanna 2019.06.13. 12:37:57

@Jankove: Elképzelhető, de sajna azt még nem próbáltuk, így nem merném ajánlani. Olyan szakit keresnék, aki csinált már ilyet!

2019.06.22. 22:32:00

@mokuspanna: "Olyan szakit keresnék, aki csinált már ilyet!"

Hát öntöttvas, és festett, ha rendesen tömítjük, akkor szerintem működhet. Köszi mindenesetre, körülnézek foglalkozik-e valaki ilyesmivel.

mokuspanna 2019.06.22. 22:51:01

@Jankove: Javaslom, nézz körül a partnercégünknél, a szakemberkereső cégnél: joszaki.hu és ha nem találsz megfelelő szakembert, keress nyugodtan, igyekszem segíteni! ;) hello@duhosmokus.hu
süti beállítások módosítása