A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

5 szabadtéri játék, amit kár lenne kihagyni még a jó időben

2018. augusztus 29.

A nyári és őszi időszak egyik legnagyobb kihívása elfoglaltságot találni a gyerkőcöknek, lehetőleg a szabad ég alatt. Most 5 olyan kültéri játékot hoztam, amit még biztos nem próbáltatok és házilag is könnyen elkészíthetők. Induljon a móka!

szabadteri_jatekok_gyerekeknek.jpg

Ez a cikk egy korábbi szintén 5 szabadtéri játékot bemutató minisorozat második része. Ha kíváncsi vagy az elsőre, akkor itt találod!

De most következzenek a legújabb játékötletek.

Jégtömbbe zárt kincskeresés

Magamtól biztos nem jutott volna eszembe így elfoglalni a kicsit idősebb csemetéket, de mennyire jó ötlet! Elkészíteni hosszabb ideig tart, de a jó hír az, hogy a fagyasztódat foglalkoztatja, nem téged. :)

Hozzávalók:

  • egy méretesebb fagyasztást jól bíró doboz
  • sok-sok kis méretű gyerekjáték (olyan, aminek nincs gondja a vízzel pl.gumiból készült állatfigurák)
  • eszközök a jégtömb bontásához (kalapács, spakli, fémreszelő, hajszárító stb.)

husito_jatekok.jpg

Az elkészítése nem bonyolult, le kell fagyasztani a különböző játékokkal dúsított vizet. Olyan játékokat válassz, aminek egy része fent marad a víz tetején, a másik része pedig lesüllyed az aljára, így nem koncentrálódnak majd a jégtömb egyik oldalára.

Amikor elkészült a jégtömb, tedd ki a kertbe és kérd meg a kis mókusodat, hogy a szerszámok segítségével gyűjtse össze az összes meglepetést a jég belsejéből.

Vigyázz, hogy csak olyan szerszámokat adj a gyerkőc kezébe, amit kellő magabiztossággal és már balesetmentesen tud használni!

Festékes lufi darts

Ez a játék örök nyomot hagy nemcsak a festővásznon, hanem a kis mókusok szívében is. Óriási élmény, amit nem lehet elfelejteni.

mia1.gif

Hozzávalók:

  • egy csomag lufi vagy vízibomba
  • a lufik rögzítéséhez segédeszközök (celux/rajzszög/cérna és tű stb.)
  • különböző színű festék pl. tempera
  • festővászon vagy kartonpapír
  • darts nyilak

A lufiba tölts egy kis festéket vagy jó sokat, attól függően milyen végeredményt szeretnél és rögzítsd őket a kartonlapra. Innentől már nagyon egyszerű a feladat a céltáblát fel kell állítani, és darts nyilakat dobálva, ki kell pukkasztani a festékes lufikat.

szabadteri_kreativ_jatekok_gyereknek.jpg

Mivel a tábla körül tiszta festék lesz minden ideális lenne, ha nem a nagyi kedvenc rózsabokrai vagy a frissen fehérre festett terasz oldalához állítanátok fel a céltáblát. Ha mégis így tennétek, nem ér ám rám mutogatni, hogy tőlem származik a játék ötlet. Nem-nem.

Labdaeső

A játék elve nagyon hasonlít a legendás jenga játékhoz, csak új köntöst kapott. Órákig lehet vele játszani, anélkül, hogy unalmassá válna, és még egy kevésbé napsütéses időben is elővehető. Bár az elkészítéséhez kell némi kézügyesség, de nagyon megéri.

kulteri_jatek_gyereknek.jpg

Hozzávalók:

  • hacsak nincs otthon egy a képen is szereplő kész állvány, akkor faanyagok, szögek és kalapács
  • drótháló vagy műanyag csirkeháló (ha szükséges merevítéssel)
  • sok pálca, faág stb. (a hurkapálca is jó lehet)
  • sok-sok színes labda
  • +festék az állvány, és a pálcák lekenéséhez

Ha apának (vagy ügyes kezű anyának) van egy szabad órája, akkor ripsz-ropsz elkészülhet a játékhoz szükséges torony. A háló széleinél érdemes körültekintőnek lenni, nehogy élesen kiálló szélek maradjanak hátra.

A játéknak az a lényege, hogy úgy kell kihúzkodni a pálcákat a labdák alól, hogy azok ne tudjanak leesni. Akinél megindul a labdafolyam, az vesztett, a többiek pedig a nyertesek táborát erősítik.

Vízibomba pinata

Ki ne álmodozott volna arról, hogy születésnapjára kap egy finomságokkal töltött pinatát? De a belsejét rejtő finomságoknál csak egy klasszabb van benne, ahogy meg kell szerezni őket.

pinata.jpg

Ebben a szabadtéri játékban egy frissítőbb és ha lehet fokozni, akkor egy még viccesebb verziója készül. Érdemes egy igazán forró, nyári napot választani a játékhoz.

Hozzávalók:

  • vízibombák
  • kötél
  • valamilyen eszköz a leveréshez (Nem muszáj baseball ütőnek lennie, lehet helyette seprűnyél is.)
  • sál, vagy alváshoz használt szemtakaró

vizibomba_pinata.jpg

A vízibombákat fel kell tölteni vízzel és felkötözni őket a szájuknál fogva egy kötélre. Ha különböző méretű gömböket sikerül készíteni az a legjobb.

Nem maradt más hátra mint bekötni a kis mókus szemét és jól megpörgetni majd a kezébe adni a harci eszközt. Kezdődhet is a játék, itt garantált lesz a visítással tarkított felfrissülés.

Udvari twister

Ha több kis mókus szórakoztatása a cél, akkor talán nem is lehet jobbat kitalálni a twisternél. Izgalmas és változatos játék, ami még jól le is fárasztja a kis örökmozgókat.

Hogy mi nem kell hozzá? Megvenni 6000-8000 Ft-ért a kész játékot a boltban. Sokkal jobb ha otthon magatok készítitek pár száz forintból.

udvari_twister.jpg

Hozzávalók:

  • 4 különböző színű festék, amivel a pöttyöket fel tudjátok rajzolni a fűre

Gondolom a játék menetét már senkinek nem kell bemutatnom, szóval ugorjon a játék elkészítésének módjára inkább. Színenként 6 egyforma távolságra lévő pöttyöt kell felfesteni egy oszlopba a gyepre. Úgy, hogy a piros, kék, sárga, zöld oszlopok ilyen sorrendben kerüljenek egymás mellé (persze akkor sincs tragédia ha felcserélitek őket).

Ha ez kész, jöhet a sorsoláshoz szükséges eszköz elkészítése. Ez többféleképpen megvalósítható:

  • két tálba beleteszitek a szín valamint a kéz-láb lehetséges variációit papírcetlire felírva és minden lépés előtt mindkét tálból húztok egy-egy kitételt (pl. bal tálból a kék, jobb tálból a jobb kéz feliratot)
  • vesztek egy 16 oldalú dobókockát és csináltok hozzá egy táblázatot, hogy melyik szám mit jelöl (pl. 2-es: a bal láb a kék mezőre)
  • némi leleményességgel az eredeti négyzet alakú tábla is elkészíthető a tetején pörgő nyíllal is

 Ha nem vagy benne biztos, hogy megszáradt a festék a füvön, akkor adj a kicsikre olyan ruhát, amit nem sajnálsz ha összefogja a festék.

Ennyi kreatív játékkal azt hiszem, bármilyen korú kis mókus délutánját fel lehet dobni. Ha neked is vannak jól bevált, házilag is elkészíthető szabadtéri játék ötleteidet, oszd meg mókusközösségünkkel itt kommentben, vagy a facebook oldalunkon. Jelige: Mert játszani jó!

További ötletekért pedig kattints szponzorunk cikkére, hiszen ott is sok izgi tippet találhatsz! ;) 

játék gyerek nyár saját készítésű

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1014129945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása