A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

5 szabadtéri játék, ami vidámmá varázsolja a nyarat

2018. augusztus 23.

Javában tombol a nyári szünet és szuper lenne, ha kis mókusok egyre több időt töltenének kint a jó levegőn. De hogyan lehet erre rávenni őket? Hát vadiúj kültéri játékokkal! Hoztam is mindjárt öt rendkívüli menő szabadtéri játékot, amit fillérekből elkészíthettek, akár közösen is.

szabadteri_kerti_jatekok_gyereknek.jpg

Gyerkőcöt rejtő buborék

A buborékfújóért a legtöbb gyerek rajong, és eljön az az időszak, amikor minél nagyobb buborékokat szeretne fújni. Ezzel a játékkal biztos, hogy te lehetsz a legklasszabb mami (vagy papi). És ki ne pályázna erre a címre?

Hozzávalók:

  • gyerekmedence
  • hullahopp karika
  • mosogatószer (állítólag antibakteriális változattal kevésbé hatékony)
  • víz
  • + kukorica szirup
  • +zselatin

A legtöbben ezt az egyszerű keveréket használják, de néhányan a + jellel jelölt összetevőkből is tesznek bele egy keveset, hogy még strapabíróbb legyen a buborék, de ez opcionális. A mennyiséget tekintve nagy eltérések vannak a különböző receptek között, de 20 liter vízhez nagyjából 2 liter mosogatószerre lesz szükség.

szabadteri_jatekok_gyereknek.jpg

A vizet finoman össze kell keverni a mosogatószerrel és állni hagyni egy estén keresztül. Vigyázni kell a folyadékkal, mert a túl sok hab árt a buborék képzésnek, szóval csak óvatosan. 

Amikor minden készen áll a játékra, meg kell kérni a kis mókusod, hogy álljon a medence közepére és ne mozogjon. Ekkor a hullahopp karikát át kell emelni a fején és bele kell mártani a medencébe, és nagyon lassan felemelni a kicsi köré a buborékot. Ha sikerrel jártok garantált lesz a boldogság, és nagyszerű fényképeket is készíthettek.

Lufi borotválás

Tökéletes móka még szülinapi partykhoz is, hiszen remek versenyeket lehet rendezni belőle, ráadásul hosszú ideig leköti a siserehadat.

Hozzávalók:

  • egy csomag lufi (vagy kettő)
  • borotvahab
  • eldobható borotva (annyi ahány kis mókus szeretne játszani) Érdemes a szülőkre is tervezni, úgysem bírják ki, anélkül, hogy ne szállnának be ők is. :)

Maga a játék nagyon egyszerű: a felkötött vagy kézben tartott lufit be kell kenni borotvahabbal és a gyereknek anélkül kell megborotválniuk, hogy kidurrantanák a lufikat.

kulteri_jatekok_gyerekeknek.jpg

Bár a mai eldobható borotvák viszonylag biztonságosak és kicsi a sérülés veszélye, de azért túl kicsi gyerek kezébe ne adjuk és ne hagyjuk őket felügyelet nélkül a játék alatt.

Ha nagyon meleg az idő, akkor nyugodtan lehet sima lufi helyett vízibombát is használni, hogy kipukkanáskor nagyobb legyen a kacagás.

Festés tojás bombával

Ez egy nagyon kreatív alkotójáték, és mivel nyakig maszatosnak lehet lenni közben a gyerek imádják.

Hozzávalók:

  • a tojáshéj, ami a tetején van egy picit kilyukasztva vagy megtörve (minél több)
  • tojástartó, hogy ne boruljanak fel a héjak
  • különböző színű festéket (ez lehet ételszínezék, tempera stb.)
  •  kartonpapír vagy régi póló
  • kellékek a kartonpapír vagy régi póló rögzítéséhez/felakasztásához/felállításához

tojas_dobas_festes_kreativ_jatekok_gyereknek.jpg

A játék igényel némi előkészületet, de semmi ördöngösségtől nem kell tartani, és nyugodtan megbízhatjuk vele a gyerekeket is. A tojáshéjakba bele kell tölteni a festéket és rögzíteni a kartonlapot a kertben.  

Amikor minden kész, az udvaron felállított célpontot már lehet is dobálni. Ha olyan alapanyagokat választottál, akkor a végeredményként kapott összefröcskölt művet el is teheted emlékbe.

Kötélerdő

Ha nem szeretnéd, hogy a gyerek vizesek legyenek, mert mondjuk felhősebb az idő, akkor itt egy remek ügyességi játék.

Hozzávalók:

  • néhány vastagabb törzsű fa egymáshoz közelebb
  • egy gombolyag madzag

A fák törzsei közé feszítsd ki a madzagot úgy, hogy egyik fa törzsét megkerülve mész a következő fához és így tovább. Akkor voltál ügyes, ha a végeredmény egy kaotikusnak tűnő pókhálót formál.

Ezen az akadálypályán kell átkelni az egyik oldalról a másikra. Minél több fát vonsz be, annál bonyolultabb lehet a játék, amit különböző oldalakról is meg lehet közelíteni.

hazi_kalandpark.jpg

Tipp: Ha a kötelek szálait különböző színekre befested, akkor lehet nehezíteni a feladatot azzal, hogy úgy kell áthatolni a kötél dzsungelen, hogy mindig hozzáérsz valamelyik testrészeddel egy bizonyos színű madzaghoz. De csak egy előre kiválasztott színűhöz!

Tipp 2: Ha a madzag festése még nem száradt meg, akkor egy nem sajnált pólóval könnyen ellenőrizhető, hogy a gyerekek hozzáértek-e valamelyik kifeszített szálhoz vagy sem.

Ha kitalálsz a feladathoz egy remek mesét is, akkor szinte bármelyik gyerek rávető egy kis testmozgásra, pl. ez egy lézermező, és a fénysugarak érintése nélkül kell eljutni a kincshez. A sikeres teljesítés után érdemes apróbb nyereménnyel is kedveskedni.

Kavics a vödörbe

Ebben a játékban az a szuper,  hogy óvodásoknak épp olyan szórakoztató lehet, mint a játékos kedvű felnőtteknek.

Hozzávalók:

  • egy vastagabb léc vagy parafa/fatábla
  • műanyag vödrök/ kiszuperált fürdőszobai kosárkák/ műanyag fagyis dobozok (Szinte bármi megfelel a célnak, még a különböző méretű joghurtos poharak is.)
  • a rögzítéshez szögek és kalapács
  • festék és ecset a pontszámok felfestéséhez
  • kavics vagy kis labda a dobáshoz

A céltáblát úgy kell összeállítani, hogy a kisebb méretű edények több pontot érjenek és nehezebb legyen beletalálni, mint nagyobb szájú társaikba. Amint elkészült a céltábla, már kezdődhet is a szórakozás.

kerti_jatekok.jpg

A gyerekek korától függően érdemes minél kisebb vagy épp nagyobbacska méretű kosarakat rögzíteni, és változtatni a céltáblától való távolságot is.

Érdemes minél nagyobb táblán minél több célt kialakítani, hogy izgalmasabb legyen a játék. Ha egyszer elkészítettétek a céltáblát, akkor  jó ha megőrizitek, mert sok évig nyújthat kellemes szabadtéri kikapcsolódást.

Itt a remek alkalom, hogy kis mókusodat eddig számára ismeretlen játékokkal ismertesd meg. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel a játékokkal nagyon jól fogtok szórakozni, és senki nem fog arra panaszkodni, hogy unatkozik.

De persze az ötletek tárháza végtelen, szóval ha még mindig maradt üres időpont a nyári szüneti naptárban, kattints további tippekért! ;)

játék nyár szabadidő kreativitás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8814126715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása