A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így fess csempét saját kezűleg, házilag - saját tapasztalat + jó tanácsok, hogy neked már simán menjen!

2018. január 14.

Felújítanád a konyhádat, de nincs elég pénzed, időd vagy energiád, hogy szétveresd az egészet? Ha úgy érzed, hogy egy ideje nem szívesen töltöd az idődet a konyhádban, és szeretnéd valahogyan felfrissíteni, akkor a csempefestés egy remek megoldás lesz neked és a konyhádnak is! Mutatom, milyen más tud lenni, ha újrafested!

borito.png

A folyamatra sokan mondják, hogy nem lehet elrontani, mégis úgy gondoltam, hogy jó, ha össze van szedve és lépésről-lépésre bemutatva, hogy mire is van szükség. Jó, ha látod, hogyan zajlik a csempefestés, hogy igazán fel tudj készülni arra az 1-2 megterhelő napra, amikor készül a nagy projekt.

Saját tapasztalat + jó tanácsok

Én még nem mertem nekifutni, de van egy szuperkedves otthonszervezési tanácsadó csajszi (igen, otthonszervező - majd elmondom azt is, mit tud ;)), aki vállalta, hogy a saját konyháján bemutatja a folyamatot és meg is írja az én mókusaimnak. Íme az ő saját tapasztalatai és jó tanácsai.

"Két éve költöztünk be a jelenlegi lakásunkba. Szerelem volt első látásra, imádjuk. A konyhabútor és a csempe nem igényelte a cserét, mivel jó állapotban volt. Mégis, a barna bútor és a narancssárgás csempe egyáltalán nem volt összhangban az otthonunk többi részével. Sokat gondolkoztam, hogy mi lenne a megoldás a következő pár évre, mert addig biztosan nem fogunk változtatni. Szétveretni azonban nem akartam, de nem éreztem magam boldognak a konyhában.

"A cél egy letisztult, világosabb konyha volt."

Eszembe jutott a csempefestés, mint egy jó megoldás. Körbekérdeztem, utána olvasgattam a pontos folyamatnak és a hozzátartozó praktikáknak. Még ha hibázok is, ennél biztosan nem fogom kevésbé jól érezni magam a konyhámban, így izgalmak közepette belevágtam. A cél egy letisztult, világosabb konyha volt.

Ilyen volt a konyhám eredetileg:

ke_pernyo_foto_2017-09-12_13_41_53.png

Mire van szükséged a csempefestéshez?

1-2 napon kívül, amikor nem nagyon tudjátok majd használni a konyhát. Bocsi, de ezzel számolnod kell! ;)

  • zsíroldó, vagy ecet (az pont jó, amivel általában letisztítod a csempe felületét)
  • teddy henger
  • keverőtál
  • hídképző alapozó - ez a fajta festék segít, hogy a lealapozott felületre bármilyen festéket felhordass. (Én a Harzo T16-ot használtam.)
  • csempefesték (én a Trinát csempefestéket választottam)
  • ecset - hogy az éleket is könnyen és szépen le tudd festeni vele
  • ragasztócsík - Nem feltétlen szükséges, de ha el akarod kerülni az órákon át tartó utómunkát, -amikor lekapargatod a konyhaputodról a festéket-, akkor javaslom, hogy te is vegyél!
  • sok újságpapír/papír - igazából bármi, amivel lefedheted a konyhapultodat (az órákon át tartó súrolástól kíméled meg magad, ha nem hagyod ki a listáról)
  • egy pár gumikesztyű sem árt, ha kéznél van (ezt ugye nem kell magyarázni? :))

img_0116.JPG

Mennyibe kerül a csempefestés?

A csempefestés kb. 10.000 Ft-ból megoldható. A festékboltban nagyon rendesek, segítenek. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen fajtát válassz vagy milyen színt szeretnél, akkor ne legyél rest tanácsot kérni. Tudom, ez közhely, mégis sokan utólag bánják meg, hogy a maguk feje után mentek! Ne járj így! :P

Mennyi időt vesz igénybe?

  • csempetisztítás+leszerelés+elpakolás - 1-2 óra
  • ragasztócsík+újságpapír leterítése - 10-15 perc
  • alapozó felvitele - 30 perc - 1 óra
  • alapozó száradása - 1-2 óra - páratartalomtól és meleg időtől függően
  • réteg festék felvitele - 1-1.5 óra
  • száradás - 4-8 óra (biztos ami biztos)
  • 2. réteg festék felvitele (ha sötét csempéd volt, vagy még nem vagy megelégedve az eredménnyel) 1-1.5 óra
  • száradás - 4-8 óra
  • visszapakolás+visszaszerelés+súrolás/takarítás - 1-2 óra

Mint láthatod, erősen függ a a lefesteni kívánt felület nagyságától és a rétegek számától. Összesen számolj legalább 14-28 órával. Jó hír azonban, hogy ezeket az órákat nem kell mind a csempe lefestésével töltened, mert a száradási időben nyugodtan magára hagyhatod a konyhát és kávézhatsz velem! ;)

kepkivagas2.JPG

… 1,5-2 nap és már használhatod is a konyhádat!

A csempefestés folyamata lépésről-lépésre

  1. Pakolj el mindent a konyhából. Szereld le a különböző kampókat, aljzatokat és egyéb tárolóeszközöket, amik zavarhatnak a festésben, és akadályozzák, hogy a festék mindenhova eljusson.
  2. Alaposan tisztítsd meg a festeni kívánt felületet. A konyhánál a zsírtalanítás is elengedhetetlen. Erre bármilyen zsíroldó tisztító, de még az ecet is megfelel. Ha eddig nem tetted meg, akkor most jött el annak az ideje, hogy még a hónapokkal előtte felfröccsent olajmaradványoktól is megszabadulj.

    Fontos! Ha ott marad valami a csempén, akkor a festék nem tud odatapadni, és nem lesz tartós megoldás.
  3. A biztonság kedvéért használj ragasztószalagot, és borítsd be a felületeket a balesetek elkerülése végett. Bármennyire is profinak és óvatosnak gondolod magad, mindenhol festék lesz,- rajtad és a konyhapulton is-, törődj bele.

    A csempe környékét borítsd be újságpapírral, vagy bármiféle nejlonnal, ami megvédi a konyhádat és bútorokat a felesleges cseppektől.
  4. Végre nekiállhatsz a tényleges festésnek, jupijé. Először keverd fel az alapozó festéket. Ha semmi más nincs otthon, amit feláldoznál a célra, akkor megoldást nyújthat, ha bezacskózod az egyik fakanaladat, és azzal keversz.

    Fontos, hogy a festőtálcát, -amibe a teddy hengert mártogatod majd-, csak félig töltsd fel festékkel, mert akkor hatékonyabban tudod majd használni. Kend fel az alapozót (nálam a Harzo T16) a felületre. A mély fugáknál először vidd fel ecsettel az alapozót majd teddy henger segítségével vidd fel az alapozót a letisztított csempére.

    Ügyelj, hogy minden apró részt elérjen az alapozó, mert a festék csak így fog megtapadni. A száradási idő függ a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól is. Tudom nehéz, de legyél türelmes! Hivatalosan 4-6 óra után lehet átfesteni és a tapasztalat is azt mutatja, hogy minimum ennyi időre bizony szükség van, ahhoz, hogy valóban tartós legyen a munkánk! 

    A két réteg között az ecsetről és a teddy hengerről is szedd le a festéket, amennyire csak tudod, majd rakd őket vízbe, nehogy kiszáradjanak. Közben a teddy henger tálkáját is mosd ki.
    img_0118.JPG
  5. A megszáradt csempékre kend fel a festéket. Kezd el az ecsettel, menj végig a fugán, és csak utána folytasd a teddy hengerrel. A profik azt javasolják, hogy inkább kétszer vékonyabb rétegben kend fel a festéket, mint egyszer vastagabban. Figyelj a fugákra is, könnyedén felgyűlik bennük a festék. Gyorsan dolgozz, mert hamar szárad a festék. Ne tarts szünetet, mert különben ronda lesz, azt pedig nem akarhatod. Egy folyamatot mindig vigyél végig egyhuzamban. Szükség esetén ismételd meg a festést egy második réteg felvitelével. Ennél a munka résznél már csak a teddy hengert javaslom, mert különben négyzetes maradhat a csempe.
  6. Száradás után szerelj vissza mindent, tisztítsd meg a konyhapultod az esetleges cseppekről, és mosd meg a hajadat is, mert tuti az is festékes lett. Ha mindez kész használhatod a konyhádat, mint előtte.

Ha szeretnéd videón is látni a teljes csempefestő-folyamatot, ahogy Szandra csinálja, akkor azt itt meg tudod nézni!

Mikor jó ötlet a csempefestés?

  • Rövidtávon, pár évben gondolkodsz.
  • Kis megújulásra vágysz, világosításra, modernizálásra, lehetőleg minél olcsóbban.
  • Ha amúgy is szereted a DIY projekteket. :)
  • Nem jelentene problémát, ha néhol 1-2 éven belül javítgatni kellene, és ápolni a felületet.

Kinek nem való a csempefestés?

  • Ha te hosszútávon gondolkodsz, 5-10 évben vagy még többen.
  • Nincs időd, kedved, energiád megcsinálni.
  • Nem szeretnél vele foglalkozni később, és egy végleges megoldásra vágysz.
  • Ha domború mintás a konyhacsempéd és nem szereted. A kitüremkedő minták ugyanúgy látszódni fognak majd csempefestés után is, úgyhogy ide más megoldás kell!

A konyhám festése óta eltelt pár hét, és minden alkalommal amikor bemegyek, elmosolyodom. Nem csak azért, mert képes voltam én is csempét festeni, hanem azért is, mert annyira szép lett az eredmény. A kellemetlen érzés a konyhámmal kapcsolatban eltűnt.

Örülök, hogyha ott vagyok, világosabb lett a konyha, és tudom, hogy jó pár évig még fogom tudni élvezni a csempefestés eredményét. Az otthonunknak egy stresszmentes helynek kell lennie, ahol tudunk pihenni, kiereszteni a gőzt.

Ilyen lett a konyhám:

ke_pernyo_foto_2017-09-12_13_42_42.png

Vendégblog-bejegyzésünket köszönöm Cserta Szandrának, aki otthonszervezési tanácsadóként dolgozik. Ha még nem hallottál erről a szakmáról, vagy szeretnéd jobban megismeri a benne rejlő lehetőséget, érdemes megismerkedned vele. Én is sokat fejlődtem már tőle, pedig nem vagyok egyszerű eset! :D 

Olvasd el bemutatkozó sorait és iratkozz fel az ingyenes Napi Rendszerezős Egyperces videókurzusára! Imádni fogod és hihetetlen okosságokat oszt meg velünk Szandra mindennap! 

Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadójaként az ügyfeleimnek segítek, hogy megtalálják a boldogságot otthonukban, és olyan tárgyakkal és eszközökkel vegyék körül magukat, amik funkcionálisak az életükben, és boldogságot okoznak számukra. Célom, hogy segítsek neked rendet teremteni bonyolult, zűrzavaros, káosz uralta otthonodban, kezdve a ruhatáradtól a konyhai apróságokon át, egészen a gyerekszobában fellelhető játékokig a számodra legmegfelelőbb életstílus kialakításával. Végre igazán otthon érezheted majd magad, kiélvezheted pihenésed minden percét, mert a rendezettség hozzásegít az egészségesebb, boldogabb és produktívabb élethez.

A Kívül Belül Boldogság azért jött létre, hogy segítsünk mindazoknak, akik úgy érzik, hogy szükségük van egy kis extra tudatosságra, nyitottak egy szándékkal teli és értékvezérelt életre, és vágynak arra, hogy ezt az életet egy letisztult, rendszerezett környezetben éljék. Mert ha rend van kívül, akkor rend van belül. Ez a boldogság.

Mi hogyan tudunk neked segíteni? Ami egyszerű, az nem mindig könnyű. Mi ott leszünk minden lépésben melletted, segítünk elérni céljaidat, és közösen valósítjuk meg ideális életedet.Tanuld meg elengedni mindazt, ami nem ad hozzáadott értéket az életedhez, és legyél rendben kívül és belül. ^ Cserta Szandra, otthonszervezési tanácsadó

felújítás festés csempe vendégcikk DIY

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8913569763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2018.01.15. 19:18:22

Barbárság. Akár csak tíz percre is.

2018.01.15. 19:42:24

@wrstjnethn: igaz, mennyivel is kulturáltabb 10-20e /nm áron újracsempézni :) Napokig verni, bontani. Nincs ezzel semmi gond. Ha 2 év múlva a szürke lesz a divat, simán újra lehet festeni.
süti beállítások módosítása