A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hányféleképp kerülhet a sütőtök a tányérra? Töltjük, rakjuk, rántjuk! Mi van még?

2017. november 24.

Ha azt hiszed, hogy jövök egy unalmas sütőtökkrémlevessel, tévedsz! Oké, azt is megemlítem, mert nagy kedvenc nálunk is, de hihetetlen mennyiségű sütőtökvariáció van, amiknek, ha csak a tizedét kipróbálnám még idén, már mérgezést kapnék! No de, azért egy párral próbálkozzunk meg! Velem tartasz? :)

sutotokvariaciok_receptek.jpg

Először gyorsan fussuk le a “Miért jó, ha sütőtököt eszem?” kört és utána belevágunk a szuper válogatásba!

Ezért tökéletes választás a sütőtök

A sütőtök rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, így nemcsak az ízéért, hanem ezekért is érdemes fogyasztani:

  • béta-karotinban gazdag, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít, és kutatások szerint segít a rák megelőzésében (ami tuti: ártani biztos nem fog)
  • rostban gazdag, laktató, de kevés kalóriát tartalmaz, tehát ideális fogyókúrázóknak is
  • antioxidánsai segítik a kollagénépítést, szépíti a bőrt, pattanások ellen is hatásos
  • kiváló immunerősítő, segít kigyógyulni a megfázásból
  • csökkenti az allergiás tüsszögést és a köhögést (Még nem próbáltam, de szuper jól hangzik, ugye?)
  • magas a tápanyagtartalma és könnyen emészthető bébiételek kedvelt alapanyaga
  • hatásos a túlzott gyomorsavtermelés ellen
  • a Candida diéta fontos alkotóeleme, mert a sütőtök-fehérje legyőzi az élesztőgomba-fertőzéseket
  • csökkenti a csontritkulás esélyeit, valamint a koleszterinszintet
  • serkenti a veseműködést
  • tisztítja a vérereket és kiváló béltisztító
  • ja és olcsó és rengetegféleképp elkészíthető

Hát kell ennél több érv a sütőtökfogyasztás mellett? Nyam-nyam, de most már ne tököljünk tovább, helyesebben, de! Tegyük pont ezt, és receptekre fel!

Sütőtökös reggeli - Sütőtökös zabkása

Ősszel-télen én mindig visszatérek a zabkásareggelimhez. Nagyon egészséges, laktató és átmelegít, ami különösen jólesik ilyenkor, amikor kimászom a meleg ágyacskámból. Néhány perc alatt kész... mondjuk, amíg a kávéd lecsöpögésére vársz.

Szóval, felteszem főni a zabpelyhet, legtöbbször vízzel, ritkábban tejjel (ja, és picit megsózom). A mennyiségről nem tudok nyilatkozni, mert találomra öntöm a lábasba a hozzávalókat - főleg komásan reggel -, de nem tudod elrontani! Ha nem elég híg, akkor több folyadék kell, ha túl sok lett, akkor meg legalább marad későbbre is zabkása. Szóval, már nagyon lazán kezelem, félig csukott szemmel a dolgot. (Update: megnéztem a dobozát, a legtöbb azt írja, hogy 40 grammhoz 250 ml folyadék. Legyen ez az alap, aztán majd az ízlésedre formálod! ;))

A hűtőben lapuló héjtalan (de fura szó), sült sütőtököt villával beletöröm a trutyiba - igen, pont ráillik ez a kifejezés a végeredmény állagára-, és már falom is. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

sutotokos_zabkasa.JPG

Sütőtök krémlevesnek

Addig gondolom, nem mondok újdonságot, hogy sütőtök kell bele (kimagozva, meghámozva). Kell hozzá folyadék, ami lehet főzőtejszín, tej, kókusztej, zöldségalaplé vagy joghurt igény esetén pici vízzel felönteni. A sütőtök ízéhez remekül illik a gyömbér, a szerecsendió,a kurkuma, a fokhagyma és a chili is, de só és bors feltétlen kerüljön bele. Érdemes még a levest kiegészíteni esetleg vöröshagymával, krumplival. Az előkészített hozzávalókat megfőzzük, és ha kellően puha, leturmixoljuk és kész is, nem nagy ördöngösség.

sutotok_kremleves.jpg

Tálalási javaslat: tetején pirított baconkockákkal vagy tökmaggal.

Sokat segíthet ezeknél a recepteknél is, ha olyan konyhai eszközeid vannak, amikkel könnyebb a munka.
Mutatok 5 konyhai eszközt, amibe érdemes befektetni! --->

Főételnek - Lehet rakni…

Sós, rakott sütőtök

A rakott krumpli nagy kedvencem, és amikor megtudtam, hogy a krumplit kicserélhetem, vagy kiegészíthetem a receptben sütőtökkel, akkor felcsillant a szemem. Egy jól ismert recept, átdolgozva. Megpróbálhatom elmesélni, hogy milyen és miben más… de az semmit nem mondana neked, úgyhogy inkább próbáld ki!

Édes, rakott sütőtök

Ritkán lehet hallani édesebb receptverzióról, pedig létezik. Ha te is édesszájú vagy, akkor feltétlen próbáld ki. Csak vágd fel és pakolgasd őket egymásra és élvezd a hihetetlen ízorgiát! Lehet nagyobb darabokban is, de szerintem ha kisebbekre vágod, finomabb lesz!

rakott_sutotok.jpg

Hozzávalók:

  •        alma és/vagy birsalma
  •        szilva (aszalt is jó, de jobb a friss)
  •        körte
  •        narancs és/vagy mandarin
  •        szőlő és/vagy mazsola
  •        és persze sütőtök

Ha engem kérdezel, mézzel leöntve az igazi, kis fahéjjal megszórva, de a vaníliás cukorral is jóban vannak. A sütőben önthetsz alá egy kis gyümölcslevet, tálaláskor pedig egy kis tejszínhabbal kínáld!

… tölteni

Mondhatnám, hogy tölteni a sütőtököt szinte bármivel lehet, de ez olyan felszínes lenne. Szóval, lássuk a konkrétabb ötleteket, válaszd ki a számodra legszimpatikusabb összetevőket és hajrá:

- darálthús, kolbász, sonka, csirkemell
- rizs, tarhonya, kuszkusz
- túró
- spenót, rukkola
- gomba
- zeller
- cékla
- paradicsom
- minden mennyiségben és variációban sajt
- lencse
- mandula, dió - nem is kérdés, hogy ez a kedvenc, ugye? :)
- csicseriborsó
- vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma, póréhagyma

… vagy rántani

A hagyományos tojás, liszt, zsemlemorzsa szentháromságba forgatás után szigorúan olajban kell kisütni. A rántott sütőtök lehet a köret, de lehet a főétel is. Ízlés dolga. Utóbbi esetben friss salátával, paradicsomkarikával, vagy szalmakrumplival egészítsd ki, de elárulom, minden nélkül, magában is tökéletes! Kapros-joghurtos mártással pedig egyenesen isteni finom és letehetetlen!

sutotok_rantva.jpg

Desszertvariációk sütőtökből

Rengetegféle desszertfinomság készíthető sütőtökből és még a legalapvetőbb finomságokat is képes megbolondítani. Nem tudtam választani, hogy melyiket írjam le, így inkább felsorolok néhányat gondolatébresztőnek, ezek többségéhez valószínűleg már úgyis van jól bevált alaprecepted (ha kíváncsi vagy az én kedvencemre, jelezd és megírom):

- sütőtökös muffin
- sütőtökös amerikai palacsinta
- kakaós piskóta sütőtökkel és tejszínhabbal
- sütőtökkel bolondított gofri
- csíkos kalács, ahol a sötét részt váltja ki a sütőtök
- sütőtökös pite
- sütőtökös puszedli
- bolti chips helyett sütőtökchips, házilag
- sütőtökös kókuszgolyó
- sütőtökös-diós keksz * ezt mindenképp hozom majd külön ;)

Vacsorára is legyen sütőtök

Sütőtökkrém pirítósra

A sütőben elkészült sült tököt szabadítsd meg a héjától, majd egy joghurt kíséretében törd szét egy villával. Keverj hozzá különféle fűszereket, és ha kihűlt, már kenheted is a pirítósra. Persze, ha nem bírod kivárni míg kihűl, az sem gond, néhányan melegen is ajánlják. Érted… melegen ajánlják?! És akkor a beígért fűszerkombinációk:

  •        curry, római kömény és chili, gyömbér
  •        fokhagyma, rozmaring, bazsalikom
  •        őrölt fahéj, citrom reszelt héja, méz, szerecsendió*

* Ne ijesszen meg az édes méz, tökéletesen illeszkedik és már igazi karácsonyi hangulatot hoz, úgyhogy ha csak egyet próálsz ki, ez legyen az!

Sütőtökös humusz

A humuszt a legtöbb ember vagy sikítva elkerüli, vagy áhítattal fogyasztja. Ha rutinos humuszkészítő vagy, akkor csak annyit mondok, hogy keverj a humuszba egy kis sült sütőtököt is, de ha humuszszűz vagy még, akkor is olvass tovább! Egyszer mindenkinek le kell tesztelni, hogy ő melyik kategóriába esik, ha neked most jött el ez-az idő, akkor figyelj, jön a recept!

sutotok_humusz.jpg

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál tahinipaszta (ez a szezámmagkrém, másik neve) ha belejössz már ez is menni fog házilag (és szívesen elárulom annak is a receptjét)
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • citrom lé kb. egy negyed citromé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors,
  • ha szereted, akkor jöhet egy kis római kömény is (én ezt kihagyom)
  • és persze a héjmentes sült sütőtök

A csicseriborsóról le kell önteni a levet, meghámozni a fokhagymát, és össze kell pürésíteni a hozzávalókat. Kész is, jó étvágyat!

Sütőtöksaláta

Ha valami könnyed vacsorára vágysz, vagy épp fogyózol, akkor készíts magadnak egy ízletes salátát sült sütőtök kiegészítéssel. Használd kedvenc zöldségeidet pl. jégsaláta, paradicsom, répa stb. És szórd meg fenyőmaggal, szotyival vagy szezámmaggal. Végül keverd össze egy kanálnyi olívaolajjal. Nem bonyolult, de annál egészségesebb.

+1 sütőtökös ital

A cikk írása közben annyira megkívántam a sütőtököt, hogy elszürcsöltem közben egy sütőtökös turmixot. Nagyon szeretem, számomra igazi őszi és adventi ital, remélem neked is tetszeni fog!

Én így csináltam: a már kihűlt sült sütőtököt turmixba tettem, meglocsoltam egy kis vaníliaesszenciával és tejjel és szórtam bele egy kis fahéjat. Kiöntöttem üvegpohárba, és a hangulat kedvéért dobtam bele egy szívószálat is. Tudok élni, mi?

sutotokos_turmix.jpg

Remélem, tudtam olyan sütőtökötlettel is szolgálni, amit eddig még nem próbáltál ki, de most megjött hozzá a kedved. Ha van jól bevált recepted, amiről nem esett szó, küldd el nekem, de még jobb, ha kóstolót küldesz.

ősz tél édesség sütőtök recept egészséges

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1313367893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2018.11.17. 16:43:03

Klassz! Elmentettem az oldalt.

mokuspanna 2018.11.17. 17:39:33

@Krumpli Bogart: Szuper, nagyon örülünk. Jó olvasgatást! Köszönjük a visszajelzést! :)
süti beállítások módosítása