A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

15 hely az otthonodban, amit tuti nem takarítasz rendszeresen, pedig kellene!

2017. április 22.

Koszmanót mindenki ismeri. Ő az, aki imádja, ha nincs időd hétköznap takarítani, nem veti meg az elhullott kiflimorzsát sem és portigris a legjobb barátja. 

takaritasra_varo_helyek.jpg

Koszmanót eteted, ha kihagyod azokat a helyeket a nagytakarítás alkalmával, amikhez nincs kedved, mert macera, vagy eszedbe sem jut, mert nem is gondolnád, hogy mi minden meg tud tapadni egy-egy eldugott felületen. Ezek azok a helyek, amikről anyósod viszont biztos, hogy tud és -ne ámítsd magad- ő bizony ki is szúrja, hogy ott mostanában nem járt a porszívó és semmi egyéb takarítóeszköz (vagy -személy :P) sem! 

Takarításra szoruló elfeledett dolgok, eldugott helyek

Ezekre a helyekre általában nem látunk rá, ezért az ott bújócskát játszó portigris (tudod, Koszmanó barátja :)) sem zavar minket, illetve egyszerűen hiába tudjuk, hogy ott van, valahogy nem került még fel a takarítási listánkra. No, majd most! És nem a TV vagy számítógépasztal mögött kacskaringózó végtelen és már kibogozhatatlan kábelkígyóról beszélek ám, hisz azt mindenki tudja, csak hát... szóval, tudod!  

Ha szereted a hasznos infókat gyűjtögető cikkeket, nálunk a helyed! Mókus nem rakja el ezeket télire, folyamatosan megosztja veled, szóval szerintem érdemes követni! ;)

Összeszedtem viszont x olyan területet, amit én is ritkán nézek meg közelebbről és most, hogy megtettem, rémes dolgokra leltem. Talán te sokkal rendesebb vagy nálam, és hülyének fogsz nézni, mert nálad bizony ezek a helyek is mind patyolattiszták, de akkor segíts és mondd el, melyiket milyen gyakran és hogyan takarítod!?

Lássuk az én listámat!

1. Klaviatúra vagy billentyűzet (te hogy hívod?)

Erről sokat olvasni, hogy milyen hihetetlen mennyiségű kosz és körömdarab ! és hajszál és kajamaradék (nálad nem, persze) és nyál és még mi minden lakozik a kis klimpírozni való kedvenckénkben. Már csak a rajta megülő millió baci miatt is érdemes rendszeresen tisztítani, de ha igazán jót akarsz, legalább néha mindenképpen megpucolod, úgy tisztességesen.

Erre több módszer is van, és egyik egyszerűbb, mint a másik. No, és van a szórakoztató "LEGÓ-technika" is. Kattints ide vagy a képre és mutatom!

fulpiszka_fogkefe_nagypan.jpg

2. Radiátor

Kinek milyen, szóval nem biztos, hogy nálad ilyen bonyi, mert a modern lapradiátorhoz elég egy vizes rongy. A sok szerencsés! 

A legegyszerűbb megoldás az ilyen elérhetetlennek tűnő kis rések tisztítására egy puhább üvegtisztító kefe vagy nyeles portörlő. Ha a port letörölted, érdemes egy tisztítószeres (vagy még jobb, ha szódabikarbónás) vízzel bespriccelni a helyet. Ehhez egy szórófejes flakon barátsága jól jön.

radiator_takaritasa.jpg

3. Sütőajtó két üvege között

Jól olvasod! Én is csak pislogtam, amikor először láttam az ötletet, de teljesen jogos, mert valami csoda (vagy nem) által oda is bejáratos a kosz. Elviekben könnyedén szétcsavarozható és hozzáférhető, úgyhogy csak az időhiány vagy a lustaság állíthat meg minket! Jövök majd saját fotókkal, amikor kipróbáltam. Ha te már rendszeresen így tisztítod, jelezz vissza! Főleg, ha van rá valami jó trükköd! :)

4. Klíma teteje

Úgyis itt a szezon (mit nekünk egy kis áprilisi hóesés), úgyhogy amúgy is aktuális a kipucolása a kis életmentőnek. Hát, ne állj meg a szűrő tisztításánál, ha már székre álltál. Nyúlj kicsit feljebb és legalább egy portörlővel töröld végig. Tudod mit? Ha nem hiszed, hogy szükséges lenne, csak húzd végig rajta az ujjad! Na ugye?!

5. WC-ben, a csempék tetején a pici perem

Tuti, ennek is van neve, de nézd el nekem, hogy nem vagyok képben. Inkább fotózok neked! Ez a porréteg főleg panelekben jellemző, ahol nincs szellőzés. Persze nem is látjuk, de attól még beszívjuk. Szóval, le vele!

6. WC-tartály teteje

Ha már úgyis itt vagy és a rongy is a kezedben… legyen minden tiszta és illatos.

Íme plusz 5 házi praktika az illatos fürdőszobáért! --->

7. Csövek

A lakásban belül végig futó csövek, főleg hátsó, néhol nehezen elérhető része az, ami meglepően koszos lesz egy idő után, így van mire rácsodálkoznod, ha “most jársz ott először”.  

8. Rácsos dobozok, tárolók, szekrényajtók, fiókelőlapok 

Nálunk több is van, mert szuperül lehet bele társasjátékokat, nem használt táskákat pakolni, amit mégis látok, hogy ott van és ha valamelyiket keresem, tudom, melyikben találom. 

tarolodobozok_tisztitasa.jpg

9. Mosógép szűrője

Na, ezt lehet, hogy jobb, ha megmutatom! :)

mosogep_szuro_tisztitasa.jpg

Íme, ő az a kis cucc, ami a legtöbb mosógépnél könnyedén elérhető és hát meg fogsz döbbenni, mi mindent találsz ott. Simán, kézzel el tudod forgatni, hogy hozzáférj a sok dzsuvához és néha-néha bizony érdemes kitakarítani a mosógéppel együtt. Ezt is!

10. Evőeszköztartó

Egy rendesebb háziasszonynak vagy agglegénynek biztos, hogy felszökik most a szemöldöke, hogy ezt egyáltalán felhozom, de valahogy nálam még sok-sok évi saját háztartás után sem egyértelmű, hogy hetente mindent kiszedjek és lemossam-megszárítsam a műanyag evőeszköztartót, pedig Édesanyám megteszi és elleshettem volna tőle. De nem. Jó, egy rendes háziasszony soha nem szel kenyeret a konyhapulton, amíg nyitva van a fiók. Ez jogos! :D

evoeszkoztarto_tisztitasa.jpg

Nálunk nincs ekkora figyelem, így előfordul, hogy ha épp úgy csúszik arrébb egy kés, kanál vagy villa, akkor hasonló morzsadarabkákat találok. Ilyenkor jön a morzsaporszívó, vagy ha épp több időm és energiám van, akkor a teljes kipakolás-takarítás-bepakolás. Te milyen gyakran tisztítod ezt a területet?

11. Textilbevonatú lámpaburák

Oké, ezt elfelejteni nem lehet, mert szem előtt van, de talán te sem találtad meg még a tökéletes megoldást a takarítására. Én igen! Csak azt sajnálom, hogy nem magamtól jöttem rá. De hát, aki nem elég kreatív, az legalább keresni és találni tudjon, ugye? :D Így akadtam rá a szenzációs tippre: ruhatisztító henger! A titok, hogy a ragacsos papír simán leszedi a megülő port, anélkül, hogy azt szanaszét kenné a felületen. (Ahogy egyébként egy vizes rongy pont azt teszi, úgyhogy azt ne próbáld, csak ha nagyjából mindennap van rá időd! :P)

lampabura_tisztitasa.jpg

12. Állólámpa "tányérja"

Ha pedig lámpa, akkor ne hagyjuk ki az állólámpák felfelé irányuló burájának a belső részét sem. Akkor fogod igazán látni, hogy mekkora kosztenger lakozott benne és rajta, amikor először kitisztítod (komolyan, érdemes előtte-utána fotót készíteni, mert konkrétan mérhetően világosabb lesz a szobában). :) Egyrészt megül a por a homorú falán, másrészt minden leszálló cucc (no és az arra tévedő, majd ott életét vesztő muslica és légy) ott gyűlik össze. Utóbbit csak ki kell porszívóznod, előbbit egy sima vizes ronggyal is letörölheted, de jót tesz neki az ecetes víz, hogy utána még szebben ragyogjon, mint újkorában! 

allolampa_bura_takaritasa.jpg

13. Kihúzható kanapé belső farekesze

Tuti, hogy van ennek is valami rendes neve is, de fogalmam sincs, mi lehet. De a kép alapján így is egyértelmű lesz, illetve ha neked nincs ilyened, akkor nincs is miről beszélni. Ez az a rész, ami arra szolgál (a mienknél legalábbis), hogy be tudd tolni a kanapét. Ez szuperkedves tőle és imádjuk is, viszont konkrétan pár hónap alatt ilyen por gyűlik össze alatta/közötte, amikor is muszáj szétszednem, különben nem férek hozzá. Grr... nem szeretem, de muszáj, mert különben a ki-benyitogatásnál csak a légmozgás miatt kiszáll belőle ez-az, akár a frissen mosott parkettára. Azt meg még jobban utálnám! :)

kanape_alatt_takaritas.jpg

14. Kanapé rései

Sokszor mondom, és csak ismételni tudom önmagam, hogy mekkora hatalmas találmány a morzsaporszívó! Imádom, hogy a szűk kis fejével minden ilyen titkos helyre beférek és az ott megbúvó morzsákat, stb. -fogalmam sincs hogyan kerül oda - Én, az ágyban enni? Soha! Ja, de!- hipp-hopp felszívja. Ezután már csak egy vizes rongy, egy gumikesztyű vagy szintén a fentebb már jó szolgálatot tevő ruhatisztító henger kell (amivel benyúlva a résekbe, az odatapadt port is összeszedjük) és kész is vagyunk. Felfrissülhetett a kanapénk is kívül-"belül"!

15. Hajkefe

Ő lett a +1, mert kevésbé tudtam a "hely" kategóriába betuszakolni, hiába is próbálta Mókuspeti megmagyarázni, hogy hát a hajkefe tüskéi közötti rész az, ahol a baj van és hát az egy hely! Hehe. Férfiak!

No, de mindegy is, minek nevezzük... a lényeg, hogy irgalmatlan mennyiségű trutyi van benne, amit a hajunk zsírossága csak szuper módon odatapaszt. Ha te a hajszálakat ki is szeded minden fésülködés után, a kosz akkor is ott van. Higgy nekem! Én láttam! :) Teszteld le te is a sajátodat!

Itt megmutatom, én hogy takarítom ki, hogy egyben fertőtlenítve is legyen! Kattints ide vagy a képre és ezentúl vedd fel őt is a havi listára!

nagyon_koszos_hajkefe.jpg

Ha pedig van olyan hely nálad, amit te ugyan takarítasz, mert te tényleg tisztaságmániás vagy, de talán mások nem, akkor egészítsd ki a listát, kérlek! (Légy rá büszke! Mi, a másik oldal, csak irigykedünk!)

Ha szereted koszmanót, ha nem, gyere és legyél a mókuscsapat tagja! Mi így is, úgy is nagy szeretettel várunk!

A cikk megírását a Provident támogatta.

konyha ötlet otthon takarítás fürdőszoba tisztítás hálószoba

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8312434505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.24. 07:02:19

Billentyűzet és egyéb nehezen hozzáférhető, szűk helyek takarítására nálam jól bevált a porfúvó. Ez ugyanaz, mint a porszívó, csak a gégecsövet a kifújt levegő nyílásába kell dugni - persze ehhez olyan porszívó kell, amellyel ezt meg lehet tenni. A résszívóval igen erős légáram hozható létre, a legrejtettebb zugból is mindent kifúj.

Ha a takarítandó cuccost nem tudod kivinni a teraszra vsgy az udvarra, akkor érdemes a takarítás előtt 1-2 órával porfúvózni, hogy a kifújt pornak legyen ideje leülepedni.

232323 2017.04.24. 07:23:02

Billentyuzetbol kell 800 forintosat venni es evente ujat. Ugyanigy eger.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.04.24. 07:44:59

A billentyűzetre a Lego módszer jó, csak nem szabad túlspilázni. Kupakok le, egy órára bele velük egy mosogatószeres vizes üvegbe, hadd ázzanak, aztán öblítés, és egy tálcán szétteregetve megszárítani.

gigabursch 2017.04.24. 07:52:20

A sűtő dupla üvegét vagy három éve lesegetem, honnan a frnacból lehet roncsolásmentesen megnyitni, keresgéltem a neten is rá megoldást, de nem találtam.
Pedig tényleg kéne.

halaloszto 2017.04.24. 08:38:15

billentyűzetet ecsettel. colos festőecset, billentyű fejjel lefele, és simogatni jól rányomva. megdöbbentő, mi hullik ki belőle.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2017.04.24. 08:58:19

Bár nem olcsó, de a levegőkonzerv jó szolgálatot tesz például a billentyűzetnél, ha nem olyan porszívónk van, aminek a fújó oldalára csatlakozni lehetne.

magyarshop.hu/shop_seopic/6696/C9740910/C9740910.jpg

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2017.04.24. 09:08:56

Na akkor most állhatok neki takarítani újra, kár volt elovasnom :)

2017.04.24. 09:36:37

A villanykapcsoló kimaradt. Az ilyen felsorolásokban mindig szerepel, mint baktériumtelep.

Palladrin 2017.04.24. 10:02:53

Egy kisebb kompresszor sok mindenre jó :) Pár levegőkonzerv árából már vehetsz egyet. Pincében elfér .. s mondjuk reggel, ha a kocsi kerekében lévő nyomáson kell egy kicsit igazítani, akkor nagyon is jól jön :)

stoppos76 2017.04.24. 10:27:18

@mildi: kád vízbe kell mártogatni laptopostól.

Pavlov Uraság · https://www.smashwords.com/profile/view/PavlovUrasag 2017.04.24. 10:36:47

Érdemes a szexjátékokat is rendszeresen takarítani. Az ugye alap, hogy tisztán rakjuk el őket. De pl. a szexhez hazsnált harisnyát is dobjuk ki, ha már 3-5 lyuknál több van rajta. Ha kevesebb, akkor még kurvásnak hat, de ha több, akkor már egyszerűen csak ócska. Ellenőrizzük továbbá a síkosító lejárati dátumát, meg a szilikon játékok esetleges repedéseit, amit nagyon nehéz kitisztítani - inkább rendszeresen cseréljük őket!

Egy Hun Hunniából 2017.04.24. 12:37:13

Az emberi immunrendszer normál stimulálásához amivel reakcióképes üzemben tartható, évi 2kg kosz elfogyasztása szükséges(Arató professzor úrnak köszönet az infoért!). Én többnyire mosatlan (jelentős részben erdei) gyümölcs fogyasztással csinálom. A szabadtéri bográcsozás is előnyös erre.Domestos, flóraszept és társaik, nekem szigorúan kerülendő kategória(neked lelked rajta)! Ecet és szódabikarbóna, a bevetett tisztítószerek ha nem is együtt. Sósav is csak a fékporos alufelnihez használva!
Világítótestek, ajtók, teteje is jó porfogók.

Madarsky 2017.04.24. 14:37:01

Anyósom rendszeresen szétszedi a sütő ajtaját és takarít a két üveg között is, cserében mindig van egy kis nedvesség ott, ami sütésnél elpárásítja az ablakot, és semmit sem látni a kajából. Én tuti nem szedném szét.

A billentyűzet, ha nem notebook, akkor simán venni kell egy másikat, vagy be kell tenni a zuhany alá, várni egy napot amíg megszárad, és kész.

Moin Moin 2017.08.17. 20:06:54

Poszter, köszönöm!!!

...Remek ötletek a bejárónőnk szopatására!:-)))

mojoking77 2017.08.17. 20:44:32

Hmmm.... Nem tartom magam tisztasagmaniasnak, de a suto es a textil lampaernyok (mondjuk egy sincs, lehet azert..) kivetelevel mindet takaritjuk kissebb nagyobb rendszeresseggel.
Ennel kisse meglepobbeket vartam volna.....

mokuspanna 2017.08.17. 20:46:32

@mojoking77: Hú, akkor te szuper vagy! :) Az én olvasatomban már tisztaságmániás, ha ezek mind eszedbe is jutnak (én simán ráfogom, hogy "nincs rá időm" elég gyakran). Sajnálom, ha csalódtál, de ha vannak ennél titkosabb helyek is, amiket te takarítasz, nagyon hálás lennék, ha megosztanád velem és akkor kiegészíteném a cikket! <3

SzocsO 2017.08.17. 21:11:58

Na most nagypofájúan, de őszintén leírhatom, hogy mindegyiket szoktam, kivéve a klímát, mert az nincs. Örülök, ha meleg van, minek azt hűteni.

fénycsepp 2017.08.17. 22:00:00

A kenyerpirito belsejével ki hogyan birkózik meg? Egyébként az ingatlanos fotók arról tanúskodnak, hogy rengeteg embernek vizkoves a vecejuk, legalábbis remelem, hogy csak vizkoves...

GMS 2017.08.17. 22:01:33

Hehe, ez a lustaknak es koszosaknak irodott? Valami ujat csak kene mondani , amire mondjuk mar en is azt mondanam, hogy, ja, az tenyleg kimarad. A nincs idom ra mindig kifogas. Es nagyon gyenge. Szimplan lusta vagy, vagy igenytelen. A bejarono meg sosem fog ugy takaritani, ahogy egy tisztabb tulaj. Nem maganak csinalja ugyanis. (Abba ne gondoljunk bele, mi van, ha otthon is igy takarit. Inkabb nezzunk meg valami klasszikus horrorfilmet, ami kevesebb borzongast iger.:-) )

mojoking77 2017.08.17. 23:45:40

@mokuspanna: Konyvek mogott pl, illetve a kozponti szellozorendszer csoveiben (panel..). Agy, mosogep, hutogep evente egyszer kihuz, es mogotte. Nem tudom, biztos van meg egy ketto, mos ez jutott eszembe, de mint irtam, inkabb en vartam tanacsot a post-tol...
süti beállítások módosítása