A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

6+1 falevél-kreativkodás gyerekekkel

2016. november 18.

Kifejezetten rajongok a karácsonyért és a telet is nagyon szeretem, de a hideg ellenére, bizony még ősz van és ennek az évszaknak is csodálatra méltó tulajdonságai vannak! Például a gyönyörű rozsdás színekben pompázó falevelek. 

falevelmokus.JPG

Ha már lehullottak, nem feltétlen kell a fa alatt elrohadniuk, hiszen végezhetik lakásdekorként vagy foglalkoztató játékként is. Gyűjtsünk faleveleket és hozzuk ki az őszből, amit még lehet! :)

Valamelyik nap már gondolkodtam rajta, hogy be kell, hogy fogjam mókusmunkára a keresztlányaimat (2, 4, 10), hogy a hasonló ötleteket mi is ki tudjuk próbálni, mert mi, Y és X generációsként elég viccesen nézünk ki önmagunkban, a falevelek felé görnyedve, pepecselve. No, de sebaj, vannak olyan szuper DIY ötletek is, amikbe ha beleszeretek, semmi sem állíthat meg, úgyhogy hozom majd azokat is! 

Most olyan falevelekből, kézzel készült játékokat, képeket, díszeket ötleteket mutatok, amiket kismókusod is el tud készíteni, akár egyedül is, vagy a segítségeddel (vagy épp te, az övével :P).

Ha sokszor fejtörést okoz, mivel foglald le kisgyerkőcödet, gyere a facebook-csapatunkba és inspiráljuk egymást! Én mutatom, mit találtam, te mutasd meg, mit tudsz! ;)

Mindig -ha természetes anyagokkal dolgozunk- az legyen az első, hogy a terméseket, ágakat... jelen esetben a faleveleket alaposan letisztogatjuk, ill. ha tehetjük (és most tehetjük) le is mossuk (majd persze használat előtt megszárítjuk). Mondanom sem kell, ugye, hogy erre miért van szükség? 

falevel_diy.jpg

No, ha ez megvan, jöhet az alkotás! 

1. Falevélemberkék és falevélállatok rajzolással

Egyik legegyszerűbb, mégis az egyik kedvencem ez az ötlet, amiben a legjobb, hogy tényleg csak a falevelek kellenek hozzá, és egy filctoll. No meg némi fantázia (az első pár alkotásnál esetleg anyuci segítsége). :)

falevelrajzok.png

Másik esetben a falevélre is dolgozhattok. Ragasszátok fel a faleveleket egy papírra, arra rá a lukasztóval gyártott papírszemeket és egy filctoll segítségével keltsétek életre őket! Ennyi! 

Persze mindig lehet kicsit extrább, úgyhogy a papírszemek lehetnek műanyag mozgószemek (jövő héten mutatom, hogy tudsz házilag készíteni, meg fogsz lepődni, mennyire egyszerű ;)), a száj és fülek, és akár a kezek-lábak is lehetnek dekorgumiból, de használhattok gyöngyöt a szemnek, cérnadarabokat ragaszthattok hajnak, készülhetnek spárgából rongylábak, vagy épp fogpiszkálóból gyárthattok korcsolyát a levélembereknek. Nagyobb vagy ügyesebb mókuskák még inkább életre kelthetik őket és rajzolhatnak pl. egy lépcsőt vagy létrát, amin épp lépkednek felfelé a falevélkölykök, de akár hógolyózhatnak vagy pocsolyában is ugrálhatnak. 

És ez csak pár ötlet, ami hirtelen eszembe jutott, szóval millióféleképpen létrehozhattok ilyen cuki kis lényeket. Ha már ősz, akkor háttérnek válasszatok valami olyan színt, ami hozza a hangulatot (és persze illeszkedik a kiválasztott falevél színéhez). 

falevel_emberek.png

Én nem feltétlen ragaszkodnék a rikító sárgához, de ez persze ízlés dolga, de mindenképp próbálkozzatok bátran, hátha nektek valami más jön be. Pl. egy fenyőzöld háttér, de akár egy pasztell mintás papír is szuper lehet! 

falevel_emberkek.jpg

Ahh... muszáj lesz ezt is kipróbálnom, saját kedvemre. :) 

Inspirálódj velem, különböző karácsonyi dekorációs ötletekkel és mondok egy tippet, mit csinálhatsz az adventi koszorú gyártása előtt, ami majdnem az, de mégsem és jóval egyszerűbb elkészíteni! --->

2. Falevéllenyomat

Ki ne készített volna ilyet gyerekkorában? Hát a kismókus se maradjon ki a jóból! :) Most már igazán bőrbarát festékekkel tudtok dolgozni, így a gyerek is élvezhet egy kis maszatolást, de te sem kell, hogy aggódj! Éljen a gyártási technológia! 

Természetesen ezt is lehet cifrázni, de a legegyszerűbb színes művek alkotását még a legkisebbek is imádni fogják! Te mit hoznál ki belőle? 

falevellenyomat.jpg

3. Falevélfestés

Ez is egy egyszerű(nek tűnő) történet, hiszen csak "Fessünk a falevélre!". Nem, nem annyira egyszerű, úgyhogy ezt inkább nagyobbacska mókusokkal próbáljátok ki, hogy sikerélményük is legyen (vagy barátnővel, férjjel, feleséggel)! Fontos, hogy attól függően, hogy milyen filccel dolgozol, van, amelyikkel csak a még friss levélre jó rajzolni, van, amelyikkel (ezek általában vastagabb vagy puhább hegyűek) a már kiszáradsz levelekre is tudsz (hiszen az már könnyen törik, szakad). Természetesen használhattok ecsetet és festéket is... 

falevelfestes_gyerekeknek.jpg

Csak a kreativitás szab határt annak, mi lesz belőle. Mit tippelsz, nekem melyik a szerelmem ezek közül? ;)

festett_falevelek.jpg

8069567163_cefb237b27_o.jpg

Kihasználva a falevelek formáját, tényleg megelevenednek a sárga, zöld, barna levelek és akár egy egész állatkertet is létrehozhatunk belőlük! Ez aztán a jó móka! :)

animals_white.jpg

4. Falevélből glória... akarom mondani, fejkoszorú 

Vagy hogy is hívjuk? Eszembe jutott a korona is, de valami a nyelvemen ragadt (nem, nem a nutella :P). No, de mindegy is, a kép önmagáért beszél. Cukiságfaktor befigyel, gyerekvigyor garantált és hosszú távon is szórakoztató lehet a pár perces tűzögetéssel vagy varrással, ragasztással elkészülő fejdísz. Én imádom! 

falevelbol_korona.png

falevelkorona.jpg

5. Falevélből állatok

Móóóóóókus! :) És a többiek. Mind cuki, de hát a legcukibb akkor is... ugye? 

falevelallatok.jpg

Hihetetlen egyszerű (nem találok szinonimát hirtelen, pedig biztos van) ez az ötlet is és tuti sok mókusanyuka magától is rájött és talán ti is próbáltátok már, de biztos vagyok benne, hogy megunhatatlan, mert nem lesz két egyforma lény. 

falevelbol_renszarvas.jpg

6. Falevélbetűk

Nagy divat most hogy mindenhová hatalmas betűket pakolászunk és már készülnek betűk raklapból, drótból, de már betű alakú párnával is találkoztam (sőt, vettem is egyet B barátomnak - vajon milyen betűt? :P). Szerintem is nagyon kifejező tud lenni és lehet, hogy ezt inkább a felnőtt projektek közé kellett volna betennem, de a saját keresztlányomról tudom, hogy imádja, hogy felismeri a nevének kezdőbetűjét (sőt, már az enyémnek is, hihi), így könnyed játék formájában elkészíthetjük a XMAS feliratot is az ajtó elé.

Ebben az esetben mindenképpen a még friss, nedves falevelekkel (mármint belül nedves, kívül természetesen száraz) dolgozzunk, hogy könnyen tudjuk ráhajlítgatni az alapra (ami lehet egy hungarocell-betű, vagy drótból hajtogatott betű, de simán WC-papír gurigákból is vagy egyszerű összegyűrt újságpapírból is meg tudjuk őket formázni. Ezek után csak rögzítenünk kell tetszés szerint a faleveleket (én dekupázsragasztót használnék vagy extravékony cérnával kötözném rá, amitől egy különleges hatást kaphatna). Hajrá! 

falevelbetu.jpg

A legtöbben ajtódíszt készítettek belőle, de én simán a falra raknám őket (persze nem árt előtte tartósítani, mondjuk egy növénylakkal) vagy erkélyre, a plafonról lelógatva. És te? 

falevelbol_betuk.png

+1 Falevélablak

Ragasszunk színes faleveleket egy fóliára (vagy ha bátrak vagyunk vagy van speckó ragasztónk, akkor közvetlenül az üvegre :)) és azt rögzítsük az ablakra, vagy lógassuk be elé. Ezt még én is meg tudom csinálni! :) Maga a művelet is izgalmas lehet, hogy melyik falevél hová kerül és milyen színorgia vagy épp káosz lesz belőle, de ami igazán varázslatos, az ahogy az őszi napfény játszik majd a színekkel! Mi pedig megcsodálhatjuk, mire is vagyunk képesek, mi és a természet! 

felevelablak.jpg

Ugye, milyen szépek?

Ha bármelyiket elkészítettétek, hihetetlen mókusboldogságot okoznál, ha elküldenéd a műveteket (akár rakd fel a fb-poszthoz itt, akár küldd el e-mail-ben (hello@duhosmokus.hu) vagy dobd át facebook üzenetben. Várjuk! <3

Tehát: úton-útfélen szedd össze a számotokra szép faleveleket és készítsetek belőlük valami újat! Ha pedig saját ötleted van, vagy láttál egy szuper tippet, mindenképp küldd el mókusnak!

Az ötletek leszállítását a Provident támogatta!

játék gyerek szórakozás ősz otthon falevél kreativitás dekoráció DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4311963461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása