A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

3+1 szuperhatékony módszer a tavaszi nagy szortírozáshoz + egy fantasztikus kérdés!

2015. január 26.

messy-room.jpg

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamit azért nem dobtunk ki, mert szeretjük vagy fontos. Ez jó is mindaddig, amíg van helyünk. Ám mégis mit tegyünk, ha már mókuslábunk sem fér be a szobába, de a szortírozás meg láthatóan nem az erősségünk.

Egyik mókusunk is pont ezzel a problémával fordult hozzánk, így most mutatjuk a megoldást. :)

Kedves Dühös Mókus(ok)!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen szisztémával kezdjem el a fölösleges ruhák, használati tárgyak, bútorok, eszközök kiselejtezését. Az a gondom, ha egyedül kezdek el válogatni, mindig visszatérek arra, hogy hátha szükségem lesz még rá, meg amúgy is túl értékes ahhoz, hogy elherdáljam, meg "ezt még a Mamimtól kaptam", vagy csak "ez nagyon tetszik": azaz nem tudok elvonatkoztatni a személyes kötődésektől. Nagyon nehéz ezt a határt átlépni (nekem még nem sikerült). Kérlek, mondj valami biztatót, mit tegyek.

Az első lépésen már túl vagy és ez nagyon jó, hiszen felismerted, hogy miért nem tudsz megválni a feleslegessé vált holmiktól. Most pedig mutatok 3 módszert, hogy a második lépés is sikerüljön. :)

Ugye, megérdemlek egy lájkot? ;) Maradj velünk, mert mókusnak lenni jó! 

1. Ne kidobj, hanem ajándékozz!

Ha valamit kidobunk, akkor utána jöhet a bűntudat, hogy elpazaroltuk. Na ha veled is ez szokott történni, akkor ez lesz a te módszered. Igen, kicsit több macera, de mindennek lehet új helyet találni. Így pedig nemhogy rossz érzésed nem lesz, de jön helyette egy tényleg nagyon varázslatos érzés: az adakozásé. Amikor segíteni tudsz másokon.

Jó, de mit hova?

  • ruháidat beviheted bármelyik ezzel foglalkozó alapítványhoz. Ha jársz hétvégente nagybevásárlásra, akkor soknak ki van téve a parkolójában (Tesco, OBI, stb.) ilyen ruhagyűjtő konténer. Csak bedobod és már lehet is továbbállni. Onnan a ruháidat eljuttatják a rászorulóknak, Te pedig boldogan alhatsz abban a tudatban, hogy ma is segítettél másokon.
  • Szekrényeket, konyhagépeket, nagyobb dolgokat ha simán felteszed netre, hogy ingyen elvihetik, akkor még a cipekedést is megspórolod. Nagyon sok energiát spóroltam már úgy, hogy az új gazdi intézte a szállítást is! :) Fogta-vitte - tiszta haszon! :)
  • Takarókra, ágyneműhuzatokra nagy szükségük van az állatmenhelyeknek. Ezen alszanak az ebtársak és gyakran kell ezeket cserélni is. Őket nem érdekli, hogy milyen színű a textil, vagy hogy meg van-e hozzá a kispárna. Csak odaadod és boldogak lesznek (a menhelyesek is :)).
  • Konyhából műanyag tálkák, tálak szintén jól jön a menhelyeknek, hogy az állatoknak legyen miből enni-inni.

2. Fuss neki többször!

Gyakran azért nem sikerül megválni a dolgainktól, mert túl magasra tesszük az elvárás lécét. Nem kell elsőre megválni a cuccaid felétől. Tedd meg ezt több lépcsőben!

Gyakorlott költözőként már komoly tapasztalatom van abban, hogy az a doboz, ami már kétszer is költözött velem, mindezt bontatlanul, na arra semmi szükségem. Időnként át szoktam futni a dolgaimat és mindig kidobok valamit. Így amikor már az ötödik szortírozásnál futok össze azzal, ami "valamire még jó lesz", de baromira nem kellett semmire a 4 megmentésem után se, na ott jön a búcsú. Pápá. 

3. Csináld római módra!

Korábban már írtam róla, hogy a rómaiak nem lacafacáztak a tizedeléssel. Csináld ezt te is. Kezdd apró lépéssel és csak határozz el annyit, hogy a ruhásszekrényed 10%-ától válsz csak meg.

Hogyan csináljam?

  1. Még ne dobd el az egeret, olvasd csak végig ezt a cikket! Lájkolni se felejts el!
  2. Menj oda a szekrényedhez!
  3. Számold meg, hogy mennyi (pl.) pólód van!
  4. Ha 26, akkor dobd ki a 10%-ukat: 2,6 darabot! De ha nem akarod szétollózni egyiket sem, akkor 3 darabot a kerekítés szabályainak megfelelően! ;)
  5. Csináld ezt a többi ruhaneműddel is! 

Miért működik ez az út?

Kettő dolog is elősegíti. A 10% nem sok. Viszont 1-2 havonta 10% már több, mint jó. Ezzel nem olyan drasztikus a fogyás (pedig más témában persze mindig arra vágyunk :D ~Mókuspanna). Másrészt megváltoztatja a hozzáállásodat, ugyanis nem azt kérdezi, hogy "Kell-e nekem ez a póló vagy sem?", hanem egy sokkal ravaszabb kérdést tesz fel:

"Ebből a 10 pólóból melyik kell nekem a legkevésbé?"

Ugye mennyivel más? Sokkal könnyebb így a szortírozás. Mondhatni mókussebességre kapcsol. Próbáld csak ki!

+1 - facebook

Nálunk a nagy család benne van egy facebook csoportban. Mi mindig ide szoktuk először feldobni a gazdátlan cuccokat egy fotóval, amire bárki lecsaphat. Sosem tudhatod, hogy a nagybácsinak nem-e pont a te megunt kis szekrényed kell. Így mindenki boldog! :)

Csinálj gyorsan egy zárt csoportot és hívd meg bele a rokonokat (de akár közeli jó barátokat is)!

Ha pedig elajándékoznád, de nem akarod a macerát, akkor egyszerűen csak posztold ki a facebook ismerőseidnek egy gyors fotóval. A 100+ (200+? 500+? ;)) ismerősöd közül biztos lesz valaki, akit érdekel.

Az elajándékozós részhez ha tudsz olyan tárgyakat, amiket valamilyen szervezet vár, akkor a facebook-posztnál kommentbe írd csak be, hogy tudjuk mi is és a többi mókus is, hogy hova lehetne elpasszolni. Köszi ;)

Mókus voltam.

Nem vagy még a kis mókuscsaládunk tagja? Ejnye! Gyere és tartozz közénk! ---> 

Megj.: Hamarosan jövünk egy külön cikkel, kifejezetten a női ruhák szortírozására vonatkozó szuper ötleteinkkel, amik kipróbáltan működnek még a legelvetemültebb ruhagyűjtők körében is! Kövess, kérj értesítést, lájkolj, írj! <3

foto

tavasz ruha ajándék újrahasznosítás gondolatébresztő használt takarítás szortírozás tizedelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr77111407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása