A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

TITE módszer, avagy a tizedelés technikája

2013. március 01.

Ez a technika ősrégi, mégis kevesen űzik. Annyi a lényege, hogy a pénztárnál tíz termékenként egyet visszateszel. Elején furcsa, aztán reflex. Majd alap.

shop.png
A logikája onnan ered, hogy amikor befelé pakolunk a kosárba, akkor még nem látjuk át, hogy mi mindent fogunk összesen vásárolni. Így mire a pénztárhoz érünk, már lesz a kosaradban kevésbé fontos, vagy egyenesen felesleges áru is.

Szívesen megismernél más spórolást elősegítő módszereket is? Maradj velünk!

A módszer az első ránézéses értetlenkedés után azért működik meglepően jól, mert nem azt a kérdést teszi fel neked, hogy az adott termék kell -e vagy sem. Tízes csoportokba szedve azt a kérdést teszi fel, hogy

Rendben, e közül a 10 termék közül mi neked a 9 legfontosabb?
A tizedik pedig kiesik a rostán. Ennyi. :)

Ezzel a tizedeléses módszerrel nemcsak pénzt spórolsz minden vásárlásodnál, hanem megtanít dönteni, érvelni és választani is. Tapasztalatból mondhatom, hogy ugyan előfordult már, hogy nem szedtem ki semmit, de az esetek többségében mindig találok valami kevésbé fontosat.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyrészt, mert semmit sem veszítesz. A világ nem szűnik meg, így ha rosszul is döntöttél volna, még bármikor megveheted azt a kiesett terméket. Másrészt pedig egy idő után reflexszé válik és sokkal tudatosabban is állítjuk már össze a kosarunk tartalmát.

Én legutóbb kisebb bevásárlásomnál pont egy túró rudit tettem vissza. Jelentem, életben vagyok! :)

Tehát
A pénztárnál minden tizedik legkevésbé fontos terméket kiszedve minimalizálod a pazarlásod és bővíted a megtakarításod. Tiszta haszon! :)

Érdekesség: A tizedelést eredetileg a rómaiak találták ki. Azonban ők nem a vásárlások csökkentésére, vagy az egyházi adók beszedésére. Nekik ez egy brutális lecke volt a légiókban. Az engedetlenséget vagy zendülést a hadvezérek azonnal és kollektíven büntették. Sorshúzással minden 10. katonát kivégezték.

Ugye mennyivel jobb inkább visszatenni egy pöttyöst?! ;)

fotó: sxc.hu

vásárlás spórolás gondolatébresztő tizedelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr685111584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása