A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

"Apa, kezdődik!" - Jó tanácsok leendő mókusapukáknak - tapasztalatból

2014. szeptember 08.

kis_mokus_szuletik.jpg

Ott állsz a nagy hírrel, öleled Kedvesed, minden olyan könnyű, vidám és egyszerű. Gyermeked lesz! Megszülni Ő fogja, de mégiscsak volt némi közöd hozzá… :)

Aztán telnek a napok és gondolkozni kezdesz. Függetlenül attól, hogy alapvetően könnyedén veszed az Élet dolgait vagy izgulósabb, előre tervezgetős vagy, tuti biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb eljön a perc, hogy elmerengesz, mi hogyan lesz, miként változik meg az életed. Ahogy újabb és újabb napokat húzol ki abból a 9 hónapos naptárból és közeledik a nagy esemény, egyre többet kattog az agyad.

A nők kibeszélik ezt egymás között. Fórumok sokaságát írják tele születés előtt és után a (néha erősen megkérdőjelezhető valóságtartalmú) tanácsokkal és a segítségkéréssel, de Te... mégiscsak az “erősebb nemhez” tartozol... Nem, mi nem beszélünk túl sokat ezekről. Elolvasol egy-két szakkönyvet, Ranschburg Jenő bácsi is megmondta és punktum! Nem nagyon foglalkozik senki sem a leendő és gyakorló apákkal.

Ezt a cikket egy tapasztalt mókusapuka írta nekünk, aki ezzel kezdte:

Szeretnék néhány totálisan szubjektív tanácsot adni, mire készülj, mire figyelj, mit tarts szem előtt, bár tudom, úgyis tökéletes Apa leszel!

Szerintünk ez a három szó már elég lelkesítő és mi is hisszük, hogy így lesz, fogadd hát szeretettel a jó tanácsokat! (szerk.)

Ha szívesen veszed a saját tapasztalatokból fakadó tanácsokat, ötleteket, beszélgetéseket, akkor itt a helyed, velünk! Várunk a fb-oldalunkon is! 

Szülésfelkészítő tanfolyamok

tényleg hasznosak. Elhangzik minden a felkészüléstől kezdve a szülés menetén át a baba gondozásáig. Ha van időd, és úgy érzed szükséged van rá, menj el, hallgass végig annyi előadást, amennyit tudsz, azokat a témákat, amelyeket tényleg fontosnak tartasz. De hidd el, akkor is jól fogod tartani a kicsit, ha egyen sem tudsz jelen lenni…

Minden nőnek jólesik, ha ott vagy Vele, amikor vizsgálatra megy. Nyilván egy szimpla nőgyógyászati konzultáció nem annyira lényeges, de egy ultrahang számodra is nagy élmény lehet, míg párodnak is fontos lehet jelenléted.

szules_elott_ultrahang.jpg

Eszközök és tempó

Ne halmozzatok fel túl sok babaruhát előre és legfőképp tartózkodjatok a felesleges műszerek beszerzésétől. A születést követően úgyis látjátok, hogyan növekszik a baba, ennek megfelelően veszitek majd a ruhákat, nincs értelme előre halmozni. A babamérleg szép és jó, de az árát másra is költheted, Nektek elég lesz 4-6 hónapra kölcsönözni, ha egészségesen fejlődik a kicsi. Felejtsd el a szívhangfigyelőt és társait, jó bevételi forrás a gyártóknak, a védőnő minden alkalommal kötelezően megnézi babátokat a pocakban.

Próbáljatok meg fokozatos ráhangolódni a jövevény érkezésére! Tudom, könnyű ezt mondani a mai rohanó világban, de a Te feladatod is, hogy mindketten tudatosan, kicsit lelassulva készüljetek.

szulesre_hangolodas.jpg

Mindenképp ideális lenne (mondhat bárki, bármit), ha megtehetitek, hogy a leendő mókusanyuka ne dolgozzon az utolsó három hónapban (szerintem már korábban sem).

Amikor már ezredjére kérdezték meg tőlünk ezt a 27 háztartási fortélyt, úgy döntöttük, hogy inkább berakjuk a cikksorozatunkba, ahol ezek mellett azonnali pénzszerző tippeket is adunk. Itt érheted el Te is! --->

Együttalvás

Döntsétek el előre, együtt alszotok-e a babával vagy már az elejétől külön lesz a kis herceg/hercegnő? Vitázhatnánk melyik a jobb a gyereknek és melyik jobb nektek, de felesleges. Az Élet ezt úgyis eldönti, de nem árt ha van kialakult elképzelésed. Nálunk az első perctől külön volt mindkét csöppség, egy kiváló bébiőrrel megtámogatva. A kis rádió a legkisebb hangra azonnal jelez, így szinte 3 másodperc alatt az ágya mellett lehettünk. 

Apás szülés

Van, aki az apás szülést az egyetlen üdvözítő lehetőségnek tartja, más a gondolatától is irtózik. Négyszemközt vagyunk most, ketten, elmondom Neked, mint férfi, a férfinak, önmagában én sem tartom igazán természetközeli dolognak. Épp azért, mert a természeti népeknél az apukának bizony nincs helye a szülőágynál. Ott áhítat van, varázslat, ahol férfinak nincs keresnivalója... és mégis ott voltam két apróság megszületésénél. Azért, mert ahol ma Élet születik, ott nincs jelen a Természet, csak kórházi lámpák sápadt fénye és rideg szülőágy. Szükség volt rám, és ez a legkevesebb, amit megtehetek. Beszéljétek meg, gondoljátok át, hogyan szeretnétek és meglátjátok, minden rendben megy így is és úgy is.

apas_szules.jpg

Tájékozódjatok előre a kórházatok adta lehetőségekről, a szülőszoba adottságairól, alternatív módszerekről (homeopátia, gátvédelem, vajúdási pózok, stb.).

Hidd el, eltelik gyorsan az idő, és egyszer csak ott állsz, Apa lettél! A kezedben tartod, sír, boldog vagy, néhány nap egyedül, ők a kórházban és - indul a mandula! Egymásra néztek Ti ketten és Ti hárman.  

apa_kezdodik_felkeszules_a_szulesre.jpg

Csupa-csupa kérdés és bizonytalanság, de hidd el, a válaszok ott vannak Benned, Bennetek!

Ne aggódj, mindent tudni fogsz, jó Apa leszel!

Hajrá!

Ez a cikk egy lehetséges sorozat első részeként, amolyan ráhangolódásként született, ezért fontos lenne számunkra, ha visszajeleznél akár csak egy lájkkal vagy a véleményed kifejezésével bármilyen úton-módon, hogy tudjuk, van rá igény... mi nagyon szerettük! ;) 

Képek: 1, 2, 3, 4

Ha megtisztelsz minket azzal, hogy beszámolsz a Ti szülésetekről, élményeidről v. akár csak egy fotót küldesz, mi könnybe lábadt szemekkel örülnénk Nektek! 

család apa szülés gondolatébresztő tapasztalat otthon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr686680589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása