A minap egy jó kis echte magyarosch paprikás csirke összedobásán fáradoztam. Ez ugye együtt jár némi hagymaaprítással, ami viszont egyet jelent a sírással. De nem nekem! :P
Ugyanis van egy pofonegyszerű trükk, amit alkalmazva nem a könnyeimmel sózom a pörit.
De haladjunk sorjában.
Mi is okozza a könnyezést?
Fogalmam sincs… :) Bizonyára a hagyma illóolaja, ami a húsos rétegekben lakozik. Ennél bővebbet ne várj egy mókustól ;) Persze, összeguglizhatnék neked ide mindenféle képleteket és okosságokat, de elég hamar kiderülne, hogy lövésem sincs hozzá :D Azt tudom, hogy csíp és fáj és sír az ember és szinte minden testnedve egybefolyik hagymavágáskor.
Mit lehet ellene tenni?
Mindenki nyugodjon meg, a tudomány már dolgozik a kérdéskörön. Brit japán tudósok megpróbáltak kikísérletezni könnymentes hagymát, de nem sikerült. ( a briteknek sikerült volna :D ) Odáig eljutottak ugyan, hogy nem okoz bőgést, de íze sincs…
Ha a tudomány megadja magát, akkor jöjjön a józan paraszti ész!
Mit tehetünk mi otthon?
1. Akadályozzuk meg az illóolajok párolgását: tegyük hűtőbe a hagymát felhasználás előtt. Ez sokat segíthet. Egyesek a víz alatt (vízben) vágásra esküsznek, én nem. Mert ha kész, akkor mit csinálok? Leszűröm az egészet, vagy egyenként kihalászom a kis kockákat? És ha zsiradékban akarom felhasználni, akkor előtte megszárítom, hogy ne fröcsköljön? Lehet, hogy valakinek ez bejövős, nekem nem. Van egyszerűbb.
2. Akadályozzuk meg az illóolajok koncentrálódását: vágjuk fel a hagymát a szabad levegőn. Már aki teheti, persze. Az is segíthet, ha bekapcsolod a páraelszívót, vagy szélesre tárod a konyhaablakot.
(Súgok egy kicsit: az ötös lesz a tuti befutó, tényleg tökéletes, kipróbált trükk! ;))
3. Akadályozzuk meg az illóolajok szembe (nyálkahártyára) jutását. De mivel? Pl. egy ilyennel:
Igen, jól látod, ez egy hagymaszemüveg... Nem is mondok semmit :). (mellesleg Amazonon 20 dollár!) De ha már szemüveg, akkor inkább egy ilyen:
Búvárok és síelők előnyben! :D A célnak mégis megfelel, ha az orrod is belefér. A nyálkahártyád és a sminked is ép marad. Csak ne felejtsd el, hogy a szádon vedd a levegőt :)
De persze megtaláltam a legolcsóbb ötletet is. Csak egy kis fólia kell hozzá!
Még mindig a szem megvédésénél maradva: kontaktlencsések is előnyben! De tényleg! A lencse nem engedi a csípő anyagot a szemhez jutni, tehát nincs könnyezés.
4. Mindenféle aprítógépek és kütyük használata. Persze, van, akinek ez opció, az használja ezeket és mosogasson 3-4 darabbal többet :)
5. A legegyszerűbb trükk:
Egy pár korty víz. Vedd a szádba és ne nyeld le addig, amíg fel nem aprítottad a hagymát. Nem fogsz sírni, hidd el. Na jó, ha 12 főre kell marhapörköltet főznöd, ahhoz a hagymamennyiséghez nem lesz elég egy korty, de bármikor cserélheted a “védőitalt”. ;)
És itt most elképzelem, ahogy társaságban, többen vágjátok a hagymát vízzel teli szájjal! Csak nem megfulladni! :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.