A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

5 villámmegoldás a III. típusú sírásmentes hagymatalálkozóhoz

2014. július 21.

hagymaapritas-cover.png

A minap egy jó kis echte magyarosch paprikás csirke összedobásán fáradoztam. Ez ugye együtt jár némi hagymaaprítással, ami viszont egyet jelent a sírással. De nem nekem! :P
Ugyanis van egy pofonegyszerű trükk, amit alkalmazva nem a könnyeimmel sózom a pörit.

De haladjunk sorjában.

Te sem akarsz sírni? Akkor nyomj egy lájkot és többé nem fogsz. Bizony, csak ennyi a dolgod! :P 

Mi is okozza a könnyezést?

Fogalmam sincs… :) Bizonyára a hagyma illóolaja, ami a húsos rétegekben lakozik. Ennél bővebbet ne várj egy mókustól ;) Persze, összeguglizhatnék neked ide mindenféle képleteket és okosságokat, de elég hamar kiderülne, hogy lövésem sincs hozzá :D Azt tudom, hogy csíp és fáj és sír az ember és szinte minden testnedve egybefolyik hagymavágáskor.

Mit lehet ellene tenni?

Mindenki nyugodjon meg, a tudomány már dolgozik a kérdéskörön. Brit japán tudósok megpróbáltak kikísérletezni könnymentes hagymát, de nem sikerült. ( a briteknek sikerült volna :D ) Odáig eljutottak ugyan, hogy nem okoz bőgést, de íze sincs…

Ha a tudomány megadja magát, akkor jöjjön a józan paraszti ész!

Mit tehetünk mi otthon?

1. Akadályozzuk meg az illóolajok párolgását: tegyük hűtőbe a hagymát felhasználás előtt. Ez sokat segíthet. Egyesek a víz alatt (vízben) vágásra esküsznek, én nem. Mert ha kész, akkor mit csinálok? Leszűröm az egészet, vagy egyenként kihalászom a kis kockákat? És ha zsiradékban akarom felhasználni, akkor előtte megszárítom, hogy ne fröcsköljön? Lehet, hogy valakinek ez bejövős, nekem nem. Van egyszerűbb.

2. Akadályozzuk meg az illóolajok koncentrálódását: vágjuk fel a hagymát a szabad levegőn. Már aki teheti, persze. Az is segíthet, ha bekapcsolod a páraelszívót, vagy szélesre tárod a konyhaablakot.

(Súgok egy kicsit: az ötös lesz a tuti befutó, tényleg tökéletes, kipróbált trükk! ;))

3. Akadályozzuk meg az illóolajok szembe (nyálkahártyára) jutását. De mivel? Pl. egy ilyennel:

onion-hagymaszemuveg.png

Igen, jól látod, ez egy hagymaszemüveg... Nem is mondok semmit :). (mellesleg Amazonon 20 dollár!) De ha már szemüveg, akkor inkább egy ilyen:

buvarszemuveg-hagyma.png

Búvárok és síelők előnyben! :D A célnak mégis megfelel, ha az orrod is belefér. A nyálkahártyád és a sminked is ép marad. Csak ne felejtsd el, hogy a szádon vedd a levegőt :)

De persze megtaláltam a legolcsóbb ötletet is. Csak egy kis fólia kell hozzá!

folia-hagymavagas.png
Még mindig a szem megvédésénél maradva: kontaktlencsések is előnyben! De tényleg! A lencse nem engedi a csípő anyagot a szemhez jutni, tehát nincs könnyezés.

4. Mindenféle aprítógépek és kütyük használata. Persze, van, akinek ez opció, az használja ezeket és mosogasson 3-4 darabbal többet :)

5. A legegyszerűbb trükk:

Egy pár korty víz. Vedd a szádba és ne nyeld le addig, amíg fel nem aprítottad a hagymát. Nem fogsz sírni, hidd el. Na jó, ha 12 főre kell marhapörköltet főznöd, ahhoz a hagymamennyiséghez nem lesz elég egy korty, de bármikor cserélheted a “védőitalt”. ;)

És itt most elképzelem, ahogy társaságban, többen vágjátok a hagymát vízzel teli szájjal! Csak nem megfulladni! :D 

Hogy miért működik a víz a sírás ellen, azt a kémiában (biológiában??) nálam jártasabbak fejtsék ki kommentben, mert nekem sajnos fogalmam sincs, lehet csak mókuscebó? :) Te próbáltad már?

képek: 1 2 3 4 5 6

ötlet praktikus hagyma hagymaszemüveg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr996529215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása