A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

A hitelkártyával tényleg csak ráfizet az ember?

2014. március 01.

hitelkartya_hasznalat.jpg

Ma még mindig nem olyan elterjedt itthon a hitelkártya, mint emennyire hasznossága alapján lehetne. Sokan hallottak már a kedvezményekről, de félnek a veszélyektől, hiszen a figyelmetlenségnek magas ára lehet. Összeszedtük ezeket a buktatókat és megmutatjuk, hogy ténylegesen milyen előnnyel jár, ha jól használsz egy megfelelően kiválasztott hitelkártyát.

Már írtunk arról, hogy a Pannák és Petik hogyan használják a hitelkártyákat és hogy kinek is való a hitelkártyahasználat a mókusok szerint. Most a BankRáció csapata segít abban, hogy a hitelkártya minden jó tulajdonságát kihasználhasd, mindezt okosan és fájdalommentesen!

Ha szívesen olvasol nálunk szakmai cikkeket és örülnél, ha mindig lenne egy szakértő, aki válaszol a kérdéseidre, kövesd mókust!   

Hogy működik a hitelkártya és mire jó?

A hitelkártyával a bank pénzét használhatjuk egy bizonyos ideig, a "türelmi időszak" végéig kamatmentesen. Ez az időszak általában 45 vagy több nap. Ez alatt valóban nem számol fel semmilyen díjat a bank a hitelkeret erejéig elköltött pénzért. Tehát valóban ingyen van, ráadásul a különböző hitelkártyákhoz még kedvezmények is járnak, ez általában 1-2 vagy akár még ennél is nagyobb százalékos jóváírást jelent a vásárlás végösszegéből. Gyakorlatilag ennyivel olcsóbb minden, amit hitelkártyával vásárolunk. Mivel a bank pénzét használjuk, kamatozhat a fizetésünk a türelmi időszak végéig. Az összes jóváírás és kamat 20-30 ezer forintot is jelenthet egy kártyabirtokosnak évente.

Miért jó ez a banknak?

Egyrészt a bank a hitelkártyáért éves vagy havi díjat számol fel. Ennek egy része a banknál marad, míg egy másik része a kártyakibocsátóhoz kerül. Ha kiszámoljuk, mennyit vásárolunk havonta és erre mennyi kedvezmény járna, rögtön rájövünk, hogy a bank veszít az üzleten. Ez minden gondos és jól fizető ügyfél esetén így van.

De aki késik a fizetéssel az rosszul jár. A bankok a törvény által megengedett maximum közelében számolnak fel kamatot a hitelkártya tartozások esetén, ami jelenleg éves szinten 40 százalék fölötti értéket jelent. A hitelkeret túllépésnek is van költsége, de ami leginkább drága az a készpénzfelvétel. Ennek nem csak nagy fix költsége van, de még türelmi időszak sem vonatkozik az ATM-ből szerzett készpénzre, így arra azonnal kamatot számol fel a bank.

Mire kell figyelni? 

- Időben fizesd vissza a tartozást!
- Ne lépd túl a hitelkereted!
- Ne használd a hitelkártyád készpénzfelvételre!

Tehát a bankok egyszerűen abban bíznak, hogy több gondatlan ügyfelük lesz, akik majd bőven kifizetik a többieknek járó kedvezményeket és az ingyen hitelezés költségét?

A hazai statisztikák és hitelkártya használati trendek azt igazolják, hogy valóban sokan használják rosszul a hitelkártyákat. De a bankok célja nem feltétlenül az, hogy minél többet fizessenek az ügyfelek. A hitelintézetek inkább ügyfélszerzésre vagy a már meglévő számlavezető ügyfelek elégedettségének növelésére használják a kártyát. A buktatókat egyébként is nagyon könnyű kivédeni és így akár mi is jó adósok lehetünk, a kártyadíjon felül nulla költséggel. 

Hogyan lehetünk könnyen gondos ügyfelek?

A legfontosabb, hogy soha ne költsünk többet, mint amennyi pénz valóban rendelkezésünkre áll a türelmi időszak lejártakor, tartozásunkat mindig időben egyenlítsük ki és csak vásárlásra használjuk a kártyánkat, készpénzfelvételre ne. Ez persze könnyű mondani, de mindenkivel előfordul, hogy elfelejt egy csekket vagy egy utalást, ami a hitelkártya esetén végzetes is lehet.

A gyakorlatban erre könnyű odafigyelni, hiszen akár beszedési megbízással is kifizethetjük a tartozásunkat, így a türelmi időszak vége előtt automatikusan levonják a számlánkról a tartozásunkat, így a saját feledékenységünket is könnyen ki tudjuk zárni.

Hogyan válasszunk jó hitelkártyát?

Reméljük mindenki úgy áll neki a hitelkártya kiválasztásának, hogy jó ügyfél akar lenni. Ebben az esetben ugyanis a kamatokat nem is kell néznünk. Ami fontos, az a kedvezmények, a kártya éves díja és a rejtett költségek.


BankRáció.hu tipp: A tranzakciós illeték bevezetése óta arra is kell figyelnünk, hogy mennyibe kerül a tartozás kiegyenlítése. Ha a folyószámlánk és a hitelkártyánk is ugyanahhoz a bankhoz tartozik, akkor ennek nincs költsége, de más banknál igényelt hitelkártya esetén már felmerül a 3 ezrelékes tranzakciós illeték. Több folyószámla esetén is a legolcsóbb megoldás a csoportos beszedés, ellenőrizzük a különböző tranzakciók költségeit saját számlacsomagunk esetén.

Az első hitelkártyánál javasoljuk, hogy az éves díjat vedd előre a fontossági sorrendben, hiszen így akkor sem bukhatsz sokat, ha nem használod majd. Ha biztosra mész, akkor jöhetnek a kedvezmények. Ezeket általában boltkategóriánként adják meg. Van, amelyik az élelmiszerboltokban ad nagyobb kedvezményt, míg más a benzinkúti vásárlásoknál jelent nagyobb visszatérítést. Határozd meg tehát, hogy melyik kártya illik leginkább a saját vásárlási szokásaidhoz.

A döntésben segít a BankRáció.hu hitelkártya választója. 

Gyere fb-re és mondd el, hogy tetszett a cikk, örülsz-e, hogy vendégcikkírók tanácsait olvashatod nálunk és ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel itt a cikk alatt, kommentben, a BankRáció csapata válaszolni fog.   

Írta: BankRáció.hu

 

pénz hitelkártya vendégcikk BankRáció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr845806929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása