A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Világítsunk nappal Nappal! +kép

2013. november 18.

Képzeld el, hogy a házadon belül még a WC-ben is természetes napfény van. Hogy egyáltalán nem kell felkapcsolni nappal a lámpát, mert a kinti fény van bent is. A szobákban, a folyosón és még a kamrában is. Spóroljunk úgy, hogy fel se kapcsoljuk a lámpát!

LEDHeros.jpg

Pár éve, amikor házátépítésében vettem részt, akkor nagyon szemeztem ezzel a technológiával. Végül elvetettem. Mondom majd, hogy miért.

Mi ez?

Ezt fénycsatornának hívják. Nem egy bonyolult dolog. Képzelj el egy flexibilis csövet, aminek a belseje tükörszerű anyaggal van bevonva. Az egyik vége a cserepeket átvágva kikerül a tetőre, a másik vége pedig a lakásban, normálisan a mennyezeten van.

A tetőn lévő része egy speciális fénygyűjtő gömb, ami segít a lehető legtöbb fénysugár befogásában. A cső belső tükröződő felületén keresztül ide-oda pattogva a fény bejut a szobádba. Olyan erősséggel, ahogyan éppen kint süt a nap.

Res_Daylighting_Hero1_1.jpg

Ez olyan, mintha a lakásod követné a napszak hangulatát. Ráadásul, így nem szükséges a rossz elhelyezkedésű lakásokban sem lámpát gyújtani nappal.

Miért vetettem el annó?

Ami ennek az előnye, az a hátránya is. Ezen a felületen csak nappal jön a fény. Én a (nappal is sötét) folyosót, fürdőt és konyhát akartam volna benapoztatni. Viszont nem tetszett esztétikailag, hogy így látszatra két lámpára van szükség. Egy, ami nappal világít és egy, amit éjszaka kapcsolunk fel.

Ezért tetszik ez, amire ráfutottam.

Ez ugyanis okos és LED-et is beleépítettek. Így, a szobámban csak egy világítótest van. Csak nappal a napot hozza le nekem, este meg LED-del világít.

Kíváncsi vagy a hasonló okos ötletekre? Nyomj egy lájkot, hogy ezentúl se maradj le!

Mennyit lehet vele spórolni?

Ugyan a berendezést nem gombokért adják (még), az idő a mi oldalunkon áll. Ha egyre több cég készíti el a saját megoldását, akkor elkezdenek egymással árversenyezni. Mi, fogyasztó mókusok pedig nagyon szeretjük, hogy a cégek versenyeznek egymással, mert annak a haszonélvezője Te vagy, meg én.

Ugye kihúztad már az energiavámpírokat? >>>

Szóval, pár év múlva nem hiszem, hogy megterhelő lenne. Azért lehet vele sokat spórolni a világítási költségeken (számládból ~20%), mert nem egyszerűen csak LED-re cseréli a fényforrásodat, de azt intelligensen teszi. Azaz figyeli a fényerősséget és azt LED-del pótolja Neked. Így Te nem veszel észre különbséget, alkonyatkor, délben és éjfélkor is egyenletes és egyforma a fényerősség, mert kipótolja annyi LED-del, amennyire éppen abban a pillanatban szükség van.

SmartLED.jpg

Mi van, ha nappal be akarom sötétíteni a szobámat?

Bennem is első kérdések között merült fel. Hiszen jó dolog a nappali szundi is. Fényben viszont lehetetlen. Nos, van egy belső csapóajtója, így Te tudod kapcsolgatni nappal is, hogy világítson vagy sem.

Spórolni úgy, hogy a mókusnak semmi dolga vele... az igazán jó dolog. :)

további infó és képek

ingatlan érdekesség energia napsütés LED zéró energia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr455641918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása