A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Délután 4-ig suli. Mi változik még szeptembertől?

2013. augusztus 24.

Hangos a média és a játszótér is a köznevelési törvény új rendeletétől, miszerint délután 4 óráig az általános iskolásnak az iskolában a helye. Van -e ez alól kivétel és milyen újdonságokra számíthatunk még?

valtozasok_iskola.jpg

Tényleg mindennap lesz tesióra? Kötelező hit- és erkölcstanóra? Kötelező közösségi szolgálat? Hány igazolatlan óra után ugrik a családi pótlék?

A Szülők Lapja szépen összeszedte ezeket a kérdéseket és válaszokat is kapunk, még ha nem is mindegyikkel megyünk túl sokra (ami nem az ő hibájuk!). Felmerülnek újabb kérdések és persze lehet fejeket ingatni jobbra-balra, és a gyerek reggelijét csomagolva püffögni, hogy ez így nincs jól, de félő, hogy az nem segít. 

Így legalább legyünk képben.

Szereted összefoglalva megtalálni a hasznos infókat? Igyekszünk! Kövess és hozzuk őket! ;)  

Kérdések és válaszok:

Kinek lesz mindennapos testnevelésórája?

"... 1-2., 5-6. és a 9-10. évfolyamosoknak..."

Kiváltható egyéb különórával?

"... a heti öt testnevelésórából kettő kiváltható..." "Ilyen lehet akár a táncoktatás..." vagy "... iskolai sportkörökben való részvétel."

Mókusmegj.: komolyan elképzelni sem tudom, ezt hogy valósítják meg. Ha a tesióra a 4., de az én gyerekem jár megfelelő egyéb sportoktatásra, akkor azon a bizonyos 4. órán addig rajzolhat a sarokban? Ne kapj be, ha ez valahogy egyértelmű, csak kíváncsi vagyok.

Mi a helyzet, ha az elsős osztályban az egyik gyerek 6 éves, a másik pedig már 8 éves?

"... a korkülönbségből adódó esetleges eltéréseket a tanítók kezelni tudják."

Ilyen eddig is volt és ezer más, ennél sokkal komolyabb problémákkal kell a tanároknak megküzdeniük, akiknek az a feladatuk, így hát a megkérdőjelezése nekem kicsit furcsa. 

Mennyi osztálypénzt szedhetnek?

"... jogszabály nem rendezi... azonban mindenkire kötelező fizetési kötelezettséget nem írhatnak elő. Az osztálypénz szedése tehát csak önkéntes lehet..."

Azt értem, amikor tényleg(!) nincs pénze egy családnak, de sajnos saját ismeretségi körben is tudok pénzben nem szűkölködő, de felháborodó anyukáról, aki szerint márpedig az iskola ingyenes, és ő bizony nem akar fizetni. Pedig látni kell, hogy ha egyszer az iskolának sincs(!) pénze, akkor a gyerek csak úgy járhat jól, ha a szülő "gondoskodik" a segítségről, hogy mindene meglegyen és jól is érezze magát (optimista mókusfeltételezéssel, mely szerint arra költik, ami fontos).

Kötelező az iskolaköpeny?

"... nem írják elő... ... ennek előírását sem tiltják. Ennek megfelelően az iskola rendelkezhet úgy, hogy az intézményben formaruhát kell viselni."

:( Rossz hír. Hú de utáltam, mókusistenkém! :D Igen, rossz voltam, elsők között firkáltam tele és szaggattam meg kicsit, hogy legalább valamennyire egyedi legyen. Szerintem semmi értelme. :P

egyenruha.jpgVagy inkább legyen egyenruha? :D

Mi a helyzet, ha nem tart hittanórát az iskolában az az egyházi közösség, amelyet szívesen választanék?

"... a szülő kérésére az intézményvezető felveszi a kapcsolatot az érintett egyházzal. Ha az továbbra sem szervez... a szülő választhatja más egyház oktatását, vagy erkölcstant fog tanulni a tanuló." 

Zsákutca.

A teljes anyagot és kérdéseket-válaszokat megtalálod a Szülők Lapja oldalán (de előtte nyomj egy lájkot, ha értékesnek tartod az infót ;) köszi) itt.

Ha kimaradt valami, amire kíváncsi vagy, írj! Ha tudsz egyéb fontos változásokról vagy véleményed van, szólj hozzá!  

forrás: Szülők Lapja

fotó

gyerek iskola rendelet kérdezzük

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr985474188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása