A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így csíráztass házilag, otthoni eszközökkel, a bolti ár tizedéből

2013. augusztus 21.

Nem ettél még csírát? Pedig jó dolog. Pozitív hatásai ősidők óta ismertek. Magas tápértékű, könnyen emészthető élelmiszer, ami koncentráltan tartalmaz rengeteg tápanyagot, és - kicsit gonosz módon :D - amit a növény a fejlődéshez használna fel, ezt csapoljuk meg mi.

csira_natur.jpg

Télen, vitaminhiányos időszakban ez különösen jól jön, de nyáron is jól járunk vele. Nem utolsó sorban pedig nemcsak egészséges, hanem finom is. Mókusrágcsának is tökéletes. :)

Ha viszont boltban akarod megvenni, egy kis dobozkáért is több száz forintot kell kifizetned és azt sem tudhatod, hogy honnan származik, mennyire friss, mióta áll a polcon. Problémát jelenthet még a termeléskor és szállításkor fellépő mikrobiológiai szennyezettség is.

Ha Te is inkább az otthon is elkészíthető, egészséges ételek híve vagy, kövess minket! ;)

A megoldás egyszerű és sokkal könnyebb, olcsóbb, mint gondolnád. Kísérletező kedvűek pár forintos befektetéssel és egy kis idővel kiváló minőségű házi csírát állíthatnak elő.

Lássuk hogyan készül!

Szerezd be a csíráztatáshoz alkalmas magokat.

Ezt megveheted bioboltban, de akár nagyobb áruházak polcain is megtalálhatók. A legnépszerűbbek a bab, borsó, brokkoli, búza, lucerna, retek, szójabab, vöröshagyma, vöröshere, mungóbab. Mindegyiknek más és más előnyei vannak, de alapvetően a sok vitamin és ásványi anyag mindenképp pozitív irányba tereli a szervezetünket.

Az ízük lehet semleges, vagy markánsabb, enyhén csípős is.

Mi most egy csomag retekcsíra-magot vásároltunk a piaci bioboltban 320 forintért. Ennek az íze - nem meglepő módon :) - a retekre emlékeztető, kicsit csípősebb. Ha a retket szereted, ezt is szeretni fogod és ezentúl kívánni is. Ez tuti!

Mi kell hozzá?

  • mag (gondoltad volna? :D)
  • egy műanyag tál
  • egy konyhai szűrő
  • + víz (nem sok, ne aggódj!)

Készítsd elő a magokat.

A magokat általában be kell áztatni. Hogy mennyi időre, azt ráírják a zacskóra (de te is kitapasztalod majd), ez pár órától egy napig terjed. A reteknek 8 órát javasolnak.

Fontos! Ne rakd bele egyszerre az összeset, én általában annyit rakok, hogy egy szűrő alján egy rétegben legyenek a magvak

Indítsd útjára a folyamatot.

Sok megoldás van, lehet kilyuggatott műanyag ételdobozt használni vagy 1000-1500 forintért csíráztató edényt vásárolni, de a legegyszerűbb és legolcsóbb talán, ha felhasználod az előbb említett szűrőt és egy edényt, amibe vizet teszel. A szűrő alján nagyjából igazgasd el egy rétegben a magokat. Ez azért kell, mert ha fedik egymást, könnyen bepenészednek, a kisebb adaggal sokkal kevesebb a macera. A szűrőt rakd az edény fölé, hogy a párolgó víz nedvesen tartsa a magokat. A lényeg, hogy nem szabad sem kiszáradnia, de vízben állnia sem.

Az edényt nem kell sötét helyre vagy hűtőbe rakni, egyszerűen tedd ki a konyhaasztalra vagy pultra. Ha nagyon tűző napfény esne rá, akkor egy műanyag tányérral letakarhatod, hogy a nedvességtartalma ne párologjon el túl gyorsan.

csiraztatas_szuroben.jpgÍme a fent említett egyszerű, legolcsóbb szűrő. Alá egy sima műanyag tál is jó, nekem most épp egy mérőedény került a kezem ügyébe. :)

A fejlődő csírákat időközönként át kell mosni. Általában elég napi kétszer, reggel és este. Egyszerűen átöblíted folyó víz alatt. Ez azért jó, hogy felfrissítse a zöldet, ne rohadjon be.

A csíráztatási időt megadják a csomagoláson, a reteknél pl. ez 3-4 nap.

Arasd le és fogyaszd egészséggel! 

retekcsira_szendvics.jpg

Mennyi az annyi?

Mi két személyre egy kis szűrővel csinálunk egyszerre, így a 320 forintos csomag körülbelül 10-12 csíráztatásra elég, azaz alkalmanként mintegy 30 Ft költséggel és egy kis víz segítségével friss, egészséges és finom táplálékhoz jutunk.

Mindegyik csíra picit máshogy néz ki és a méretük sem egyforma, de egy idő után már simán megismered őket. :)

 

Eheted magában, rakhatod szendvicsre, felhasználhatod salátákhoz és persze egyéb receptekhez.  

fotó1fotó2 + Mó konyhájából ;)

konyha házi kipróbáltuk egészséges csíráztatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr265470067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása