A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így spórolj az adatforgalmadon +leírás +fotó

2013. augusztus 13.

Amikor már az erdőben szinte minden mókusnak okostelefonja van, elengedhetetlen, hogy mobilnet tarifája is legyen hozzá. Mert mit is ér egy ilyen eszköz mobilinternet nélkül? Szinte semmit. Megbutul. Viszont a hazai földön a mobilnetnek elég borsos ára van (és a mókusok nem szeretik a borsot), no nem is a többi EU-tagállamhoz viszonyítva, mint inkább a pénztárcánkhoz.

onavo_extend.jpgEbben segít egy bizonyos szempontból az Onavo nevű cég, akinek az alkalmazását feltelepítve iMókus vagy Mókusdroid telefonunkra, jelentős adatforgalmat spórolhatunk meg.

Persze ettől még kell mobilnet előfizetéssel rendelkeznünk, de talán elég a legkisebb elérhető csomag, vagy legalábbis az eggyel alacsonyabb tarifa. Ráadásul ez roaming esetében - ahol sokszor még mindig adatforgalom alapján számláznak - már igen súlyos forintok kiadásától kímél meg minket.

Te is vagy annyira geek, hogy szívesen olvasol hasonló témákról?

Mit kell hozzá tenni?

Le kell tölteni az Onavo Extend nevű alkalmazást. Feltelepíteni, minden kérdésre igennel válaszolni és kész. Ha mindent jól csináltunk, akkor egy VPN ikon jelenik meg valahol, ez mutatja, hogy mobilnet esetén forgalmunk az Onavo szerverein megy keresztül.

gp_150.png app_store2_150.png

Hogyan működik?

Miután az alkalmazás feltelepült, majdnem minden adatcsomagot (lásd később) az Onavo ún. proxy szerverén küld keresztül a telefon, úgy, hogy előbb összetömöríti, a proxy szerver kitömöríti, majd elküldi a célszervernek. A tömörítés mértéke az e-mailek esetében külön kapcsolható.

e_mail_settings.jpgMivel a legnagyobb forgalmat a képek okozzák ezért ezek tömörítésének mértéke külön állítható. Mellékhatásként a megjelenő képek minősége romlik, de egy telefon kijelzőjén... most spórolunk, kit érdekel? Sajnos a videókkal az Onavo semmit se tud csinálni, szóval azokról le kell mondanunk. Majd szépen megnézzük őket a saját odunkban, ahol már van wifi. Ha a sávszélspórolás fontos, akkor a zenéinket is jobb ha felmásoljuk a telefonra, mint hogy valamilyen streaming szolgáltatót vennénk igénybe.

A tömörítés nem meríti jobban a telefont?

De igen. Valamit valamiért. Nehéz ezt pontosan mérni, de nálam ez kb. 20-30% körül lehetett, de csak akkor, amikor ténylegesen neteztem, ami a telefon teljes üzemidejét tekintve max. 10% lehetett. De ez teljesen telefon- és használatfüggő. Ezzel számolni kell, de egy próbát megér.

reports_all.jpgA tömörítés miatt nem lesz lassabb?

Nem. Bár a tömörítéshez idő kell, de mivel kisebb lesz az adatcsomag, így az gyorsabban is megy át a hálózaton, szóval nagyjából kiegyenlítődik. Nekem EDGE-en egy picit gyorsabbnak tűnt, 3G-n pedig egy picit lassabbnak, de ez inkább érzés, mint hiteles mérés.

És mi van a wifivel?

Semmi. Wifin az Onavo Extend kikapcsol, és minden a megszokott módon működik, semmi nem megy keresztül az Onavo proxy szerverein.

Biztonságos, hogy minden forgalmam egy cég szerverén megy keresztül?

Az Onavo nélkül is sok cég sok szerverén, illetve eszközein megy keresztül a forgalom. Az csak egy ábránd, hogy az adatainkat nem látja senki. Nem a cégek száma számít, hanem az a csatorna, amin keresztül megy. Így a http és e-mail forgalom nem titkos, a https forgalom meg igen. Milyen forgalom megy http-n? A sima böngészés. A weboldalak többsége, ahol a címsorban http:// olvasható. És mi megy https-n? Azok a weboldalak, amelyeknél a címsorban https:// olvasható. FB, Google+. Azon alkalmazások jelentős része, amelyek valamilyen felhő-szolgáltatást használnak. Visszakanyarodva az Onavohoz, a http átmegy a szervereiken, a https pedig nem. Viszont a vele kötött szerződésben az olvasható, hogy a statisztikai információkon kívül más adatot nem őriznek meg. Ezt aztán elhihetjük, vagy nem. Tehát igen is, meg nem is.

Miért éri meg az Onavonak?

Egyszerű. Igaz, hogy minden személyes adatot törölnek, viszont aggregált (összesített) adatokat tárolnak, és eladják cégeknek. Ez nem azt tartalmazza, hogy én mit csináltam, hanem azt, hogy pl. a facebook felhasználók reggel 7 és 8 között, átlag 10 percet használják a szolgáltatást, eközben átlag 3MB adatforgalmat használnak el. Stb., stb. Ez az összes netes szolgáltatás metszetét nézve, már tényleg jelentős marketing információ.

Mennyit lehet ezzel megspórolni?

Beállításoktól és használati szokásoktól függ. Az enyém a képen látható. Olyan havi 20-40% adatforgalom megtakarítás a reális lehetőség.

Mi van még?

Van egy Onavo Count nevű alkalmazása is a cégnek, amivel minden egyes alkalmazásra nézve láthatjuk, mennyit "fogyasztott" az értékes adatforgalmi keretünkből.

onavo_count.jpgÍgy kiszűrhetőek és száműzhetőek azok a "gonosz" szolgáltatások, melyek felzabálják az összes mogyoróforgalmunkat.

gp_150.png app_store2_150.png

Töltsd le, használd, teszteld, jelezz vissza! 

Köszönet a cikkért annak a bizonyos geek mókusfiúnak! ;)

apple alkalmazás android adatforgalom helymegtakarítás onavo extend

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr865458652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása