40 fok alapból - ha bármit bekapcsolunk a konyhában, ez csak még több lesz. Nekem ez is sok, úgyhogy sütőt vagy tűzhelyet semmiképp, max. egy turmixot veszek a mókusmancsaim közé. :D Így is lehet ebédet varázsolni.
Most kezdjünk egy igazi nyári levessel, amit nem szabadna csak egyszerűen levesnek hívni, mert annál sokkal több. ;) Ha jól készíted el, olyan ízeket varázsolhatsz elő a zöldségekből, amikről eddig nem is tudtad, hogy léteznek.
Gazpacho a'la Mó
Ez a spanyol leves tulajdonképpen egy paradicsomleves, még sincs semmi köze sem a menzáról ismert édes paradicsomleveshez és még csak az olasz fűszeres paradicsomleveshez sem igazán.
Mi bármikor imádjuk, de nyáron, jéghidegre lehűtve az igazi. Akár jégkockát is rakhatsz bele, én azt most kihagytam, de ha nincs időd a hűtésre, kitűnő megoldás. ;)
Nézzük, mi kell hozzá?
miből mennyi: 7 paradicsom, 1 hagyma, 4 g. fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet,
1 paprika, fél citrom, 1/3 uborka, 1 szál zeller, pici cayenne és 2xpici só
A 3 titok!
1. Ne sajnáld rá az időt! Nincs vele sok dolgod, de mindig hagyd összeérni az ízeket, hatalmas a különbség! (Simán el lehet készíteni "frissen" is, hisz összeturmixolod a hozzávalókat és kész, de hidd el, az nem ez lesz. Az csak egy paradicsomturmix. Ami finom, de nem hívható gazpachonak. :P)
2. Első körben csak a zöldségeket, a borecetet és a sót turmixold össze és csak épp hogy. Maradjon darabos, csak párat berregjen a kütyü és már le is állíthatod. Ezt a kutyulékot hagyd állni órákon át! Akár egész éjszakát is maradhat, minél többet hagyod, annál jobban összeérnek az ízek és az ecet-só kombó kihoz mindent a zöldségekből.
3. Mindig hagyd meg a hozzávalók egy részét és vágd őket apró kockákra (minden zöldségből! igen, a fokhagymából és citromból is! - igen, tudom, hogy az gyümölcs ;)), amit majd a kész levesbe mint levesbetétet rakhatnak a gazpachomókusok. A friss, ropogós zöldségek az összeért, lágy levessel hihetetlen házasságot kötnek, komolyan. ;)
És most lássuk képekben az elkészítését!
huppsz, itt egy kis csalás, mégis kellett hozzá egy kis meleg,
én mókusegyszerűen csak a vízforralóba dobtam be,
két pillanat elég neki és már le is mászik a héja
balra a levesbetét, jobbra az alap
Először csak ezeket ! rakd be a turmixba!
Fontos! Első körben csak annyira turmixold össze, hogy mindenki találkozhasson mindenkivel. :) 3 kavarás az egész! Ezt tedd be a hűtőbe.
*homokóra*
Sok-sok óra összeérés után keverd hozzá az olajat, szórd bele a cayennet, és morzsold hozzá a vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlét is. Ezt itt: :)
Így fog kb. kinézni, miután jól összeturmixoltad. Ezt szűrd le, passzírozd át - nekünk csak a lé kell!
Valahogy így fog kinézni szűrés-passzírozás után:
a visszamaradt zöldségcucc tökéletes lesz pizzaalapnak vagy melegszendvicskrémhez,
semmiképp ne dobd ki, használd fel!
A levest még egyszer dugd be a hűtőbe és hagyd, hogy jól lehűljön. Minél hidegebb, annál frissítőbb! ;)
*homokóra*
És már csak tálalnod kell! ;)
Ha pedig mégis rávennéd magad egy kicsit komolyabb próbatételre is, ami a meleget illeti, akkor készíts a leves után egy isteni édességet!
ui: Ha hiszed, ha nem, a gazpacho igazán laktató, ami talán a sok zöldség összeérésének köszönhető (na meg a kis zsemle sem elhanyagolható, hiába is maradt le az alapképről :D).
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.