A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mit főzzek a hétvégén? Hűsítő finomság főzés nélkül. +recept +fotó

2013. július 27.

40 fok alapból - ha bármit bekapcsolunk a konyhában, ez csak még több lesz. Nekem ez is sok, úgyhogy sütőt vagy tűzhelyet semmiképp, max. egy turmixot veszek a mókusmancsaim közé. :D Így is lehet ebédet varázsolni.

gazpacho.jpg

Most kezdjünk egy igazi nyári levessel, amit nem szabadna csak egyszerűen levesnek hívni, mert annál sokkal több. ;) Ha jól készíted el, olyan ízeket varázsolhatsz elő a zöldségekből, amikről eddig nem is tudtad, hogy léteznek.

Gazpacho a'la Mó

Ez a spanyol leves tulajdonképpen egy paradicsomleves, még sincs semmi köze sem a menzáról ismert édes paradicsomleveshez és még csak az olasz fűszeres paradicsomleveshez sem igazán.

Mi bármikor imádjuk, de nyáron, jéghidegre lehűtve az igazi. Akár jégkockát is rakhatsz bele, én azt most kihagytam, de ha nincs időd a hűtésre, kitűnő megoldás. ;)

Nézzük, mi kell hozzá?

gazpacho_hozzavalok.jpg

miből mennyi: 7 paradicsom, 1 hagyma, 4 g. fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet,
1 paprika, fél citrom, 1/3 uborka, 1 szál zeller, pici cayenne és 2xpici só

Ha máris összefutott a nyál a szádban, készítsd el, de előtte nyomj egy lájkot Móra, hogy a következő finomságot is megkapd! ;) 

A 3 titok!

1. Ne sajnáld rá az időt! Nincs vele sok dolgod, de mindig hagyd összeérni az ízeket, hatalmas a különbség! (Simán el lehet készíteni "frissen" is, hisz összeturmixolod a hozzávalókat és kész, de hidd el, az nem ez lesz. Az csak egy paradicsomturmix. Ami finom, de nem hívható gazpachonak. :P)

2. Első körben csak a zöldségeket, a borecetet és a sót turmixold össze és csak épp hogy. Maradjon darabos, csak párat berregjen a kütyü és már le is állíthatod. Ezt a kutyulékot hagyd állni órákon át! Akár egész éjszakát is maradhat, minél többet hagyod, annál jobban összeérnek az ízek és az ecet-só kombó kihoz mindent a zöldségekből.

3. Mindig hagyd meg a hozzávalók egy részét és vágd őket apró kockákra (minden zöldségből! igen, a fokhagymából és citromból is! - igen, tudom, hogy az gyümölcs ;)), amit majd a kész levesbe mint levesbetétet rakhatnak a gazpachomókusok. A friss, ropogós zöldségek az összeért, lágy levessel hihetetlen házasságot kötnek, komolyan. ;)

És most lássuk képekben az elkészítését!

paradicsom.jpg

huppsz, itt egy kis csalás, mégis kellett hozzá egy kis meleg,
én mókusegyszerűen csak a vízforralóba dobtam be,
két pillanat elég neki és már le is mászik a héja

darabkak.jpg

balra a levesbetét, jobbra az alap

turmixra_varva.jpg

Először csak ezeket ! rakd be a turmixba!

turmix.jpg

Fontos! Első körben csak annyira turmixold össze, hogy mindenki találkozhasson mindenkivel. :) 3 kavarás az egész! Ezt tedd be a hűtőbe.

 *homokóra*

Sok-sok óra összeérés után keverd hozzá az olajat, szórd bele a cayennet, és morzsold hozzá a vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlét is. Ezt itt: :)

zsomle.jpg

Így fog kb. kinézni, miután jól összeturmixoltad. Ezt szűrd le, passzírozd át - nekünk csak a lé kell!

szures.jpg

Valahogy így fog kinézni szűrés-passzírozás után:

leves_zoldseg.jpg

a visszamaradt zöldségcucc tökéletes lesz pizzaalapnak vagy melegszendvicskrémhez,
semmiképp ne dobd ki, használd fel!

A levest még egyszer dugd be a hűtőbe és hagyd, hogy jól lehűljön. Minél hidegebb, annál frissítőbb! ;)

*homokóra*

És már csak tálalnod kell! ;)

a_kesz.jpg

Ha pedig mégis rávennéd magad egy kicsit komolyabb próbatételre is, ami a meleget illeti, akkor készíts a leves után egy isteni édességet!

Íme a tökéletes rizskoch titka! >>>

ui: Ha hiszed, ha nem, a gazpacho igazán laktató, ami talán a sok zöldség összeérésének köszönhető (na meg a kis zsemle sem elhanyagolható, hiába is maradt le az alapképről :D).

Keress-kutass recepteket, amikhez nem kell sütni-főzni, és ha találsz olyat, ami megosztásra érdemes, küldd el nekünk a hello@duhosmokus.hu-ra! ;)

leves nyár recept citrom gazpacho sütés-főzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr535428121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása