A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

mentőcsomag: Fogadj örökbe egy devizahitelest!

2013. július 19.

A mókusok nem szavazhatnak, így nem is politizálnak. Viszont mókusszemükkel sasként szúrják ki a pazarlást, még ha az a központi költségvetésben is történik.

devizahitel-cover_mini.jpg

Egy lebegtetés miatt újra forró téma lett ez a devizahiteles mizéria. Lássuk, mit szól hozzá egy közönséges, hátán hosszában csíkos mókus.

-> Semmi politika, csupán boncolunk. Nem, nem devizahitelest. <-

Aki hitelt vesz fel, az azért teszi, mert nem áll rendelkezésére akkora összeg, mint ami a jelen terveiben szerepel. Eddig nem bonyolult, hiszen ha lenne pénze, nyilván nem vásárolna pénzt kamatért. Ha van otthon saját fűnyíróm, akkor nem bérelek egy másikat hétvégére, ugye?

A hiteles egy lehetőségeit meghaladó üzletbe kíván belefogni.

Lényegtelen, hogy autót, 3D tévét, lakást vagy egy űrhajót akarsz megvenni. Jelenleg nincs rá pénzed. Éppen ezért kockázattal járó hitelhez nyúlsz, hiszen a jövőre tervezhetünk, de biztosat senki nem tud mondani róla. Nem, Nostradamus is csak halandzsázott.

A devizahitel egy magasabb kockázatú hitel, mint a forinthitel. Viszont olcsóbb volt. A devizaadós pedig a hitel olcsóságát priorizálta felvételkor, a kockázatokkal vagy bármi mással szemben.

Felnőtt, cselekvőképes és beszámítható emberként

(ezt is ellenőrzi közjegyző) szabad akaratunkból cselekedhetünk (sokan adták életüket ezért a vívmányért). Szabad emberként pedig szabad döntést hozva, szabad mancsaival, szabad tollal aláírta, hogy neki ezekkel a feltételekkel és kockázatokkal kell ez a hitel, "megveszem!". Másnak nem felelt meg és ők szabad döntést hozva forinthitelt vásároltak, vagy semmit.

Ha kíváncsi vagy, mi egy mókus véleménye a világ dolgairól, kövesd és mindig tudni fogod, ő mit gondol. ;) 

Ráadásul nemcsak a szerződést írta alá, hanem arról is nyilatkozik, hogy megértette. A kockázatokat is! Sőt, a közjegyző még fel is olvassa. Biztos ami biztos alapon.

Később rájött, hogy rossz üzletet kötött.

Előfordul, vállalkozóként én is kötöttem már, hajaj! A különbség az, hogy én a bukásomat lenyeltem, Ő viszont tüntet. Attól, mert rájövünk, hogy rossz üzletet kötöttünk, még nincs jogunk azt mással kifizettetni.

A mókusokat ez zavarja, hiszen mi mind tudatosan és előrelátóan próbáljuk élni az életünket. Ha jön a tél, akkor előtte egész nyáron makkot gyűjtünk.

Ha kell, még a cipőpucolón is spórolunk. >>>

És ez az életforma nem bonyolult. Bárki kipróbálhatja.

Pedig el tudnék ám én is költeni bármennyi pénzt! Simán jól állna nekem is egy Infiniti grafitszürkében. És egy plusz szobával nagyobb otthont is be tudnék rendezni. Sőt, legyen kettő: mindig is szerettem volna egy médiaszobát. De mi, mókusok a lehetőségeinken belül maradunk és maradtunk akkor is, amikor mi is olcsón juthattunk volna devizahitelhez.

Miért más?

Éppen ezért nézek nagy mókusszemekkel, amikor folyamatosan, újra meg újra központi erőszakmonopóliumos hatalommal örökbefogadtatnak velem egy devizahitelest.

Mert nem az állam segíti ki hanem Én, Mi. Az államnak annyi pénze van, amennyit tőlünk elvesz. Nem teremti varázspálcával és nem is a parlament belső udvarán lévő pénzfákról szüreteli. Elveszi Tőlem, Tőled és Marika nénitől. Ráadásul erőszakkal és fenyegetőzéssel, hogy ha nem fizetek, akkor...

Tehát akkor most, addig amíg nem lesz felnőttkorú egy devizás (lejár a hitele), addig nekem kell gondoskodnom róla?

Pedig egyszer sem hívott meg a lehetőségein felül vásárolt lakásába. Még egy vacsorára sem. És egyszer sem ülhettem a hitelre vett autójában. Engem a BKV visz.

Nekem kell rosszabbul élnem azért, mert ő jobban élt? Ezzel arra akarnak engem is motiválni, hogy kezdjek el felelőtlenül élni? Ez a cél?

A felelősség azért fontos,

mert nélküle sorozatban rossz döntéseket hozunk. Minden munkádért felelsz. Ha szar döntést hozol, akkor a főnökeid rajtad verik le, vagy Téged rúgnak ki. Nem az asztaltársadat. Ha Én örökbe fogadok egy devizahitelest, akkor csak legalizálom, hogy ő bizony áldozat. Nem az.

2012-es adat szerint kb. 3 800 000-en dolgozunk. A legújabb ötlet (dolgozó emberekre elosztva) 94 470 forintomba kerül. És Neked is! Úgy, hogy már építettem lakóparkot is 631 forintért. Te is! Olyan lakóparkot, aminek költsége négyzetméterenként 600 000 forint. Konkrétan olcsóbb lett volna azt a pár devizaadóst felköltöztetnünk a rózsadombon vásárolt házakba.

Például ebbe a nyomorba már négyzetméterenként 263 000 forintért is elhelyezhettük volna.

rozsadombi-haz_mini.jpg

Ha nincs pénzed lakásra, akkor bérelj. Ha nem akarsz eladósodni, akkor oszd be a fizetésed. De egy dolgot ne tegyél, ne várd el, hogy helyt állok helyetted. Ez így nem fair.

Jogomban áll rosszul dönteni, de kötelességem a következményeket magam viselni.

Jogodban áll rosszul dönteni, de kötelességed a következményeket viselned. És ez akkor is így van, ha nem lájkolsz! Tehát? :)  

Kérek minden mókuskedvelő és mókust nem kedvelő olvasót, hogy a megjegyzéseit kulturált formában pötyögje be. Ha ez nem sikerül(t), akkor sajnos átkarmolom a négy ujjammal, bocsi. Ezután nyugodtan írd le újból a mondandód, hisz kíváncsiak vagyunk rá, csak kicsit változtass a stíluson és máris olvashatja mindenki. Köszi ;)

vélemény hitel gondolatébresztő megmondás devizahitel adósságcsökkentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1005413151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása