A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

7 buta mítosz a lakásbérlésről - béreljünk vagy vegyünk?

2013. június 18.

Vegyünk vagy béreljünk? A döntés nagyban attól függ, hogy mennyire keressük a rugalmasságot a stabilitással szemben. 

vegyunk-vagy-bereljunk-lakast.jpg

Így jó válasz nincsen, hiszen mindenki maga dönti el, hogy miért akar dolgozni évtizedeket. De érdemes lehet átgondolni. Most sem késő.

1. a saját lakás befektetés

Ez tény. Minden befektetés, amibe pénzt teszünk, de ez még nem jelenti azt, hogy az jó befektetés volna. Ez egy szakma. Ingatlanbefektetőnek senki sem születik, így ne is gondoljuk ezt magunkról. Ám ha ez egy tuti befektetés, akkor a befektetők miért nem vették még észre? Hol vannak a hírhedt spekulánsok, akik galád módon felverik az árakat? Igazából sehol sincsenek, mert ez nem egy hatalmas üzlet. Az ingatlanárak azért esnek, mert több az eladó lakás, mint azok száma, akik vásárolnának. Ebben nincs semmi összeesküvés. Egy 12 milliós lakást viszont már 60 ezer forintért is ki tudunk bérelni.

Ha ez a mi befektetésünk, akkor ez olyan, mintha 12 millió forintot lekötnénk nettó 6 %-os kamatra. (állampapírok is több hozamot garantálnak)

Mindezt bankgaranciával 30 millióig. Az otthonodnál ki garantálja, hogy nem fog mozogni az ára? Azt, hogy minimum annyiért bármikor el tudod adni, amennyiért vetted, plusz amit ráköltöttél? Vagy, hogy bármikor olyan gyorsan tudod kivenni belőle a befektetésed, mint a bankból (ami tényleg ! kockázatmentes)?

2. így egyszer legalább az enyém lesz

Ez igaz, de mennyiért? Ennél az érvnél azt a tévedést látom, hogy az érvelő úgy gondolja, hogy mindkét esetben azonos a vételár. Ez azonban nincs így. Egy példánkban szereplő 12 milliós lakáshoz rendelkezned kell minimum 3 600 000 forinttal... de neked legyen 4 milliód. Akkor 8 milliót kell még jelzálogban felvenned hozzá. Most elsőnek a UniCredit kalkulátorát nézve ezt a 8 milliót úgy, hogy 60 ezer legyen a havi törlesztő (mint egy lakbér), akkor 26 évre adósítjuk el magunkat.

a 26 év alatt (változatlan törlesztő mellett) 18 720 000 forintot fizetsz ki. Azaz a lakásodra mindösszesen 22 720 000 forintot. Azért, hogy megszerezz egy 26 évvel öregebb 12 milliós lakást.

Ha az önerő 4 milliódat mindig 5%-ra lekötöd 26 éven keresztül és bérelsz egy lakást addig, akkor kamatos kamattal 14 222 690 forintod lesz. Azaz még drágább lakást is tudsz venni, mint a 12 milliós kategória. És ugyanott vagy! Ha pedig uram atyám, a 26 év alatt ezt a megtakarításodat még havi 5000 forinttal bővíted...

Mindezt úgy, hogy

  • nem adósodtál el 26 évre, konkrétan még egy percre sem.
  • folyamatosan többmilliós megtakarításod van a bankban. Jobb stresszoldó, mint a xanax.
  • a lakásod gyorsan tud reagálni az életkörülményeidre. Ha most elveszted a munkád, a törlesztőn nem tudsz spórolni. Míg a lakbéren tudsz egy kisebbe való költözéssel, vagy akár társbérlettel.
  • 26 év alatt minimum 2 nagy felújításra, és egy energetikai fejlesztésre lesz szükséged. Ezt fizessék a tulajdonosok, bérlőként a szerződésbe is beleveheted, de arrébb is költözhetsz.

3. ezt fogják örökölni a gyerekeim.

Ha ez a célod, akkor sokkal jobb ha kötsz pár ezerért egy 10-20 milliós életbiztosítást, aminek a gyermekeid a kedvezményezettjei. Tehát nem egy nyamvadt lakást örökölnek, amin még össze is veszhetnek (királyoknál is láttunk már ilyet), hanem tisztán készpénzt a számlájukra, szétosztva, utalva. Mennyivel tisztább már ez?!

4. az az én váram.

Ez tévhit. 26 éven keresztül az nem a Te várad. Ha nem fizetsz, elárverezik. Ráadásul a bank a jelzálogot pénzben és nem százalékban tartja nyilván. Egyértelmű, hiszen honnan tudná, hogy 21 év múlva mennyit fog érni az a lakás?! Te viszont simán magadra vállalod ezt a kockázatot. Te tudod mennyit fog érni? Kérdezd meg azokat az embereket, akiknek a lakásuk értéke annyit esett, hogy eladása után még most is tartoznak a banknak.

Így azt hinni, hogy az a mi várunk, önámítás. Az utolsó részlet befizetésekor lesz csak a mi várunk. Addig viszont nagyon kockázatos 26 év vár ránk.

ingatlan_kulcsatadas.jpg

5. bármikor kirakhatnak.

Erre találták fel a szerződést. Lehet hosszabb szerződést is kötni. Ha pedig felbontják, akkor átköltözöm egy másik lakásba. De elbagatellizálhatnám, hogy a saját lakásodat is elmoshatja a Duna. Akkor neked nem kell költöznöd?

Így spórolj a költözésen >>>

Ettől félni azért nem érdemes, mert ha ez kifejezett problémád, akkor szerződésben egyszerűen kivédhető, azonban bekövetkeztekor sem az utcára kerülünk. Itt egy szolgáltatás vásárlója vagy. 

6. beárulhatnak a főbérlőnek.

Gondolom itt például hangoskodásra gondolnak. Ha saját lakásom van, akkor nem is kell civilizáltan viselkednem? A lakóközösség akkor is kiutál, ha a saját lakásomban nem vagyok normális.

7. nem gondozod, nem fejleszted.

Ez csakis tőled függ. Egyeztess a főbérlővel, vegyétek szerződésbe az ilyeneket. A tisztasági festést a saját lakásunkban is érdemes 1-3 évente. De simán leszerződhetünk arra is, hogy a tulajdonos 3 évente kifest nálunk.

+1 érv

Nekem a legvonzóbb a bérlakásban az, hogy a 26 év alatt annyi minden változhat. Konkrétan ennyi idő alatt felnevelek egy gyereket be- és kirepüléssel. Ha bérlem a lakásom, akkor a párommal kezdhetjük piciben, ami nekünk bővel elég. Amikor érkezik a gólya, akkor simán a lakás alkalmazkodik hozzánk és bérlünk egy szobával nagyobbat. Mindig a szükségeinkhez és lehetőségeinkhez tudjuk igazítani a lakásunkat. Ha a gyerekem 4 évet külföldön tanul, akkor nem tartom szentélynek a szobáját, egyszerűen csak alkalmazkodom és kisebbe költözöm.

A lakás van értem és nem én a lakásért. Nem fogok megrokkanni érte. Te is így gondolod?

A lényeg, hogy a saját lakás nem alapjog. Van, aki megengedheti magának és van aki nem. Ha mi azok közé tartozunk, akik nem tudnak készpénzre lakást vásárolni, még nem biztos, hogy az évtizedes bankhitel a legjobb választás. Inkább spóroljunk a lakáson is. ;)

Ebben a cikkben nagy vonalakban és adók nélkül számoltam feltételezve, hogy béremelésünk sem haladja meg sosem az inflációt. Ám természetesen ez nem egy pénzügyi esszé, inkább csak eloszlatnám a tévhiteket, és felhívnám a figyelmed a hatalmas kockázatra, amit rosszul felmérve évtizedekre teheted tönkre magad.

fotók: modern-homedesigns és homelifecapital

vélemény pénz gondolatébresztő otthon megtakarítás tévhit lakásvásárlás lakásbérlés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr375365913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása