A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Miért nem akarod megoldani a problémádat? +példa

2013. április 27.

Gyakran látom a környezetemben, hogy az emberek beleesnek abba a hibába, hogy "mindenre van egy gyors megoldásuk". Vallják, hogy mindenre van egyszerű válasz. És aki ezzel nem ért egyet, az tulajdonképpen csak most mászott le a fáról. Gyakran rám célozva. :)

5why.jpg

Viszont ha mindenre van egyszerű és gyors válaszuk, akkor miért nem oldották már meg a "Gázai övezet" problémáját? Miért robbant csecsen testvérpár Bostonban, vagy miért olvad a sarki jég?

A gyors és egyszerű megoldás csak önámítás, csupán annyit érünk el vele, hogy jegeljük a problémát egy kis időre. Pedig ezt az idegeskedést és időpazarlást egyszerűen megspórolhatjuk, ha mindent a gyökerénél kezelünk.

Hogyan oldjam meg a problémáim gyökerestül?

Én egy nagyon egyszerű módszert használok. Ezzel mindig meg fogod találni a probléma gyökerét. Megspórolva azt a fáradtságot, hogy a probléma újra és újra kihajt.

Mi a titok?

Egyetlen kérdés: "miért?"

Sakichi Toyodától, a Toyota alapítójától származik. Számos vállalat építette már be azt a rengeteg módszertant, amiket ő dolgozott ki a hatékonyságra és az erőforrás megspórolására. Polcnyi könyvem van a módszertanaiból. Érdemes olvasni, mert hatékonyabbá teszi az életed.

Amivel a problémák gyökerét véglegesen kezelni tudjuk: az 5W, azaz az "5 miért módszertana".

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha előjön egy probléma, akkor tegyük fel magunknak a kérdést: miért történt ez? Idáig mindenki eljut, és meg is oldja (legalábbis azt hitte), azonban a probléma újra előkerül, mert az esetek többségében sosem ez a valódi ok. Ez csupán egy okozat, ami az eredeti okból következik. Tehát feleslegesen dolgoznak. Helyette ülj le és gondold tovább, és tovább és tovább.

Probléma: A gyerek 1-est hozott matekból

Kérdés Válasz Megoldás
Miért kaptál 1-est? Mert nem tanultam. Következőre tanulj!
Miért nem tanultál? Mert nem volt időm. Fordíts több időt a tanulásra!
Miért nem volt időd? Mert játszottam a gépen. Nem játszhatsz a gépen!
Miért játszottál a gépen? Mert stresszes voltam. Terhet veszek le a válladról.
Miért voltál stresszes? Mert nem értem a matekot. Tanárt fogadok.

 

Fenti példában azt próbálom érzékeltetni, hogy ha nem keressük meg a probléma gyökerét (esetünkben: tanulási nehézségek) és nem azt kezeljük, akkor a probléma újra és újra elő fog jönni (továbbra is gyengén fog teljesíteni matekból). Mégis azt látom, hogy sokan megelégszenek az első szinttel és nem értik, hogy miért kell adott problémával újra és újra foglalkozni.

Tehát:
Spórold meg a felesleges problémaelhárítást és keresd a bajok forrását. Egyszerűen csak tedd fel magadnak annyiszor a "miért?" kérdést, amíg még van a problémára befolyásod.

Hogy legyen hol tárolnod a sok "miért?"-re adott választ>>>

hatékonyság érdekesség miért gondolatébresztő megmondás példa időmegtakarítás 5w

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr225248465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása