A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

C-vitamin 90%-kal olcsóbban!

2013. április 16.

C-vitaminra szükségünk van, mindenki számára egyértelmű. Hogy mennyire és milyen formában, az már vita tárgya. Erről is beszélünk, de alapjában a dobozos C-vitamin és a por alapú aszkorbinsav ára közötti különbség miatt íródott a cikk.

narancs.jpg

Ha eddig csak a kerek kis pezsgőtabletta formáját ismerted a C-vitaminnak vagy csak egyéb multivitaminok egyik összetevőjeként, akkor picit figyelj és járjunk utána a dolognak. Mindenesetre, sokat spórolhatunk egy egyszerű cserével: doboz helyett zacskó! :)

"Bármennyi C-vitamint szedhetünk, hiszen kiürül a vizelettel."

"A sok C-vitamin ártalmas." 

Mindkettő állítás igaz, de ennyire nem egyszerű. Valóban kiürül a szervezetből HA elegendő folyadékot (víz!) iszol, azonban megterheli a vesét, illetve más anyagok beépülését is segíti, így például kálciumfelesleg és ezáltal vesekő kialakulásához is vezethet. 

Szent-Györgyi Albert ajánlása szerint minimum 1000 mg a napi szükséges mennyiség, azonban ezt sokan támadják. Nem mennék bele gyógyszeripari összeesküvés-elméletekbe, mely szerint nem érdekük, hogy az emberek egészségesek legyenek (hiszen akkor nem lenne szükség gyógyszerekre), stb., de mindenképp rágd körbe a kérdést és olvass utána, mielőtt leteszed a voksod bármelyik oldalon is. A legtöbb kutatás eredménye alapján mindenképp a napi RDA-nál magasabb mennyiség az ajánlott minimum, így 300 mg felett érdemes gondolkodni.

tabli_por.jpg

C-vitamin tabletta vagy por (aszkorbinsav) formájában

Ha az aszkorbinsav mellett döntesz, akkor napi többszöri, kisebb dózisban szedd, ha pedig a komplex vitamin mellett, mindenképp lassan felszívódót válassz, hiszen a felesleg pár óra alatt kiürül a szervezetből, így kvázi feleslegesen veszel be egyszerre nagy mennyiséget és még akár árthatsz is vele. Ha vesekőképződésre hajlamos vagy, mindenképp törekedj a minél magasabb arányú természetes bevitelhez és ne ess túlzásokba.

Mennyiségtől függetlenül egyértelmű, hogy természetes formájában szinte kizárt, hogy megfelelő adag kerüljön a szervezetünkbe (akármennyi citromot is fogyasztunk), és mivel az nem is állítja elő maga, így kénytelenek vagyunk kisegíteni. 

csipkebogyótea.jpg

napi több csésze csipkebogyótea is csak kb. 100 mg-ot tartalmaz)

Árban mindenképp nagyon nagy a különbség és akár a tizedéért is megvehetjük az aszkorbinsavat, mint egy tablettás verziót. Természetesen utóbbiak sokszor mást is tartalmaznak (és most jóindulattal csak az egyéb vitaminokat említem :)), így megmagyarázható az árkülönbség. Te döntesz! 

Az aszkorbinsav forgalmazására korlátozás van érvényben Magyarországon, így (elviekben) csak max. 10 grammot adhatnak ki a gyógyszertárban. <mókuskifakadás> Kérdem én, hogy "He?". Egy személynek egy nap? Vagy egyszerre? Ha kifizetem, kimegyek és újra bemegyek és újból kérek, akkor mi van? Hogy ellenőrzik? És miért? Bármilyen más gyógyszerrel sokkal hamarabb kárt tehetnék magamban, amit szó nélkül kiadnak, C-vitaminért meg könyörögnöm kell? Megáll az ész! </mókuskifakadás vége :)> 

Mindenesetre ez van, úgyhogy amennyiben a napi 1000 mg mellett döntesz és por formájában, akkor vagy 10 naponta irány a gyógyszertár, vagy egyszerre megveszel több kis adagot több gyógyszertárban (az én közelemben fél óra alatt van 4 is :)), vagy elmagyarázod a gyógyszerésznek, hogy megkérheted a mögötted állót is, hogy vegyen neked, de bejöhetsz az öt fős családdal is. 

Na jó, abbahagyom a gonoszkodást és ne is hallgass rám feltétlen, ez csak egy vélemény egy mókustól. ;)

3_C.jpg
Én jó ideje a por alakú aszkorbinsavat veszem magamhoz vízzel vagy limonádéként elkészítve, és mostanában már naponta többször, kis adagban. Régebben a reggeli magas dózist (1000 mg) hörpintettem fel, de érezhetően hatásosabb ezt a mennyiséget elosztva fogyasztani. Nem mondom, hogy helyettesítheti a kávémat (azt semmi! :D), de abszolút egyértelműen fáradékonyabb vagyok, ha elfelejtem beszedni. 


Ha eddig nem szedtél C-vitamint, 
mindenképp építsd be a mindennapjaidba!

C-vitamin fél egészség! :)

Ui.: mindenképp kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészedet, barátnődet, a szomszédot és bárkit, akiben megbízol vagy ért hozzá és olvass utána máshol is! 

Ui.2: Fontos! Soha ne meleg vízben oldd fel a C-vitamint, mert úgy azonnal meg is ölted szegényt!

#az ihletet a cikkíráshoz az Index eme cikke adta#

fotók: vitamedicapharmacystore108.hu

vélemény teszt gyógyszer spórolás megmondás egészséges lecserélem könnyen megvalósítható C-vitamin vagy aszkorbinsav

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr45213770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása