A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

egy citrom kicsit sem szomorú élete

2013. március 04.

Hiszem, hogy minden citrom azért érett meg ilyen gyönyörűen egészségesre, hogy aztán mi tökéletesen kiélvezhessük minden cseppjét, ízét, zamatát. Millió felhasználási módja van és mindegyik jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Eddig egyet értünk, ugye? :-)

citrom3_kicsi.jpg
A cikk azért íródott, mert bár fentieket mindenki elismeri, mégis nem egyszer láttam iszonyú pazarlását szegény citromnak. Márpedig a citrom annyira értékes, amennyire drága, így hát gondoltam, szólok, hogy a citromot 100%-osan fel tudjuk ám használni.


1. Mindig reszeld le a héját, mielőtt félbevágod, hogy kicsavard a levét! Ha nem is használod el a közeljövőben (bár egy túrós süti mindig jól jön :-)), terítsd szét egy tányéron, szárítsd ki és sokáig felhasználható. (Megjegyzés: felhasználás előtt mindig áztasd 2 percre almaecetes vízbe, keféld le forró víz alatt, majd töröld szárazra a citromot. A tökéletes megoldás csakis a bio citrom, ami semmilyen vegyszert nem tartalmaz, minden más esetben sajnos beszívja a héja ezeket a káros anyagokat, így igazából nem nagyon jó fogyasztásra. :()


2. Ne kézzel próbáld bebizonyítani, hogy te bizony jobb vagy, mint egy citromfacsaró. Nem vagy az. Nekem, ami még bármelyik erős gépezetnél is jobban teljesít, az a képen látható kis faragott fa cucc, amivel tényleg minden cseppje kinyerhető és a rostok sem tapadnak meg a belső héjon. Próbáld ki, ha valahol belefutsz, nem fogsz többet mást használni. ;)

citrom1.jpg

3. Ne dobd ki, ha már kezd megpunnyadni és félsz, hogy ízre már nem az igazi. Vágd félbe, tegyél rá egy kis mézet, kávézaccot vagy durva tengeri sót, és használd természetes bőrradírként. Azonnali felüdülés az arcodnak és nem veszett kárba. Ketten is jól jártatok.

4. A citrommagot se dobd ki! Ültesd el és csodaszép dekornövénykéd lehet belőle. Termés nem nagyon várható, de mégis felhasználtuk és jó érzés látni, ahogy előbújik a földből a kis zöld. citromhajtás_kicsi.jpg
citrom2.jpg 5. A lereszelt, kicsavart, megmaradt részt tedd egy pohár vízbe és egy nap után vedd ki. A citromos víz tökéletes tisztítószer lesz bútoraid takarítására.

6. A félbevágott, kicsavart citromot használhatod a megkeményedett, kiszáradt könyököd kezelésére: nyomd bele a citromba a könyököd naponta 2-szer 10 percre és hamarosan újra olyan puha lesz, mint a baba popsija.

7. Ugyancsak a “maradék”-ot használd mosogatószivacsként: szórj rá egy kis szódabikarbónát és csodát fog művelni az edényeiddel, tányérjaiddal a citromsavnak köszönhetően.

8. Baktériumölő hatása miatt tökéletes a vágódeszkák tisztítására is. Ebben az esetben dörzsöld be a felületet és 5-10 perc múlva mosd csak le.

citrom3.jpg

Tehát
Ne hagyd kárba veszni egy morzsáját - egy cseppjét sem! Hozd ki a citromból a legtöbbet, amit csak lehet: reszeld, hámozd, csavard, áztasd, rágjad, igyad, süssed, szárítsd, ültesd, élvezd!

Érdekesség: állítólag egyszer egy fúvószenekarnak megszakadt az előadása, mert az első sorban kisgyerekek citromot ettek és mivel a citromnak már az illatától is beindul a nyálképződés, szegény zenészek nem tudtak így játszani. :)

spórolás szemét citrom otthon étkezés kipróbáltuk egészséges pazarlás 100%-os felhasználás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr325116385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása