A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Ezt mindenképp tedd meg a gyerekedért!

2016. október 05.

A világ legtermészetesebb dolgainak egyike (a mókusblog olvasása után), hogy ha elhagyjuk a szobát, akkor lekapcsoljuk magunk után a villanyt. Ezt hallgattuk 18 éven át szüleinktől is. Hiszen minek égjen, ha ott sem vagyunk?! Ez csak ablakon kidobott pénz és a Föld energiáinak pazarlása.energiasporolas.jpgFelnőttünk és ez már nem a szüleink zsebére megy, hanem a sajátunkra. Így már mindjárt más!

Ennek legjobb példája a nővérem, aki otthon még azt vallotta, hogy a lakásnak mindig ugyanannyi fokosnak kell lennie, de miután elköltözött a lakásába, az első tél után már csavargatta a radiátort, hogy amikor nincs is otthon, akkor pár fokkal kevesebb legyen. Mik vannak?! :)

Amit mindenki tud - ha energiaspórolásról van szó

Ha elmegyünk otthonról, akkor a villanyt lekapcsoljuk, a TV-t kinyomjuk. Ahogy a sütőt is. (Apropó! Kikapcsoltam?)

Te is így csinálod, én is így csinálom, és remélem mindenki így csinálja már. Ez természetes.

Amit kevesen csinálnak jól - ha energiaspórolásról van szó

A statisztikák azt mutatják, hogy minden második aludoboz (sörösdoboz, kólásdoboz, energiaitalos doboz) a kukában végzi. Mármint a simában és nem a szelektívben. Abban a szelektívben van a helye, ami minden ember kapujánál ott van már. A tiédnél is.

Miért fontos a jó helyre dobnod az aludobozt?

Röviden azért, mert így egy jobb helyet tudsz a gyerekeidre hagyni. De tényleg! Kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, szebb környezet, kevesebb szemét. Hogy miért?

Ugyanis az alumínium előállításához a bauxitot bányásszák és feldolgozzák, ami egy bonyolult és energiafaló folyamat. Ezzel szemben a szelektíven összegyűjtött dobozokat csak újrahasznosítják, amiből - meg fogsz lepődni! - újabb alumíniumdoboz születik.

Ha neked is barátod az újrahasznosítás, legyünk mi is barátok! ;) Gyere facebook-ra és tartozz egy tudatos mókuscsapathoz!

Hogy mi a különbség a két eljárás között?

Kapaszkodj! 95%-kal kevesebb energia kell egy alumíniumdoboz 100%-os újrahasznosításához, mint bányászásához és feldolgozásához.

Mennyi energia ez a valóságban?

aludoboz_vilagitas.jpg

Ezen kívül 1 alumíniumdoboz rossz helyre kidobása olyan

  • mintha 3 napra (!) égve hagytad volna a szobában a világítást
  • mintha majdnem 3 órára bekapcsolva hagytad volna a TV-t

Ennyi energiából:

  • minimum 22-szer feltöltöd a telefonodat (ez bizony már majdnem egy teljes hónap!) - ez persze függ a telefon típusától - én pl. az enyémet 130-szor töltöm fel
  • kb. 20 percen keresztül hűti a szobádat a klíma
  • 2 órán keresztül netezhetsz a gépen
  • 6 kilométert megteszel egy elektromos autóval

Ezt mind csupán egyetlen aludoboz szelektívbe dobásával megspórolhatod.

Ha kíváncsi vagy, mennyi mindenre képes egy db alumíniumdoboz, próbáld ki a mindendoboz.hu számlálóját, aminek használatával hasonló érdekes infókat nyerhetsz ki.

aludoboz_szamlalo.jpg

Jelenleg Magyarországon 450 000 000 aludoboz kerül ki az újrahasznosítási körforgásból évente, azaz végzi sírva, nyikorogva a sima kukában.

Emiatt évente annyi energiát pazarlunk el, ami elég lenne 600 000 átlagos otthon havi villanyfogyasztására. Betűzöm: h a t s z á z e z e r otthon villanyszámlájának lenullázására. Ez hatalmas szám!

Tehát, ha legközelebb megiszol egy frissítőt, jusson eszedbe, hogy mennyit számít, ha csak azt az egyetlen dobozt is jó helyre dobod.

Otthon a kijelölt vagy sárga műanyagosba, az utcán a szürke kukába, míg az áruházakban, bevásárlóközpontokban az aludoboz-automatákba dobhatod be.

A mókus legyen veled!

Olvastál valami számodra is újat vagy hasznosat? Jelezd és nyomj egy lájkot mókusra. Nagyon örülne! ;)

A cikk megírását a Returpack Kft. – Dobd be magad! – támogatta.

újrahasznosítás gondolatébresztő hulladék tudatos vásárlás szelektív alumíniumdoboz

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr5311771029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2016.10.06. 11:44:30

a, nem iszok aludobozból
b, nincs a kapumban szelektív kuka

R2D2 & C3PO 2016.10.06. 12:18:50

Nekem jobban tetszik a Luxemburgi szemétgyűjtés, amivel ráadásul kizárható a laikus hülyeség is! Egybe az egész és a hulladékkezelőben válogatják.
Másrészt, kicsit sántít a példa, ha nem helyben dolgozzák fel a hulladékot, hanem Kínában...

Figyel Castro 2016.10.06. 15:53:50

En itt Svajcban a gyerekeimmel egyutt dobalok. - PET-et es a mososzeres flakont a boltban, a fem-es uvegcuccot a gyujtonel, ezekbol ha lehet a foldbe sullyesztettet keressuk, amit a torpok is felernek. Imadjak.
süti beállítások módosítása