Ha muszájból sem szeretnél fűrészpor ízű szorbitot, maltodextrint, glükóz-fruktóz szörpöt, citromsavat, cukrot a köbön, keményített növényi zsírt és egyéb kutyafüléket megenni és a gyermekeddel megetetni vagy a vállalható müzliszeletek kezdő 400 forintos darabárától egy igen dühös mókussá változol, akkor itt az idő, hogy fertályóra alatt összegyúrj egy heti adagot per mókuskoponya. Kismókusok tízórais dobozából nem maradhat ki! ;)
A müzlit Maximilian Bircher-Benner nevű mókus fedezte fel Európa számára. Megtanultuk tőle, hogy a reggelire fogyasztott gabonából és gyümölcsökből, magokból álló ételek jót tesznek az emésztésnek, rostban gazdagabbak, mint az akkoriban igen elterjedt húsos, tojásos reggelik.
Hamarosan elindult világhódító útjára a müzli és annak úti változata, a müzliszelet. Mókusként persze hogy imádjuk, viszont már régen nem adunk ki érte pénzt! Mutatom, mennyire egyszerű elkészíteni olcsón és egészségesen.
Hozzávalók
(egy kb. 15x25 cm-es tepsihez)
- 2 bögre (2x2 dl) gabonapehely - általában zab, de lehet vegyesen is rozs, búza, árpa
- 2 alma
- 1 nagy marék csonthéjas - dió, mogyoró, kesudió, mandula... ami van, vagy amit szeretsz
- 1 csésze (1 dl) mazsola
- 5 szem aszalt szilva
- 2 ek lenmag* vagy natúr szotyi, tökmag, szezámmag...
- 1 ek cukor - elhagyható
- ½ dl víz
- 1 ek olaj a tepsi kikenéséhez
#Tipp: Gazdagíthatod a csemegét házi csokidarabkákkal. Ezt a változatot hívjuk “Ejnye-bejnye müzli"-nek! :)
Az én házi csokireceptemet itt találod! --->
* A lenmag nagyon egészséges kis apróság! Tarts velem és megtudod majd, mire használhatod még!
Így készítsd!
A mosolygós almákat kockázva, héjastul dobd a turmixba, ugorjanak utánuk az aszalt gyümik és a diófélék nagy része. Öntsd nyakon a bandát pici vízzel és wrmmm - wrmmm!! Nem baj, ha kicsit darabos marad a cucc.
A megmenekült csonthéjasok és aszalványok se nagyon reménykedjenek, vágd őket durván durvára.
#Tipp: Könnyen bonthatod a legkeményebb diót is! Hogyan?
Ezt a trükköt is megtalálod az odúmban, itt! --->
A turmixolt pépet gyúrd össze egy nagy tálban, az ott figyelő gabonapehellyel és minden egyéb hozzávalóval.
Pihengessen a massza kicsit, míg beállítod a sütőt 170 fokra és jól kiolajozol egy kisebb tepsit.
A leendő fincsi müzlikeveréked simítsd a tepsibe és jól nyomkodd le, főleg a széleket, majd süsd 20 percig!
Ha már teljesen kihűlt, vágd mókuspocakhoz illő szeletekre és figyeld, ahogy elkapkodják a legkisebbek is! :)
Állítsd össze kedvenc ízeidből a saját müzliszeletedet! Próbáld ki pl. a banános-kókuszos változatot is, érdemes!
Jut eszembe! Megbolondíthatod fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is! Szerinted?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Adél Balogh 2016.09.29. 12:40:21
Egy kis segitseget szeretnek kerni.Elkeszitettem az adott recept alapjan a muzliszeletet es nem tudom mitol lehet de a nap vegere elkezdett szettoredezni a muzliszelet.Kerhetek egy kis segitseget mi lehet az oka?ileltve ha banannal szeretnem elkesziteni 1banan eleg a Recept felhasznalasagoz?koszonom a segitseget!!
:)