A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Apró tárolási trükkök, hogy rendezettebb legyen a te konyhád is!

2019. október 25.

A konyha a lakásnak az a területe, ahol ha nem vigyázol nagyon könnyen elszabadul a káosz. Résen kell lenni, ha útját akarod állni a rendetlenségnek! Most olyan praktikákat mutatok, amik jól jönnek a kupi elleni küzdelemben.

rendezett_konyha_titka.jpg

A konyha kaotikus állapotáért legtöbbször az időhiányt és a helyszűkét tesszük felelősé. Bár ezek a tényezők is közrejátszanak valójában a legnagyobb baj, hogy nincs egy fix (és jól átgondolt) helye a dolgoknak, amit reflexszerűen használhatnál a hétköznapokban. Ismerős az a mondat, hogy "Jaj, ez most ide gyorsan be/leteszem aztán majd később kitalálom mi lesz vele"? Persze legtöbbször ki se mondjuk ezeket a szavakat, mégis így cselekszünk.

Most véget vetünk ennek! Teljes mókus bedobással átnézzük a konyha kisebb szegleteit és a tárolás újraértelmezésével gatyába rázzuk a lakás ezen pontját és átláthatóvá tesszük bűnös sarkokat. Benne vagy? Ez a beszéd! :)

Kell(ene) egy serpenyő!

Tegye fel a kezét, aki még nem volt úgy vele, hogy tudta melyik serpenyőben akar éppen sütni, de csak azért döntött egy másik mellett, mert nem volt kedve átrakni a fél szekrényt, hogy hozzáférjen a kiválasztotthoz! Látlak téged is ott a hátsó sorban, nem kell szégyellni, magasba a praclikkal!

konyha_rendrakas_tarolas_trukk_praktika_tipp_rendszerezes.jpg

Ennek a problémának a leküzdése érdekében javaslok egy a képen lévőhöz hasonló állvány beszerzését vagy saját kezű elkészítését. Szépen látszik, hogy hála ennek a tárolási formának a legalsót is bármikor könnyen kihúzhatod vagy visszateheted a szekrénybe, nem fog rá dőlni a többi.

A serpenyőnél persze már csak fedők kérdése a rázósabb terület...

Katonás rend a fedők között

Nem csalás, nem ámítás bizony lehetséges. Van egy rakás fedőd, amik folyton össze-vissza hánykolódnak a szekrényben? Pipa. Van szekrény ajtód? Gondolom pipa. Akkor közelebb vagy a megoldáshoz mint gondolnád! Mutatom!

A bal felső sarokban jól látszik, hogy bármelyik mezei akasztó tökéletes ellátja ezt a rá bízott munkát.

konyha_rendrakas_tarolas_trukk_praktika_tipp_rendszerezes_fedok.jpgNe is menjünk messzire, folytassuk a tepsikkel!

Tepsik sorakozó!

Lehet tornasorba vagy melyik a kedvenced alapján is, egy a lényeg, hogy ezerszer inkább állítva (ha befér a szekrényedbe) mint egymásba fektetve.

konyha_rendszerezes_konyha_praktika_trukk_tarolas_rendrakas_11.jpg

"Hol tartod a tányérokat?... És a bögréket?"

A konyhaszekrények többségében olyan távol vannak egymástól a polcok, hogy 3  különböző tányér szett is simán felhalmozható lenne bennük függőlegesen (már ha valaki nem rakja kategóriánként külön őket), bezzeg vízszintesen alig fér ki két-három lapostányér... A polcokat is át lehetne rámolni, sőt csináltatni is lehetne még egy párat, de az drága is, meg a vastagság miatt helypazarló is, ráadásul akkor az egész polc szélességét fel kellene osztani. Áhh, ez így sehogy se az igazi!

Inkább próbáld ki ezeket a segítő rácsokat, amik segítenek rendszerezni a teret a polcokon!

konyha_rendszerezes_konyha_praktika_trukk_tarolas_rendrakas_17.jpg

A bögréket meg kis kampók segítségével akaszgasd fel!

kepkivagas.JPG

Emlékszel még a műanyag doboz szagtalanító cikkemre? Ott találkozhattál ezzel a képpel, ami a saját szekrényemről készült, ahol láthatod, hogy a bögre fogas nekem is nagyon bejött. :)

budos_muanyag_tarolodoboz.jpg

Így tárold az evőeszközöket!

A legtöbb háztartási boltban árulnak kész fakkos evőeszköz tárolót, de 99%-ban pont nem illeszkedik a mérete a te fiókodhoz. Rosszabb esetben nem is fér bele, kicsivel jobb esetben "csak" kihasználatlan (magyarul káoszra alkalmas) hely képződik mellette vagy pusztán bele se férnek az evőeszközeid. Ne szenvedj vele!

konyha_rendrakas_tarolas_trukk_praktika_tipp_rendszerezes_evoeszkoz_tarolas_2.jpg

  • Első lépésben kategorizáld az evőeszközeidet, hogy hányféle van és miket tartanál szíved szerint egy rekeszben és miket inkább külön!
  • Ezt követően mérd le pontosan a fiókodat, ahol majd tárolnád őket!
  • Harmadik lépésben vagy vegyél pont akkora kis műanyag tárolókat, amik igazodnak az első két lépéshez vagy végtelenül egyszerűen fa elválasztó lapokkal oszd fel te magad, így tuti nem lesz egy centi pazarlás sem! Ha hirtelen más nem jut eszedbe, akkor balsafa lapocskákkal érdemes nekifogni a saját alkotásnak.

Egyébként ki mondta, hogy az evőeszköznek törvényszerűen a fiókban a helye? :) Imádom ezt a pénztárca barát farmeros megoldást!

konyha_rendrakas_tarolas_trukk_praktika_tipp_rendszerezes_evoeszkoz_tarolas_3.jpg

Rendszerezd a fűszereket!

Bár mi magyarok fűszer használatban maximum a közép mezőnybe kerülnének egy nemzetközi versenyen, de azért a legtöbb háztartásban, így is bőven vannak kinyitott fűszeres tasakok a konyhaszekrényben. Itt egy hihetetlenül egyszerű trükk, amit ha meglátsz, csak annyit fogsz kérdezni, hogy miért nem nekem jutott ez eszembe. :) Olyan fekete kis pöcköt a papírboltban kapsz rajzcsipesz vagy Blinder csipesz néven. ;)

konyha_rendszerezes_konyha_praktika_trukk_tarolas_rendrakas_2.jpg

Ha pedig valami látványosabb, több fűszeres de mégis olcsó, házilag elkészíthető megoldásra vágysz, akkor ajánlom figyelmedbe a korábbi cikkemet.

Most, hogy az edények rendben vannak és meg is főztünk jöhet az utálatos mosogatás.

Mosogass rendezett mosogatónál!

Ugyebár a mosogatáshoz kell szivacs egy vagy kettő opcionális, esetleg nyeles kefe, üvegmosó puceva (nem jut eszembe csak ez a gúnyneve), az a kis drótos dörzsi, mosogatószer, konyharuha és még ki tudja mit felejtettem ki a listáról. Hát ennyi szir-szart, már bocsánat a kifejezésért, bizony nem könnyű elfogadhatóan elrendezgetni.

Aha, persze....kifogás! Igen is lehet! Tessék utánozni a képen lévő megoldásokat, mert az eddig kihasználatlan mosogató fölötti terület pont erre várt!

konyha_rendrakas_tarolas_trukk_praktika_tipp_rendszerezes_mosogato_tisztan_tartas.jpg

Most a tisztítószerek jönnek!

Nem állítom, hogy az összes takarító vegyszer szóróflakonos, de java részük bizony az (vagy áttölthető). Éppen ezért ajánlom figyelmedbe a felakasztásos módszert! Átláthatóvá és kivehetővé teszi a tisztítószereket, ráadásul így alá is tudsz pakolni kisebb-nagyobb holmikat.

konyha_rendszerezes_konyha_praktika_trukk_tarolas_rendrakas_12.jpg

Zacskó krízis

Tudom hatalmas a vita akörül, hogy legyen-e zacskó a háztartásban, vagy a pokolban fogunk-e megégni, ha továbbra is műanyagot használunk, de ez most nem ennek a cikknek a témája. (Egyébként továbbra is erősen támogatom a kevesebb műanyag, több újrahasznosítás ügyét. :) ) Ha nálatok is forgalomban vannak (még) akkor rendszerezd őket így:

konyha_rendrakas_tarolas_trukk_praktika_tipp_rendszerezes_szemet_szemetes_zsak.jpg

Lelkem megmentéséért és nyilvános meglincselésem elkerülés érdekében máris hoztam némi környezettudatos ötletet is.

Gyűjts szelektíven, de diszkréten!

Ne engedd, hogy az egész konyhát elborítsák a műanyag flakonok és szelektív kukába vándorlásra várakozó konzervek és üvegek! Most egy kicsit magamat is győzködöm, mert jelenleg nálam sem ilyen szép és koordinált a szelektív gyűjtés. Igazából már javában azon gondolkodom, hogy mit dobjak ki, hogy egy ilyen beférjen a konyha egyik sarkába. :)

konyha_rendszerezes_konyha_praktika_trukk_tarolas_rendrakas_6.jpg

Ne feledd az a te konyhád, ne engedd, hogy eluralkodjon rajtad! Rendszerezd meg, ha kell alakítsd át itt-ott egy kicsit, vagy vezess be új eszközöket és tárolókat, de fogd a gyeplőd külön a fejedre fog nőni a rendetlenség! Legyél mókus hatékony!

  A cikk megírását a Provident támogatta.

 

tipp konyha praktikus rendszerezés helykihasználás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr315173202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mattersdorf (törölt) 2019.12.17. 15:12:47

Szuper... csak ilyen akasztható edény meg fedő tárolók, meg polc rendezők az IKEA-ban darabja 2500-3000 Ft.... marhára nem spróoltam vele semmit, mire veszek ilyeneket egy fél konyhaszekrény árát elköltöttem.

Lili Zagyva 2021.01.07. 19:38:56

De spórol. Időt a konyhában. Az a legértékesebb ;)
süti beállítások módosítása