A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Önsanyargatás nélküli környezettudatosság a mindennapokban. Csatlakozz te is!

2019. március 30.

Szeretnél környezetbarátabb háztartást fenntartani áldozatok nélkül? Tennél a környezetvédelem érdekében, de mindezt kényelmesen, lemondások nélkül csinálnád? Mutatunk néhány egyszerű lépést, amivel elindulhatsz ezen az úton!

kornyetbarat_kornyezettudatos_kornyezetvedelem.jpg

Persze az lenne a legjobb, ha a lenti tanácsokat mind megfogadnák, és ezentúl ezeknek megfelelően élnénk. Sőt további környezettudatos elveket is beépítenénk a mindennapjainkban, de ne szaladjunk ennyire előre. Kis lépésenként haladjunk, csak szépen sorjában.

A vásárláshoz fele annyi műanyag szatyor is bőven elég

Időnként, amikor állok a kasszák előtt kígyózó sorokban az ellőttem állókat nézegettem, akik egymás után tépik le a gyűjtőről a nagy méretű, műanyag bevásárló szatyrokat és egy hanyag mozdulattal a szalagra dobják az általuk venni kívánt termékek végtelen sora elé. Nem értem, miért. Miért csinálják ezt?!

Az én táskámban mindig van egy összehajtogatható bevásárló táska, ami fele akkora mint egy kisebb pénztárca, és egy átlagos bevásárlást simán el tudok benne cipelni hazáig. Az enyémet egy újonnan megnyílt bolt megnyitóján kaptam ajándékba, ennek ellenére közel 3 éve megvan. Ezalatt az idő alatt egyetlen nagy bevásárló, műanyag táskát sem vettem. Ha szeretnél magadénak tudni egy ilyet, akkor pár száz forinttól már különféle mintásak közül válogathatsz drogériákban, webáruházakban és százforintos boltokban is. Ezek az összehajtható táskák helytakarékosak, könnyűek, olcsók, mindig kéznél vannak, ráadásul a környezetnek is jobb, ha csak egyszer veszi meg őket az ember.

kornyezetbarat_megoldasok_hulladekmentes_haztartas.jpg

 Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket csak hámozás után fogyasztunk, így semmi bajuk nem lesz, ha zacskó nélkül veszed meg őket. Gondolj például a fokhagymára, az ananászra vagy a karalábéra. Ráadásul ezekből többnyire csak egy-egy darabot veszünk egyszerre, így még a zacskó egyben tartó tulajdonságára sincs szükség.

A kisebb (és sajnos a nagyobb boltokban) is kérdezés nélkül beleteszik a megvásárolt termékeket egy logóval ellátott zacskóba a kasszánál. Mondj rá nemet! Különösen akkor, ha csak egyetlen darab valamit vettél, főleg ha azt egyből használni szeretnéd vagy ha befér a táskádba is!

Az elszántabbak tovább is mehetnek és a kis átlátszó zacskók helyett tehetik mosózsákba, vagy vászon táskába a zöldségeket, gyümölcsöket és pékárukat. Ezekből sem árt néhány darabot magunknál hordani, de ha csak minden vásárláskor eggyel kevesebb zacskót használsz, már akkor is tettél valami jót a környezetedért.

muanyag_szatyor_helyett.jpg

Többet főztél vagy túl sok ételt vásároltál? Sebaj lakass jól másokat!

Tudtad, hogy a magyarok között is rémisztően sokan vannak, akik a WC-be öntik a kész ételeket, ha azok nem fogynak el aznap függetlenül attól, hogy fogyaszthatók lennének-e másnap is?

Főleg ünnepekkor fordul elő velünk, hogy túlvásároljuk magunkat élelmiszerekből és jóval többet főzünk, mint amennyit a család jóízűen képes elfogyasztani. Ilyenkor megpróbálhatjuk lefagyasztani vagy más ételekhez, új formában felhasználni a maradékot. Természetesen a megfelelően megtervezett bevásárlás és a határtalan élelmiszer felhalmozás lenne az elsődleges cél.

A nagyobb városokban egyre több helyen állítanak fel ételdobozokat az épületek falainál, amikbe bárki tehet be fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, amiket a rászorulók rossz érzés nélkül bármikor kivehetnek. Nézz utána hátha nálatok is van hasonló a környéken, ha pedig nincs, hátha pont te leszel az aki megszervezi! ;)

haztartasi_tippek.jpg

Sminkeltávolítás mikroszálas kendőkkel

A mókus kisasszonyok gyakran távolítják el az egész nap (vagy éjjel) viselt sminkjüket vattakorongok és vegyszerek egész hadával minden egyes nap, ami a környezetterhelésen kívül még sokba is kerül. Pedig vannak ennél jóval környezetbarátabb (nem mellesleg olcsóbb) megoldások is. Korábban már mi is írtunk egy cikket, ahol a címben említett mikroszálas kendőket teszteltük vízzel kombinálva. Bennünket meggyőztek. Ti is szívesen kipróbálnátok? Akkor hajrá!

Cserélj okosan!

Szerencsére manapság már a hagyományos villanykörték kezdenek kiszorulni a piacról, mert az emberek rájöttek, hogy léteznek kevesebbet fogyasztó, tehát hosszútávon olcsóbb és tartósabb változatok is. De mi a helyzet a többi hétköznapi tárggyal?

Ha szoktál borotvát használni, akkor válassz elektromos borotvát vagy cserélhető fejű eldobhatós változatot! Az utóbbinál még mindig tekintélyes mennyiségű hulladék keletkezik, de jóval kevesebb mintha továbbra is nyéllel együtt dobnád a kukába!

kevesebb_muanyag_hasznalata.jpg

A távkapcsolóba és még másik ezer helyre használatos elemekből, inkább az újratölthető változat mellett tedd le a voksodat! Bár néhány óra alatt gyorsan feltöltődnek, a folyamatos használhatóság érdekében érdemes belőlük plusz egy garnitúrát tartani, hogy amíg az egyik töltődik a másik betölthesse az eredeti funkciót. Ha már az elemeknél vagyunk, akkor ha már nem tudod többször felhasználni őket akkor is egy a boltokban felállított gyűjtőbe dobd ki őket, ne a kommunális hulladék közé!

A tönkrement háztartási gépeket számos helyen ingyenesen beveszik és akadnak olyan cégek, akik az újonnan vásárolt termék árát csökkentik, ha náluk adod le a régi, működésképtelen háztartási eszközeid egyikét. Sok esetben ahhoz sem ragaszkodnak, hogy ugyanazt a funkciót lássa el a leadott termék, mint a vásárolni kívánt új. Ez annyit jelent, hogy hajszárítót is adhatsz le ha például hűtőt szeretnél vásárolni, szóval érdemes figyelni a hasonló akciókat és körbekérdezni a családban hátha valakinél pont akkor romlott el valami!

Ha már nem veszed hasznát a textíliáknak otthon, akkor se a kukába dobd ki!

A még használható, de számodra már felesleges, ruhákat elajándékozhatod ismerősi körben vagy valamelyik segélyszervezetnek, beteheted egy erre a célra telepített utcai konténerbe, esetleg beadhatod egy turkálóba is.

ruha_visszavetel_ruha_visszavasarlas_turkalo.jpg

A ruhákon kívül sok maradék textilanyagot, ruhaneműket árusító nagyobb márkák a boltjaikban is bevesznek, és gyakran ezt kuponokkal és árkedvezményekkel hálálják meg. Ugye, hogy nagy pazarlás lenne a kukába dobni?! Szerintük is!

A fenti pontok egytől-egyikig úgy környezettudatosak, hogy az alkalmazójuk eredeti célja és érdekei nem csorbulnak közben: haza tudja vinni a bevásárolt árukat, meg tud borotválkozni és a sminket is könnyel eltávolíthatja az arcáról. A tudatos odafigyelés eredményeképpen azonban a jóérzésen kívül több esetben pénzt is spórolhat valamilyen formában az, aki ezekre odafigyel vagy segít más embereken.

Az, hogy a fenti pontok közül mennyit érzel magadhoz közelinek, és mennyit vezetsz be a mindennapjaidba az csak rajtad múlik. Bármennyit is tartasz be ezek közül már tettél a bolygónként, azért, hogy a következő generációknak is élhető lehessen. Mi, mókusok büszkék vagyunk rá, mert szem előtt tartod a környezetvédelem fontosságát! Éljen a környezettudatosság! 

 A cikk megírását a Provident támogatta.

vásárlás spórolás környezetvédelem újrahasznosítás praktikus háztartás smink környezetbarát

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr2814623030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.03.31. 12:12:01

- kevesebb internethasználat
- tömegközlekedés, bicikli
- tartósabb termékek vásárlása (ezek nyílván drágábbak)
- kidobás helyett javíttatni...
süti beállítások módosítása